Elvis élete

Lemezek, filmek, sikerek, rekordok

AMIT ELVISRŐL TUDNI ILLIK

Élete, munkássága, hagyatéka

SZÜLETETT: 1935. január 8. 14:35 Tupelo, Mississippi.
APJA NEVE: Vernon Elvis Presley
ANYJA NEVE: Gladys Love Smith
TESTVÉR: Ikertestvére, Jesse Garon halva született
HÁZASSÁG: 1967. május 1 - 1973. október 9. Priscilla Ann Beaulieu
GYEREK: Lisa Marie Presley 1968. február 1.
SZEMSZÍN: kék
HAJSZÍN: eredetileg szőke, 1956. szeptemberétől (okt.?) feketére festett
MAGASSÁG: 183 cm
EREDETI FOGLALKOZÁS: teherautó-sofõr
HANGSZEREK: gitár, zongora (autodidakta)
ELSÕ MEGJELENT LEMEZ: 1954. júl. That's Alright Mama / Blue Moon of Kentucky
ELSÕ MEGJELENT NAGYLEMEZ: Elvis Presley (1956. márc.)
FILMEK: 33
KONCERTHELYSZÍNEK: USA, Kanada
UTOLSÓ NAGYLEMEZ: Moody Blue (1977)
ELHUNYT: 1977. augusztus 16. Memphis, Tennessee, szívroham következtében (4. szívrohama volt)

Biográfia

Almanach

Elvis, az ember

Elvis élete napi lebontásban
Diszkográfia

Diszkográfia

Elvis, a zenész

Kislemezek, sorlemezek, albumok
Filmográfia

Filmográfia

Elvis, a színész

Játékfilmek, dokumentumfilmek, DVD-ék

Biográfia

1935 január 8 - 1977 augusztus 16.

1935. január 8.

Elvis születése

Egy Tupelo nevű jelentéktelen amerikai városka szegénynegyedében Vernon Presley kétkezi munkás felesége, Gladys ikerpárnak ad életet. Jessie Garon hajnali 4-kor, Elvis Aaron 04.35-kor születik. Jessie Garon sajnos nem éli túl a szülést.

"Elvis előtt nem volt semmi."
(John Lennon)
1954-55

Az ördög ügynöke

A memphisi Sun stúdióban édesanyja születésnapja alkalmából 1 dollárért saját előadású hanglemezt készíttet. Sam Phillips, a stúdió tulajdonosa összehozza Bill Black bőgőssel és Scotty Moore gitárossal, felveszik a That's All Right, Mama című korszakalkató dalt, mellyel beindul mesébe illő karrierje. A hatalmas sikert leginkább a tinédzsereknek köszönheti és ez a prűd Amerikában nem mindenkinek tetszik. Lejárató kampányok indulnak egyházi emberek részéről, az ördög ügynökének nevezik, aki megrontja Amerika ifjúságát. Elvis nagyon a szívére veszi, hiszen köztudottan mélyen hívő ember volt.

"Elvis volt a rock and roll ősrobbanása."
(Bono - U2)
1956

Világsztár születik

Elvis az RCA lemeztársasághoz szerződik, egymás után készíti a több millió példányszámban eladott listavezető slágereket, így már egész USA, sőt az egész világ is a lábainál hever.

"Egyedülálló művész volt. Eredeti, a sok imitácó között"
(Mick Jagger)
1957. január 6.

Elvis a magyarokért

Elvis Ed Sullivan TV műsorában lép fel, előadja a "Peace in the Valley" című gospelt, melyet a magyaroknak ajánl és kéri az amerikai népet, hogy pénzadományokkal segítsenek az elbukott forradalom után a szenvedő magyar népen. Az adományok a svájci Vöröskereszt közreműködésével sok nélkülöző családot kisegítettek. Ezért a nagy hatású tettéért 2011-ben Elvist Budapest díszpolgárává avatják, és egy parkot neveznek el róla a magyar fővárosban.

"Imádtam a zenéjét, hisz az én generációmhoz tartozott.. De ha úgy vesszük, Elvis valahogy mindenki generációjához is tartozott. És mindig is tartozni fog."
(Margaret Thatcher)
1958

Katonaság

Elvis hazafias kötelezettségének eleget téve bevonul katonának, mint minden hasonló korú amerikai állampolgár. A háttérben azért másról van szó, Parker ezredes, Elvis menedzsere úgy gondolja, hogy a Rock'n Roll lecsengőben van, Elvist egy időre ki kell vonni a forgalomból, hogy utána más hangzással, más imázzsal lépjen elő és hódítsa meg újra rajongóit. Nem volt kivételezett, a kiképzés után Nyugat-Németországba, Bad Nauheimbe helyezik egy tankhadosztályhoz.

"Elvis aznap halt meg, amikor bevonult."
(John Lennon)
1958. augusztus 14.

Anyja halála

Elvis és édesanyja, Gladys különlegesen mély kapcsolatot ápoltak, így amikor imádott édesanyja 46 éves korában meghal, Elvis teljesen összeomlik. Későbbi viselkedésének néhány érthetetlen epizódja sokak szerint annak tudható be, hogy élete végéig nem tudta feldolgozni édesanyja halálát.

"Amikor először hallottam a hangját, tudtam, hogy soha nem fogok dolgozni senkinek, és senki nem lesz a főnököm. Olyan volt először hallani őt, mintha kitörtél volna a börtönből."
(Bob Dylan)
1961-69

Koncert nélküli évek

A katonaság után Elvis készít néhány új lemezt, de Parker ezredes új feladatot oszt ki rá: irány a filmipar! Elvis szeretne jelentős szerepeket kapni, de sajnálatos módon, az akkortájt gyártott filmjeiben nem tud kiteljesedni, az átlag amerikai közízlést kiszolgáló kommersz, énekes szerepeket játszik. 30 filmet készít, néha egy évben hármat is, talán éppen ennek köszönhetően Elvis ebben az időben Amerika legjobban fizetett filmcsillaga.

"Egy Presley-film az egyetlen biztos dolog Hollywoodban."
(Hal Wallis - filmproducer)
1968

A Király visszatér

A filmezésbe belefásuló Elvis életébe 1968 igazi fordulópontot hozott. Februárban megszületett egyetlen gyermeke, Lisa Marie, és Parker ezredes szerződést köt az NBC-vel egy hagyományos karácsonyi TV Show-ra.

A rendező, Steve Binder Elvis beleegyezésével, de az ezredes ellenére egy teljesen más, újszerű, színvonalas műsorral rukkol elő, amelyben Elvis kis közönség előtt a régi zenészeivel játszik, valamint a show-ban néhány, stúdióban felvett énekszám is elhangzik, mint pl. a zárószám, az "If I Can Dream". A TV show hatalmas siker, Elvis boldog - visszatért!

Elvis a huszadik század legnagyobb kulturális ereje. Hatással volt az öltözködésre, a nyelvre, a zenére, mindenre. Egy teljes kulturális forradalmat indított el – innen indult a hatvanas évek.
(Leonard Bernstein)
1969

Las Vegas years

A Comeback TV Special sikere nyomán Elvis újra a pódiumra lép. Parker ezredes nagyszabású szerződéseket ír alá. Elsőnek egy hónapon át tartó, heti nyolc koncertből álló sorozatban állapodik meg Elvis számára az újonnan nyíló International Hotelben, Las Vegasban. A koncertek telt házzal mennek. Változott a rajongóinak tábora, már nem a tinédzsereknek szól a zenéje, leginkább a középkorúak és az idősebbek korosztálya látogatja a koncerteket.

Én csak egy énekes vagyok, Elvis pedig az egész Amerikai kultúra megtestesítője. Életünk egyszerűen más lenne nélküle.
(Frank Sinatra)
1973. január 14.

Műholdas koncert

Televíziós történelmi nap. Elvis Hawaiin ad koncertet "Aloha From Hawaii” címmel, ami a világon az első élő, műholdas közvetítés. Több, mint negyven országban látják élőben, műholdon keresztül. Számos európai városban is közvetítették, pl. Romániában, de Magyarországon sajnos nem. Megközelítőleg 1,5 milliárd (!) néző látta összesen világszerte.

"Volt egy csomó kemény pasi. Voltak, aki próbáltak úgy csinálni, mintha, és voltak trónkövetelők. De király, csak egy van. "
(Bruce Springsteen)
1973. október 9.

Válás

Elvis 1967. május elsején vette el Priscilla Beaulieu-t, akit még Németországban, a katonaévei alatt ismert meg. 1968. február 1-jén megszületett egyetlen gyermekük, Lisa Marie.
Priscilla, aki gyakorlatilag egész felnőtt életét Elvis árnyékában élte le, kezdett lassan belefásulni az "elefántcsonttoronyba zárt lány"-imidzsbe. Elvis gyakran volt távol, és Priscilla nem kísérhette el filmforgatásaira, koncertturnéira, így lassan megromlott a kapcsolatuk. Ezt erősítették az állandó pletykák Elvisről és filmbeli partnernőiről. A házasság felbomlott, a válást 1973. október 9-én mondták ki. Elvis soha nem heverte ki ezt a törést. Bővebben róluk a blogunkban itt olvashatsz.

"Emberként csodálatos volt. Valóban nagyszerű ember volt. Tele volt élettel. Remek humora volt. Természetesen nagyon tehetséges volt, és nagyon gondoskodó a szüleiről. Az egyész lénye valahogy nagyon megnyerő volt. "
(Priscilla Presley)
1974-77

Az utolsó évek

Elvis Amerika-szerte koncertezik, naponta néha kétszer is pódiumra lép. Élénkítő tablettákat szed, hogy a közönségnek a legjobbat tudja nyújtani, majd altatókat, hogy pihenni tudjon. Táplálkozása sem mondható ideálisnak, egészsége megrendül, néhányszor kórházban ápolják. Augusztus 16-án barátnője, Ginger Alden Elvist összeesve találja Graceland fürdőszobájában. A mentősök már nem tudnak rajta segíteni. A halál közvetlen okaként hipertóniás szívbetegség és koszorúér-szűkület következtében beállt szívrohamot jelölnek meg.
A Király eltávozott.
A zenei legendának az 1977-es utolsó sajtótájékoztatón, a nyilvánosság előtt elhangzott legutolsó szavai ezek voltak: „Remélem, nem untattam Önöket.”

"Elvis Presley halálával az országunk egy része halt meg. Egyedi volt és pótolhatatlan. ... milliók számára világszerte szimbóluma volt országunk életerejének, lázadó szellemének és jókedvének."
(Jimmy Carter)

És azt tudtad, hogy....?

 • Elvist az alábbi Hall of Fame-ek tagja:

  1. Rock and Roll Hall of Fame

  2. Country Music Hall of Fame

  3. Rockabilly Hall of Fame

  4. Gospel Hall of Fame

  5. Honky Tonk Hall of Fame

  6. Memphis Music Hall of Fame

  7. Mississippi Musicians Hall of Fame

  8. Mississippi Walk of Fame

  9. Shreveport's Walk of Stars

  10. Mississippi Hall of Fame

  11. Mississippi Arts and Entertainment Experience Hall of Fame

  12. Rhythm & Blues Music Hall of Fame

  13. UK Music Hall of Fame

  14. Playboy Jazz and Pop Hall of Fame

  15. Hit Parade Hall of Fame

  16. Christian Music Hall of Fame

  17. 411 Music Hall of Fame

  18. Memorable Music Hall of Fame

  19. Kenpo Karate Hall of Fame

  20. Martial Arts Hall of Fame

  21. America's Pop Music Hall of Fame

  22. Hollywood Walk of Fame

  23. Las Vegas Walk of Stars

 • 1935. január 8-án Elvis Aron (később Aaron) Presley megszületett szülei kétszobás házában a Mississippi állambeli East Tupelóban, körülbelül 35 perccel az egypetéjű ikertestvére, Jesse Garon után, aki halva született. Másnap Jesse-t egy jelöletlen sírba temették a közeli Priceville temetőben.

 • Becslések szerint Elvis lemezeladásainak 40 százaléka az Egyesült Államokon kívül történt; ám az 1957-ben Kanadában adott néhány koncertet leszámítva soha nem lépett fel külföldön. Számos forrás felvetette, hogy Elvis menedzsere, Parker ezredes visszautasította azokat a jövedelmező ajánlatokat, amelyek az énekes külföldi fellépésére vonatkoztak, mivel Parker illegális bevándorló volt és attól tartott, hogy nem engedik vissza az Egyesült Államokba, ha külföldre utazik.

 • Eredeti, természetes hajszíne sötétszőkének vagy középbarnának mondható árnyalatú volt, melyet később, kb. 1957 őszétől a jellegzetes kékesfekete színre festetett.

 • Elvis a karate rajongója volt, különösen a Chito-Ryu néven ismert harci stílust kedvelte, és 1960-ban még a fekete övet is megszerezte.

 • Ha Elvis Presley nem vált volna a Rock 'n' Roll királyává, minden bizonnyal rendőr lett volna, hisz mélységesen tisztelte a bűnüldözést. Az 1970-es évek sajtóbeszámolói szerint Presley fiatalként rendőr akart lenni. Jelvényeket gyűjtött. Amikor koncertet adott egy városban, rendőrségi jelvényt szeretett volna kapni onnan, de nem csak amolyan tiszteletbeli jelvényt, hanem igazit. Be is szerzett néhányat, némelyikre a nevét vagy kezdőbetűit is írták. Bővebb infók erről itt!

 • Elvis és Priscilla egyetlen lánya, Lisa Marie Presley 1968-ban született. Lisa Marie később férjhez ment Michael Jacksonhoz és a színész (és Elvis-rajongó) Nicholas Cage-hez. A hírek szerint Mr. Cage az egyetlen személy Presley közvetlen családján kívül, aki valaha is látta Elvis gracelandi hálószobáját.

  Lisa Marie házasságai:
  1./ Danny Keough (házasságuk: 1988. 10. 03-1994. 05. 06.), gyerekek: Riley (1989. 05. 29.) és Benjamin Storm (1992. 10. 21- 2020. 07. 12.)
  2./ Michael Jackson (házasságuk: 1994. 05. 26-1996. 01. 18.)
  3./ Nicholas Cage (házasságuk: 2002. 08. 10-2004. 05. 16.)
  4./ Michael Lockwood (házasságuk: 2006. 01. 22-2021. 05. 26.), gyerekek: Harper Vivienne Ann és Finley Aaron Love (ikrek, 2008. 10. 07.)

 • 16 évesen White börtönbe került, autógumi lopás miatt. „A börtönben hallottam Elvis Presley-től az 'It’s Now or Never'-t – ez olyan ébresztő volt, mintha valaki egy baseballütővel arcon vágott volna – mondta. „Amikor kiszabadultam, megesküdtem magamnak: soha többé.” A The Guardian jelentése szerint az „It's Now or Never” hatására határozta el, hogy zenei karrierbe kezd, és egy "The Upfronts" nevű bandával dolgozott, mielőtt szólókarrierbe kezdett.

 • Presley kedvenc képregényhőse – az először 1941 decemberében színre lépő - Captain Marvel Junior volt. A karakter eredeti neve Frederick "Freddy" Freeman, egy mozgássérült újságárus fiú, akit Marvel kapitány megment a haláltól azzal, hogy megosztja vele szuperképességeit.

  Öltözetük hasonló: galléros overall, mellkasán egy villámmal – piros, illetve kék színben. Ha ismerős ez valahonnan, akkor igazad van: Elvis 70-es évekbeli fellépőruháinak, a gallérja alá rögzített, csípőig érő palástnak és a TCB-villámnak egyaránt jelentős ihletője Captain Marvel Jr., akit Elvis iránti tiszteletből Elvis-rajongóvá is tettek az alkotók.

  2019-ben Shazam! címmel a Marvel családról szóló film készült. Szerepel benne Captain Marvel Jr., azaz Freddy Freeman is, akinek a 2022-ben érkező folytatásban – a híresztelések szerint – nagyobb szerep jut majd. Egy 20 évvel ezelőtti jogi vita következtében a család Shazam-család névvel fut, így Freddy-t is Shazam Jr. néven találhatjuk meg a mostani alkotásokban.

Még több sztori a BLOG-ban!