KLUBUNK fő motivációja

Klubunk célja, hogy e kivételes előadó emlékét méltóképp megőrizze, dalait, munkásságát minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel, hogy mások is átérezhessék azt az örömöt, amit mi érzünk, amikor hallgatjuk őket.

Elvis Presley emlékét őrizzük színvonalas rendezvényekkel:
  • zenés-táncos nagykoncertek születésének és halálának évfordulóján
  • gyertyafényes megemlékezések a budapesti Elvis Presley parkban halálának évfordulóján, augusztus 16-án
  • klubtalálkozók minden hónap második csütörtökén a VI. Dessewffy u. 39. sz. alatt
  • klubtagjaink által gyűjtött ereklyékből már az ország több pontján rendezett kiállításokkal
  • törekszünk találkozókat szervezni Elvis környezetéből Magyarországon járó emberekkel, valamint külföldi rajongókkal
  • szobor, vagy emlékmű állítással az Elvis Presley parkban

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

Vezetőség:

Spaczér Judit
elnök
Kovács Irén
alelnök
Kolárovics Kata
Lukács László
"Layoska"
Farkas László
„Mester”
Czeczei József
„Fly”

Alapító elnök:
Faragó István „Judy”
Alapító titkár, a klub vezetője 33 éven keresztül:
dr. Oszfolk Sándor
Tiszteletbeli elnök:
Komár László

Belépés a klubba

Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, klikkelj a gombra, és elmondjuk mi a teendőd!

A Magyar Elvis Klub története

1982-től napjainkig

Írta: Spaczér Judit

A kezdetek

A „vasfüggöny mögött” elsőként Budapesten, 1982. január 10-én alakult meg az Első Magyar Elvis Presley Barátok Klubja, azaz a First Hungarian Elvis Presley Fan Club.
Dr. Oszfolk Sándor ügyvéd régi vágya volt ez, de csak a 80-as évek elejére enyhült olyan mértékig a politikai helyzet, hogy a Villanyszerelő Ipari Vállalat – ahol Sándor jogtanácsosként dolgozott - KISZ klubjának égisze alatt elindulhattak. A tagok többségében régi barátok, lazán kapcsolódó baráti körök, főleg értelmiségiek voltak: orvosok, jogászok, újságírók, zenészek, köztük Komár László és Faragó „Judy” István, aki aztán a klub elnöke is lett, titkára pedig Oszfolk Sándor.

Elvis halálának 5. évfordulóján, 1982 augusztusában, a Corvin moziban, hivatalos premierje előtt hónapokkal bemutatták a This Is Elvis – Magyarországon Elvis Presley – című filmet óriási sikerrel. Az eseményre több év kihagyás után összeállt a 60-as évek legendás zenekara, a Scampolo. A korabeli újságok szerint az igazi társadalmi eseménynek számító bulin csak az nem volt ott, aki nem ért rá.
Az őszi bemutatóhoz lenyűgöző Elvis-kirakatot készítettek a klubtagok a Vörös Csillag moziban, sokan elzarándokoltak megnézni, igazi látványosságnak számított, ám Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió első emberének a halála miatt a kirakatot ki kellett üríteni.

A tagok és az érdeklődők minden hónap első hétfőjén rendszeresen találkoztak a Villanyszerelő Ipari Vállalat pinceklubjában – itt be lehetett szerezni Presley-lemezeket, naptárakat, egyéb érdekességeket és – akkor még nagy szó volt! – videón Elvis-filmeket vetítettek. Barcs Endre újságíró és Orosz János zongoraművész elmesélték, hogyan találkoztak személyesen Elvisszel, mennyire mély benyomást tett rájuk.
A Hungária együttes és a mozikban játszott Elvis film hatására sok fiatal kezdett el érdeklődni Elvis iránt, velük is bővült a klubtagság.

Hamarosan beindultak a nagy sikerű zenés-táncos-filmvetítéses Elvis-hajók és bálok, köztük olyan, ahol Fenyő Miklós és Komár László duettet énekelt. Az Elvis-hétvégéken, Vasszécsenyben az osztrák rajongókkal is lehetett vetélkedni, bulizni, vagy Elvis-filmeket nézni.

Külföldi kapcsolatok

Az évente rendezett nyugat-európai találkozóra az Elvis Conventionre Sándor üdvözlőlevelet küldött a magyar klub nevében, amit ott fel is olvastak. Szenzációnak számított, hogy ilyen működhet és működik Magyarországon - a többi volt szocialista országban csak a 90-es évek elején alakult hasonló.
Az angol klub elnöke, Todd Slaughter - akit még Elvis is kitüntetett tevékenységéért - megkereste a magyar klubot, attól kezdve pedig rendszeresen járt Magyarországra. Hozott Elvis mozifilm-kópiákat: a Jailhouse Rockot a Filmmúzeumban, a Spinoutot pedig a Kossuth moziban vetítették le. Elhozta Elvis egyik legjobb barátját és koncertjeinek állandó közreműködőjét, Charlie Hodge-ot is.

Charlie sokat és nagy szeretettel mesélt Elvisről: mit mondana, ha ezt vagy azt látná, mit tenne ebben vagy abban a helyzetben. Megosztotta a magyar rajongókkal Elvis találkozásának történetét a Beatlesszel, melyen ő is részt vett, az „Are You Lonesome Tonight” híres nevetős változatának keletkezését (a koncerten az első sorban - ahová méregdrága volt a jegy - aludt egy kopasz úr) és még sok-sok történetet. Elvis halála óta nem vett gitárt a kezébe, ezért nem gitározott, de zongorázott és énekelt az Elvis bálon.

Az 1985-ben készült "A nagy generáció" c. film egyik jelenete az Elvis klubban játszódott, jónéhány klubtag szerepelt is benne. Sok néző elképzeléseit meghatározta a klubéletről, noha a forgatás helyszíne valójában a Randevú diszkó volt.

A 80-as évek közepétől kezdve a klubtagok egy része több külföldi Elvis rajongóval és Elvis klubbal került kapcsolatba, jó ismeretségek, szoros barátságok alakultak ki. A világ különféle pontjain levő Elvis klubok (pl. angol, ausztrál, görög, kanadai, perui, chilei) felajánlották az ingyen tagság lehetőségét a magyar rajongóknak, akik akkoriban még – technikai okokból - nem tudtak pénzt utalni külföldre, s ingyen küldték a klubújságokat, kiadványokat a magyar klubtagoknak. Jártak náluk svéd, norvég, dán, angol, német rajongók és köztük is voltak, akik meglátogatták külföldi Elvis-barátaikat otthonukban.

Néhány magyar rajongó eljutott Elvis otthonába, Gracelandbe, sőt olyan szerencsés is akadt köztük, aki 1994 januárjában egy sorsolás eredményeként a texasi My Wish Came True Alapítvány és az Elvis Klubok Szövetségének meghívására vehetett részt az Elvis születésnapjára rendezett eseményeken Memphisben és Tupelóban. 1992-ben a Dolly Roll meghívására Wanda Jackson Budapesten járt és egy – a Margit kertben rendezett – találkozón mesélt Elvisről. Az 50-es években sok közös koncertturnén vettek részt, egy gyűrűt is kapott tőle és egyik legnagyobb sikerét az ő javaslatára énekelte el.

Egy korszak vége

1991-ben a Villanyszerelő Ipari Vállalatot megvette a Siemens, a klubösszejövetelek színhelyéül szolgáló épületet eladták. Ezután csak a szűkebb mag találkozgatott rendszeresen különböző kiskocsmákban, illetve minden augusztusban bográcsozós rock & roll party-val emlékeztek Elvisre Piliscsabán. 2003-ban egy nemzetközi kezdeményezés, az Elvis Meetup hatására egy darabig minden hónap első keddjén este 7-kor - mint a világ minden részén a rajongók – találkoztak a klubtagok egymással és az azóta jelentkezett új tagokkal.

Újraindul a klub

2006 nyarán Wolf Rudi, a Verne Music Pub akkori vezetője megkereste Komár Lászlót egy Elvis klub alapításának ötletével. Mivel Laci már tagja volt a Magyar Elvis Presley Barátok Klubjának, így közös rendezvényként került sor az augusztusi, igen nagy sikerű élőzenés-táncos megemlékezésre, ahol Komár László, Rudi, Pedro és a Roll’Skate Boogie lépett fel, és amelyet ezután több hasonló követett az Amigo Rock & Roll és Rockabilly Clubban.

2011 januárjában koncertet adott Budapesten Elvis kísérőzenekara, a TCB Band, Dennis Jale-lel kiegészülve. A zenekar tagjai, valamint Joe Esposito és Joe Guercio közös vacsorán vettek részt a klubtagokkal, másnap pedig Budapesttel ismerkedtek.

2011 óta a klub minden januárban Elvis születésének, és augusztusban halálának évfordulóján egyre népszerűbb programokra várja a rajongókat. A rendezvényeken a legkiemelkedőbb, hazai, Elvis Presley zenéjét játszó együttesek lépnek fel, mint az Andorai Péter & the Graceband, a Flying Times, az Ed Philips és a Memphis Patrol, a Pedrofon, a B’15, a MAESTROBOOGiE és mások. Komár László nem sokkal halála előtt egy háromnegyedórás koncertet adott a Roll’ Skate Boogie zenekar kíséretével.

2011-ben közteret neveztek el a fővárosban Elvisről, az Elvis Presley parkot. Azóta minden évben Elvis halálának évfordulóján, augusztus 16-án itt tartanak gyertyafényes megemlékezést a klub tagjai és a Király rajongói. 2014-ben a klub felvette a kapcsolatot a berlini Elvis klubbal, akikkel azóta többször is találkoztak, jó kapcsolat alakult ki. Őket is és japán, finn, angol rajongókat örömmel kalauzolták a klubtagok az Elvis Presley parkban.

Jelenlegi helyzet

Minden hónap második csütörtökje a havi klubtalálkozóé: beszélgetős, DVD-nézős, zenehallgatós alkalmak ezek, melyek helyszíne a D39 Kultúrtér a VI. Dessewffy u. 39. sz. alatt. 2015 januárjában dr. Oszfolk Sándor lemondott elnöki tisztéről. Helyét a korábbi alelnök, Spaczér Judit vette át, aki maga is 1985 óta a klub tagja. A klub jelenlegi legfontosabb célja, hogy a budapesti Elvis Presley parkba a Királyhoz méltó szobor kerüljön. Ennek érdekében széleskörű társadalmi összefogást hirdettek és várják az adományokat, felajánlásokat. A klub tervei között szerepel, hogy a közeljövőben közösen látogatnak el egy szervezett utazás keretében Memphisbe és környékére és tekintik meg az Elvis életében fontos szerepet játszó helyszíneket.

KLUBTALÁLKOZÓK

A havi klubestjeink helyszíne

Klubtalálkozók a D39 Kultúrtérben

2021 szeptemberétől a D39 Kultúrtér ad otthon a havi rendszerességel megtartott klubtalálkozóinknak. Minden hónap második csütörtökén 18:00 órától várjuk az Elvis rajongókat változatos programmal: daltanulás, Elvis-kvíz, karaoke, élőzenés jam session színesíti a klubesteket.

Pillanatképek

Klubunk életéből

Elvis-klub fotóalbumok

Gyertyafényes 2020

2020-08-16 • Elvis Presley park

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis in Blue

2020-01-04 • Akvárium klub

Elvis-klub fotóalbumok

Gyertyafényes 2019

2019-08-16 • Elvis Presley park

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis on Board

2019-01-12 • TRIP hajó

Elvis-klub fotóalbumok

Comeback Special

2018-01-06 • Akvárium klub

Elvis-klub fotóalbumok

Gyertyafényes 2017

2017-08-16 • Elvis Presley park

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis for Hungary

2017-01-07 • New Orleans Club

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis Fiesta

2016-09-10 • New Orleans Club

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis81 - Viva Las Vegas

2016-01-09 • New Orleans Club

Elvis-klub fotóalbumok

Aloha from Elvis

2015-08-11 • Stefánia palota

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis80 - Királyi buli

2015-01-10 • New Orleans Club

Elvis-klub fotóalbumok

Elvis-anno

Réges-régen.. • ..egy távoli galaxisban