Elvis és Priscilla

A lány az elefántcsont-toronyban

Írta: Spaczér Judit
Magyar Elvis Klub

1959. egy meleg őszi délutánján a 14 éves Priscilla Beaulieu, egy repülőtiszt lánya, öccsével a Németországban állomásozó amerikai katonacsaládok kedvelt klubjában üldögélt és a legújabb slágereket hallgatta. Egy férfi lépett oda hozzá, bemutatkozott és megkérdezte, szereti-e Elvis Presleyt. Elvis egyik katonatársa volt és meghívta Priscillát a szolgálatát éppen itt töltő énekes házába.
Sokáig gondolkodott, hogy mit vegyen fel. Végül ruhatárának legszebb darabját, egy kék-fehér matrózruhát és fehér zoknit választott. Amikor bemutatták Elvisnek, nehezen vallotta be, hogy még csak általános iskolás. Presley leült a zongorához és játszani kezdett, Priscilla pedig zavartan bámulta a falon lévő félmeztelen Brigitte Bardot-képet. Csak sokára vette észre, hogy a dalok neki szólnak és Elvis le nem veszi a szemét róla. Majd kihívta a konyhába, bemutatta a nagymamájának és rengeteget beszélgettek. A meglepően érett lány a Presley-ház rendszeres vendége lett. Elvis megosztotta vele félelmeit, hogy mire leszerel a katonaságtól, elveszíti a népszerűségét. Sokat beszélt imádott édesanyjáról is, aki a múlt évben szívelégtelenség következtében meghalt.

1960. márciusában Elvis hazatért, de Priscilla apja még évekig Németországban állomásozott. Csak telefonon tudták tartani a kapcsolatot amíg 1962-re sikerült meggyőzniük Beaulieu kapitányt, hogy a lánya odaköltözhessen az énekes édesapjához és annak új feleségéhez. Elvis barátai egyetértettek abban, hogy Priscilla a legnagyszerűbb dolog a sült csirke feltalálása óta. A még mindig csak 16 éves lányt Presley megpróbálta „dögösebbé” tenni. „Mindent ő tanított nekem: hogyan öltözzek, hogyan járjak, hogyan fessem magam, hogyan viseljem a hajam, hogyan viselkedjek, hogyan viszonozzam a szerelmet – az ő módján.” – írta később Priscilla „Elvis és én” című könyvében. Elvisnek fontos volt, hogy hozzá mindenben alkalmazkodó, ártatlan lányt vegyen feleségül, aki mindig otthon várja őt.

1967. május 1-én összeházasodtak és kilenc hónap múlva megszületett kislányuk, Lisa Marie. 1969-ben Elvis újra kezdte a koncertezést és szinte soha nem volt otthon. Priscilla, megunva az örökös várakozást, táncórákat kezdett venni. Nagyon tehetségesnek találták, rengeteget gyakorolt és fokozatosan nőni kezdett az önbizalma. Négy tánckurzusra járt párhuzamosan, míg végül helyet kapott egy együttesben és különböző főiskolákon rendezett műsorokban lépett fel névtelenül. Új embereket, új dolgokat ismert meg, egy egészen más világ tárult ki előtte, mint amilyenben 16 éves kora óta élt. Beleszeretett a karate oktatójába és ez adta számára a végső lökést, hogy elköltözzön férjétől. Elvisnek ez hatalmas csapást jelentett, soha nem heverte ki. Kapcsolatuknak azonban érdekes módon jót tett, hogy többé nem tartoztak egymáshoz. Már nem voltak egymással szemben elvárásaik, elmúltak a görcsök és ők közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha. Mire azonban idáig eljutottak, Elvis – 1977-ben - meghalt.

Presley pénzügyeit édesapja, Vernon intézte, bár nem értett hozzá. Próbálta visszafogni fia őrült költekezését – nem sok sikerrel. Amikor Elvis meghalt, nem állt túl jól anyagilag. Vernon 1979-ben bekövetkezett halála után a Presley Hagyaték kezelését Priscilla vette át, mint a kiskorú örökös édesanyja. Ekkorra már szerzett némi üzleti tapasztalatot a butikjában. A szervezet egy rendkívül sikeres vállalkozássá tette, amely mára Elvis egykori lakhelyéből, Graceland-ből (ezt 1982-ben megnyitotta a látogatók előtt), egy egész világra kiterjedő licenc-programból, emléktárgyakkal való kereskedésből, zenekiadásból, televízió- és video-projektekből áll. Útjára indított egy szórakozóhely-láncot „Elvis Presley Memphis-e” néven, melynek első tagja Memphisben ebben a műfajban a legkedveltebb.

1984-ben Marco Garibaldi személyében megtalálta azt a férfit, akivel mind a mai napig boldog kapcsolatban él. Kisfiúk, Navarone 13 éves.
Szerepelt a „Csupasz pisztoly” filmekben, a „Dallas”, a „Melrose Place” és a „Kerge város” című sorozatokban. Producerként is tevékenykedik saját cégében, a Navarone Productionsban. 
Parfümjeit is kipróbálhattuk: a „Moments”, az „Experiences”, az „Indian Summer” és a „Roses and More” nálunk is megtalálható az üzletek polcain. „Priscilla szakmai eredményei mind az üzleti, mind a szórakoztató szektorban azt bizonyítják, hogy az Igazgatótanács nagy mértékben fog gyarapodni személyével. Vállalkozó szellemű hozzáállása az üzlethez, párosulva iparágunk széles körű ismeretével, kiemelkedő nyereség az MGM számára ahhoz, hogy kibontakoztathassuk növekedési stratégiánkat.”- mondta az MGM Igazgatótanácsának elnöke.

További infók Priscilláról

Priscilla körbevezet Graceland-ben: