Elvis almanach

Elvis almanach

Elvis élete napról napra

Előzmények

1912
április 25.
Megszületik Elvis édesanyja, Gladys Love Smith.
1916
április 10.
Megszületik Elvis édeasapja, Vernon Elvis Presley.
1933
június 17.
Gladys Smith és Vernon Presley összeházasodik. A házasságkötés helye: Mississippi állam, Pontotoc megye.
1935
január 8.
A Mississippi állambeli kisvárosban, Tupelóban, nem sokkal hajnal előtt Gladys Presley fiú ikerpárt hoz a világra, Jessie Garont (04.00 h körül) és Elvis Aaront (04.35h). Sajnálatosan Jessie Garon halva születik.
1935-
1948
Elvis Tupelóban nevelkedik, szeretetben élő családban. Szüleivel a feketék által látogatott, helybéli Assembly of God Church gyülekezetbe jár, ahol a néger templomi zene (gospel) és a prédikáció igen mély hatással van rá. Oly mélyen belé ivódik, hogy egész életében él benne ez a zene és ez a hit. Apja, Vernon a fehér country zenét kedveli, és a rádióban egész nap ez a zene szól, de esténként Elvis kap lehetőséget arra, hogy lefekvés előtt a néger rádióállomások zenei műsorait hallgathassa. Elvis minden egyes alkalommal ellátogat a városban rendezett gospel koncertekre. Különösen a kórusok basszista előadóinak hangját kedveli.
1946
Elvis kerékpárt kér szüleitől, de a családnak nincs pénze rá.  Amikor szülei közlik vele, hogy nem engedhetik meg maguknak a kerékpárt, akkor Elvis gitárt kér. Gladys egy olcsó gitárral lepi meg.
1948
november
Elvis és szülei összepakolják valamennyi ingóságukat egy bőröndbe, amit az 1939-es Plymouth gépkocsijuk tetejére kötnek, és egy jobb élet reményében elindulnak a Tennessee állambeli Memphisbe.
1948-
1953
Elvis szüleivel a város északi külterületén bérlakásban él. Az iskola mellett különféle munkákat vállal, hogy segítsen szüleinek. Rendszeres látogatója a városban minden hétvégén megrendezett, estétől reggelig tartó fehér/néger gospel show műsornak.

1954

1954
Elvis a munkásosztályhoz tartozó egyszerű amerikai állampolgár, de ez az év elindítja a halhatatlanság felé, annak ellenére, hogy első lemezfelvételét 1953. július 18-án készíti el, amikor a Humes High School diákjaként, és a Parker Machinists Shop alkalmazottjaként (délutánonként itt dolgozott, hogy pénzt keressen) bevonul a Sun stúdióba, hogy éljen a stúdió adta lehetőséggel, miszerint négy dollárért bárki készíthet lemezfelvételt. Elvis két balladát vesz fel édesanyja születésnapjára, ami igazából áprilisban van. A két dal: “My happiness” és “That’s when your heartaches begin”.
1954
január 30.
Elvis ellátogat a helyi Rainbow Rollerdrome korcsolyapályára, ahol találkozik Dixie Locke-kal. A lány megtetszik neki, hazakíséri, majd randevút beszél meg vele, egy mozilátogatásra. Locke lesz Elvis első barátnője.
1954
február 16.
Elvis meghívja magukhoz Dixie-t vacsorára, és bemutatja a szüleinek.
1954
február 26.
Elvis és Dixie ellátogat az Ellis Auditorium-ba az “All-Night Gospel Sing” gospel találkozóra, hogy meghallgassa a The Statesmen Quartet basszista énekesét (Elvisnek mindig kiemelten tetszett ez a hangfekvésű hang). Az együttes basszistája arról is híres, hogy vadul rázza a lábát és a mikrofonnal dülöngél, hajolgat éneklés közben.
1954
április 20.
Elvis teherautósofőrként helyezkedik el a Crown Electric Company-nál.
1954
május 15.
Elvis meghallgatáson vesz részt a memphisi Hi Hat Clubban. A helyi együttes kíséri. A tulajdonos közli vele, soha nem lesz belőle énekes.
1954
június 6.
Sam Phillips, a Sun stúdió tulajdonosa titkárnője biztatására behívja Elvist két felvétel elkészítésére. A két dal a “ Without you” és a “Rag mop”. Sam Phillips elégedetlen az eredménnyel.
1954
július 4.
Elvis, a Sun stúdió gitárosa, Scotty Moore és bőgőse, Bill Black csak a maga kedvére bohóckodik Arthur "Big Boy" Crudup "That's All Right (Mama)” című számával. Sam Phillips valamit megérez, és arra kéri őket, ismételjék el újra, és újra. A trió még ezen a napon még egy számot rögzít, a bluegrass standard számot a "Blue Moon of Kentucky”-t. A két felvétel a rockabilly stílus névjegyévé válik.
1954
július 7.
Dewey Phillips, a memphisi HBQ rádióállomás dj-je lejátssza a "That's All Right (Mama)" című felvételt, és a SUN lemez B oldaláról a "Blue Moon of Kentucky"-t is a Red Hot & Blue R&B show műsorában. Mindkét szám azonnal hatalmas siker, a betelefonálók kérésére még 14 alkalommal kell lejátszania a két számot. A betelefonálók kivétel nélkül azt mondják: „annak a négernek a felvételét kérjük”, arra gondolva, hogy Elvis néger.
1954
július 12.
Elvis aláírja élete első szerződését menedzserével, gitárosával, Scotty Moore-ral.
1954
július 28.
Elvis élete első sajtóinterjúját adja.
1954
július 30.
Elvis megkapja élete első koncertért kapott fizetését. A neves countryénekes, Slim Whitman show-jában lép fel.
1954
október 2.
Elvis nagyot bukik a hagyományos country zenének helyet adó Grand Ole Opry színpadán megrendezett tehetségkutató versenyen. A színház igazgatója, Jim Denny máig fennmaradt mondása szerint, jobb, ha Elvis visszamegy teherautó sofőrnek. Elvis megfogadja, hogy soha többé nem lép a Grand Ole Opry színpadára.
1954
október 16.
Elvis életében először lép fel élő rádióműsorban. A Louisiana állambeli Shreveport város rádióállomásának híres "Louisiana Hayride" műsorában vendégelőadó. Elvis nyomban a hallgatók kedvence lesz.
1954
október 23.
A "That's All Right" / "Blue Moon of Kentucky" kislemez Nashville-ben és New Orleansban felkerül a Top Ten (legjobb tíz lemez) listára. Most első ízben jelentkezik Elvis Memphisen kívül sikerszámmal.
1954
október 25.
Elvis öt felvételt rögzít Shreveport KWKH rádió stúdiójában, Los Angelesben. Ezek közül a felvételek közül egy sem maradt fenn.
1954
november 6.
Számos, igen sikeres fellépés után Elvis egyéves szerződést ír alá a Shreveport rádióállomás "Louisiana Hayride" koncert/rádió show-hoz.
1954
november 26.
Elvis táviratot küld apjának, Vernonnak: „HELLÓ, GYERMEKEIM, ITT A PÉNZ, AMIBŐL KIFIZETHETITEK A SZÁMLÁKAT STOP NE MONDJÁTOK EL SENKINEK MENNYIT KÜLDTEM KÜLDÖK MÉG A JÖVŐ HÉTEN STOP VAN EGY BANKKÁRTYA A LEVÉLBEN STOP SZERETETTEL ELVIS„ (Az eredeti szöveg: "HI BABIES HERES THE MONEY TO PAY THE BILLS STOP DONT TELL NO ONE HOW MUCH I SENT I WILL SEND MORE NEXT WEEK STOP THERE IS A CARD IN THE MAIL STOP LOVE ELVIS")

1955

1955
január 1.
Elvis szerződést ír alá új menedzserével, Bob Neallel.
1955
január 6.
Waylon Jennings, Buddy Holly jövőbeni bőgőse, a későbbi világhíres "törvényen kívüli" country zenecsoport sztárja találkozik Elvisszel egy show alkalmával Buddy Holly szülővárosában, a texasi Lubbockban.
1955
január 11.
Tom Parker „Ezredes” feljegyzi Elvis nevét, miután Texarkana város AK rádióállomásának dj-je "Uncle Dudley" arról számol be, hogy az esti show-ban Elvis megőrjítette a közönséget.
1955
január 15.
Tom Parker Shreveportba utazik, hogy személyesen győződjön meg Elvis koncerten mutatott képességeiről.
1955
február 6.
Bob Neal, Tom Parker és Sam Phillips Memphisben találkozik, hogy megbeszéljék Elvis további karrierjét. Parker felbőszíti Phillipset azzal, hogy bejelenti, Elvist elviszi a SUN stúdiótól, mert egy nagynevű lemezcéghez kívánja leszerződtetni.
1955
február 13.
A texasi Lubbockban Elvis is fellép a neves Country & Western duó Buddy Holly és Bob Montgomery mellett.
1955
február 16.
Elvis találkozik Roy Orbisonnal a texasi Odessa városban. Orbisont elbűvöli Elvis előadói képessége.
1955
március 23.
Elvis, Scotty és Bill meghallgatáson vesz részt az Arthur Godfrey tehetségkutató show-ban, New Yorkban. Eltanácsolják őket.
1955
május 6.
Elvis visszatér Memphisbe barátnőjéhez, Dixie Locke-hoz.
1955
május 13.
A Jacksonville-ben tartott koncertje után Elvis felhívja a nézőtéren lévő lányok figyelmét, hogy szívesen látja őket öltözőjében. A koncerten mindegy 14 ezren vesznek részt, többségük fiatal lány. A lányok koncert után megrohanják az öltözőt, hatalmas tumultus alakul ki, a lányok egymást tépik, hogy bejussanak. A jelenet hatására dönti el Tom Parker, hogy szerződik Elvisszel.
1955
június 5.
Memphisben Gladys Presley, Elvis édesanyja, az éjszaka közepén hirtelen felriad álmából, meg van győződve róla, hogy fiára veszély leselkedik. Ugyanebben a pillanatban Elvis első rózsaszin Cadillacje felgyullad a Fultonból hazafelé vezető úton. Elvis sértetlenül megússza a balesetet.
1955
június 17.
Bob Neal beleegyezik, hogy Tom Parker intézze Elvis koncertjeinek lekötését.
1955
július 7.
Elvis végre talál egy új rózsaszín Cadillac-et magának.
1955
július 22.
Az RCA 12.000 dolláros ajánlatot tesz Elvisnek.
1955
július 26.
Elvis Biloxiban adott koncertje alkalmával találkozik első „hivatalos” barátnőjével, June Juanicóval. Elvis kocsijával hazaviszi June-t és June-ék háza előtt reggel hatig beszélgetnek az autóban.
1955
július 31.
William S. Randolph fotós elkészíti azt a híres koncertfotót Elvisről, ami Elvis első nagylemezének, az Elvis Presley c. albumnak a borítójára kerül.
1955
augusztus 1.
Elvis ellátogat Tupelóba, szülővárosába, ahol 3000 fő előtt ad koncertet. Elvis szülővárosában tíz éves korában lépett fel, amikor egy tehetségkutató show műsorban ötödik helyet ért el az "Old Shep" című számmal.
1955
augusztus 6.
Elvis Batesville-ben ad koncertet, ami igen furcsára sikerül. Elvis vicceket mesél a színpadon, majd négy szám után levonul. A koncert szervezője kártérítést követel, Parker Ezredes őrjöng, levelet ír Bob Nealnek, amiben kioktatja, miként kell egy előadónak professzionálisan viselkednie a színpadon.
1955
szeptember 6.
Akkora tömeg gyűlik össze Elvis koncertjére Bonóban, az ottani középiskolában, hogy a nagy súly miatt beszakad a padló. Szerencsére senki sem sérül meg.
1955
szeptember 8.
Miután Bob Neal Parker Ezredes szemére veti, hogy Elvis nem kapta meg a neki járó teljes fellépti díjat néhány koncertje után, az Ezredes egy távirattal válaszol, amiben azt írja, amennyiben még egyszer ily módon kérdőre merik vonni, nem foglalkozik Elvisszel tovább.
1955
szeptember 17.
A vita Neal és Parker között végleg elmérgesedik. Neal felmondja a szerződést, és engedi, hogy a továbbiakban egyedül Parker intézze Elvis ügyeit.
1955
szeptember 23.
Elvis ismét részt vesz az All-Night Gospel Sing koncerten az Ellis Auditoriumban. Amikor Elvis kedvenc énekese, James Blackwood, a Blackwood Brothersből észreveszi, hogy Elvis teljes árat fizetett a belépőjegyért, azonnal utasítja a szervezőket, hogy az összeget fizessék vissza Elvisnek.
1955
szeptember 24.
Elvis életében első ízben szerepel a koncertlistán fő helyen a Louisiana Hayride show-ban.
1955
szeptember 30.
James Dean az ötvenes évek filmszínész bálványa autóbalesetben meghal. Elvis éppen Gladewaterben tartózkodik. Amikor a szállodai szobájában meghallja a hírt, összeomlik és zokogni kezd.
1955
október 20.
Clevelandben tartott koncertjén elpattan a gitárjának két húrja. Elvis a gitárt földhöz csapkodja dühében, amire a közönség őrjöngésbe kezd. Elvist a rendőröknek kell megmenteniük a rajongóktól. Rendőrök veszik körbe, hogy ki tudjon jutni a kocsijához.
1955
november 10.
Mae Axton dalszerző meglátogatja Elvis-t Nashville-ben és a hotelszobában lejátssza neki azt a demó felvételt, amit az RCA szeretne Elvisszel felvetetetni. A szám a "Heartbreak Hotel."
1955
november 14.
Parker tárgyalást kezd a William Morris ügynökséggel azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel készíthet Elvis filmet Hollywoodban.
1955
november 21.
A Sun Stúdióban, számos üzletember és Elvis szüleinek jelenlétében Elvis aláírja a szerződést az RCA lemezvállalattal. A szerződés értelmében Elvisnek négy kislemezt kell kötelezően kiadnia egy évben, amiért 5% jogdíj, valamint 5.000 dollár illeti meg.

1956

1956
január 28.
Elvis első, a teljes országra kiterjedő televíziós fellépése. A CBS „Stage show”-jában a Dorsey testvérek, Tommy és Jimmy nagyzenekarának kíséretével adja elő az "I Got A Woman"-t és egy egyveleget a következő dalokból "Shake, Rattle and Roll / Flip, Flop and Fly." További öt fellépése lesz még ebben az évben ebben a showműsorban.
1956
február 5.
Elvis első ízben kerül fel az országos slágerlista első helyére, mégpedig nem az RCA-nál kiadott lemezzel, hanem még a SUN stúdióban felvett utolsó kislemezével, a "Mystery Train" és "I Forgot to Remember to Forget,"-tel. A lemez a Billboard country kislemezek listájának az élére kerül.
1956
február 17.
Első aranylemeze, a második LP-je, az „Elvis”.
1956
február 23.
Jacksonville-ben adott koncertje után Elvis összeesik a kimerültségtől, azonnal kórházba szállítják.
1956
március 15.
Elvis elégedetlen a Tom Parkerrel kötött szerződésével, ezért újratárgyalja az Ezredessel. Az új megállapodás szerint Parker megelégszik Elvis összes bevételének egynegyedével.
1956
március 24.
Presley meglátogatja barátját, egykori SUN stúdióbeli kollégáját, Carl Perkinst a doveri kórházban. Perkins egy majdnem végzetes autóbaleset után lábadozik.
1956
április 1.
Elvis a Paramount Studióban filmfelvételi próbán vesz részt. Elénekli és előadja a "Blue Suede Shoes"-t, valamint eljátszik egy jelenetet, mint Bill Starbuck az „Esőcsináló” (The Rainmaker) c. filmhez. Presley nem kapja meg a szerepet, Strabuckot a filmben végül Burt Lancaster játssza el. Ugyanakkor a Paramount Stúdió vezetői igen elégedettek Elvis színészi képességeivel és öt nappal később Hal Wallis igazgató hét évre szóló filmszerződést ír vele alá.
1956
április 3.
Elvis fellép az NBC televízió Milton Berle Show-jában a USS Hancock repülőgéphordozó anyahajó dokkján.
1956
április 23.
Parker ezredes unszolására Elvis fellép a Frontier Hotelben, Las Vegasban. A közönség, amely a zengő hangú croonerekhez szokott, felháborodottan távozik. Elvis szerződését a hotel azonnali hatállyal felmondja. Las Vegasban Elvis ellátogat a Freddie Bell and the Bellboys koncertjére, akik előadják Big Mama Thorton blues slágerének, a "Hound Dog"- nak a gyorsított változatát. Elvis ettől kezdve beiktatja a számot a koncertjeibe.
1956
május 21.
Elvis 2500 rajongó előtt hatalmas sikerű koncertet ad a Municipal Auditorium színpadán Topekában.
1956
június 5.
Újra fellép a Berle show-ban ám ezúttal az NBC stúdiójában. Itt mutatja be első ízben a nagyközönségnek a "Hound Dog"című szám általa átdolgozott változatát, valamint elénekli legutolsó kislemezéről az "I Want You, I Need You, I Love You."-t . A sajtó hatalmas támadást indít ellene a "Hound Dog" előadása közben mutatott „rángatózásai” miatt, ezért ebbe a show-ba soha többé nem hívják vissza.
1956
június 26.
Elvis Charlotte-ban ad koncertet. A koncert után arról panaszkodik, hogy vendége, Debra Paget a "Hound Dog"című szám előadása közben sokkal obszcénabb mozdulatokat tett, mint amilyennel őt valaha is vádolták.
1956
július 1.
Az NBC igyekszik „helyreállítani” Elvis jó hírnevét, ezért a Steve Allen Show-ban egy „új és finom megjelenésű” Elvist mutatnak be, aki ezúttal a "Hound Dog” című számot frakkban, csokornyakkendővel egy igazi kutya jelenlétében mutatja be. Elvis nem akar így színpadra lépni, és fellépés előtt keményen összevész Parker ezredessel, amiért ilyen megaláztatásnak teszi ki, de az Ezredes hajthatatlan.
1956
augusztus 10.
A fiatalkorúak bűnözésével foglalkozó bíróság bírónőjét, Marion Goodingot kirendelik Elvis jacksonville-i koncertjére, amit a Florida Theaterben ad. A koncert után hivatalosan felszólítja Elvist, hogy tartóztassa meg magát az „obszcén” mozdulatoktól. A következő este, ugyanitt adott koncertjén Elvis meg sem mozdul koncert közben, csak a kisujját mozgatja körbe-körbe. A bírónő elégedett a látottakkal.
1956
augusztus 22.
Elvis megkezdi első filmjének, a „Love Me Tender”-nek a forgatását. A polgárháborúban játszódó filmdráma eredeti címe „The Reno Brothers”, és Elvis szerepét eredetileg Robert Wagnernek, majd Jeffrey Hunternek ajánlották. A film végén a szereplőlistán Elvis csak a harmadik helyen szerepel, mégis ő uralja a filmet, amelynek bemutatója nagyban hozzájárul népszerűségének a növekedéséhez.
1956
szeptember 9.
Elvis először lép fel Ed Sullivan CBS show műsorában. Sullivan ezt megelőzően kijelenti, hogy egy ilyen alakot, mint Elvis nem hajlandó szerepeltetni a műsorában, de a televíziós csatorna vezetőségének sikerül meggyőznie Sullivant, hogy Elvis szerepeltetése nagyban növeli show-jának nézettségét, ezért Sullivan 50 000 dolláros szerződést köt Elvisszel három fellépésre a show-ban. Ekkora összeget soha egyetlen előadó sem kapott ebben a műsorban. Sullivan azonban nem vállalja, hogy személyesen konferálja fel Elvist, ezért felkéri a neves színészt, Charles Laughtont, hogy vezesse a műsort. A show-ban Elvis a "Don't Be Cruel"-t, a "Love Me Tender"-t, a "Ready Teddy"-t és a "Hound Dog"-ot adja elő, de csak deréktól felfelé mutatják.
1956
szeptember 29.
Elvis Mississippiben az Alabama Fair and Dairy Show-ban lép fel, ugyanabban, amelyben tíz éves korában lépett fel és lett második helyezet. A napot a város polgármestere Elvis Presley Napnak nyilvánítja. Önkéntes rendfenntartóknak és a nemzeti gárda tagjainak kell biztosítaniuk a rendet, akkora a tömeg.
1956
október 28.
Presley második alkalommal lép fel az Ed Sullivan show-ban. Ez alkalommal már hajlandó Sullivan Elvisszel kezet fogni és a műsort vezetni. Elvis a "Don’t Be Cruel"-t, a "Love Me Tender"-t, a "Hound Dog"-ot és a "Love Me-t" énekli.
1956
november 16.
A Love Me Tender bemutatója. A film telt házakkal megy.
1956
november 25.
Elvis meglátogatja nagyapját, Jesse D. Presley-t munka közben a Pepsi töltő üzemében Louisville-ben. Elvis nem megy üres kézzel, egy fehér 57-es Ford Fairlane-t vesz nagyapjának.
1956
december 4.
Elvis beugrik a Sun Stúdióba Memphisbe, hogy meglátogassa barátját, Carl Perkinst. A stúdióban van, az akkor még kevésbé ismert Jerry Lee Lewis is, aki szintén a SUN-nál van szerződésben. A délután folyamán Johnny Cash is benéz a stúdióba, akkor ő is a SUN-nak dolgozik. Négyen elkezdenek jammelni. A négyük rögtönzését Sam Phillips rögzíti, ebből lesz később a "Million Dollar Quartet", bár többek szerint Cash egyáltalán nem hallható a felvételen és vitatják, hogy a másik hárommal énekelt volna. A négy sztár gospel, bluegrass, és egy kevés R&B dalt énekel, a felvétel csupán a nyolcvanas évek elején kerül forgalomba.
1956
december 31.
A The Wall Street Journal szerint Elvis ebben az évben összesen 22 millió dollárt keresett.

1957

1957
január 6.
Elvis harmadik alkalommal lép fel az Ed Sullivan Show-ban. Fellépésének utolsó számát, a “Peace in the Valley”-t a magyar népnek ajánlja fel a szovjet-ellenes 1956. októberi forradalom emlékére. Elvis és Parker úgy dönt, hogy Elvisnek a maga népszerűségét fel kell használnia arra, hogy segítséget nyújtson a kommunizmus ellen küzdő magyar népnek. Ed Sullivan messzemenően támogatja az elképzelést és maga fordul a televízió nézőihez a következő szöveggel: „ Elvis jelenleg Hollywoodban, Hal Wallis produkciójában dolgozik új filmjén. Mialatt ott tartózkodik, az idő alatt nagyszabású jótékony célú koncertet fog adni, annak érdekében, hogy a magyaroknak segítséget nyújthasson. Azért, mert ez a fiatalember igen elkötelezetten kiáll a magyarok mellett. Mindenki, aki itt él ebben az országban pontosan tisztában van vele, milyen nagy mértékben van azonnali segítségre szükségük a magyaroknak, ezért még jóval azelőtt, hogy ez a koncert létrejönne, szeretném önöket arra kérni, hogy pénzadományaikat juttassák el a különböző segélyszervezetekhez, a Vörös Kereszthez, stb. És most elénekel nekünk egy dalt, amelynek a hangulata szerinte illik az itt elhangzottakhoz. „Béke a völgyben”. Íme Elvis Presley”. Ezért a felajánlásért Elvist Budapest díszpolgárává avatják, és egy parkot neveznek el róla a magyar fővárosban. Ebben a show-ban is csak deréktól felfelé mutatják. A szám után Sullivan ezzel fordul a közönséghez „Ez egy rendes fiú, és a legkedvesebb nagy sztár, aki csak valaha is fellépett showműsorunkban”.
1957
március 7.
Elvis megvásárolja Gracelandet 102.500 dollárért.
1957
március 22.
Egy Hershal Nixon nevű memphisi lakos azzal vádolja meg Elvist, hogy pisztolyt fogott rá a belvárosban, miután számon kérte Elvistől, hogy miért molesztálta a feleségét.
1957
március 25.
A fegyverhasználati ügy bíróság elé kerül. Elvis hosszú táviratot küld Hershal Nixonnak, amiben leírja, hogy a szóban forgó revolver valójában egy hollywoodi filmkellék, és bocsánatot kér azért, amiért véletlenül beleütközött Nixon feleségébe.
1957
március 27.
Egyre jobban kínozza az „idegalapú álmatlanság” és kórházba vonul kivizsgálásra.
1957
július 1.
Megjelenik Loving You c. albuma.
1957
július 9.
A mozikba kerül a „Loving you”című film, amiben Jimmy Tompkins szerepét játssza.
1957
szeptember 7.
Zenekarának két alapító tagja, Scotty Moore (gitár) és Billy Black (bőgő) úgy dönt, hogy megszakítják a kapcsolatot Elvisszel, mert véleményük szerint nem kapják meg azt az összeget, ami a szerződés értelmében járna nekik. Elvis rendkívüli módon megdühödik rájuk, és azt mondja, soha nem fogja visszavenni őket. A zenészek joggal élnek panasszal, míg Elvis igen jól keres, ők ugyanazt a stúdiózenész fizetést kapják, mint az RCA többi stúdió zenésze. Az egész ügy mögött Parker ezredes keresendő.
1957
szeptember 11.
Elvis úgy dönt, hogy saját zsebéből ötven dollár fizetésemelést ad Scotty-nak és Billy-nek, de ők az ajánlatot visszautasítják, sőt igen ellenségesen nyilatkoznak Elvisről a helyi sajtóban. Elvis interjúval válaszol: „Scotty és Bill, szívből remélem, hogy a jövő fényesen fog alakulni a számotokra. Én ajánlani foglak benneteket minden sztárnak, aki jó zenész után érdeklődik. Ha úgy döntöttetek volna, hogy velem kívántok a jövőben is tovább dolgozni, magunk között megtaláltuk volna a módját. De ezen túlmenően is törődni kívántam veletek. Ti pedig nyomban egy újsághoz rohantatok, és piszkot szórtatok a fejemre, ahelyett, hogy leültetek volna velem tárgyalni. Így csak annyit mondhatok: Sok szerencsét! „
1957
szeptember 27.
A tupelói Fairgroundon tartott koncertje után úgy dönt, hogy visszaveszi Scotty-t és Bill-t, mert úgy érzi, nélkülük nem megy neki igazán.
1957
október 17.
Bemutatják következő filmjét. Vince Everett szerepét alakítja a Jailhouse Rock c. filmben.
1957
november 5.
Mivel anyja azt kéri tőle, hogy olyan keveset üljön repülőre, amilyen keveset csak tud, hajóval megy Hawaii-ra. Koncertet ad Honoluluban.
1957
december 19.
Megérkezik a behívó parancs.

1958

1958
március 24.
Reggel 6:35 perckor Elvis jelentkezik a helyi újonc-begyűjtő állomáson, a Local Draft Board 86-nál szüleivel és régi barátjával Lamar Fike-kal, majd tizenkét másik memphisi újonccal busszal beszállítják a Kennedy Veterans Memorial kórházba egészségügyi vizsgálatra. Mivel egészségügyileg alkalmasnak találják a katonai szolgálatra, innen ugyancsak katonai busszal a Fort Chaffee laktanyába szállítják. Itt lajstromozzák be, a katonaságnál viselt száma: 53 310 761. A bevonulásánál riporterek és fotográfusok hada tüsténkedik, minden pillanatát rögzítik annak, ahogy Elvis civilből katonává válik.
1958
március 25.
Megtörténik Elvis jellegzetes hajkoronájának levágása a katonaságnál előírt rövidségre. A katonai hajvágó szalonban a média munkatársai egymást lökdösik, hogy rögzíteni tudják a „történelmi” eseményt. A rock and roll királya beöltözik katonaruhába, és ezzel a Második Páncélos Hadosztály, Második Tank Tüzérzászlóalj, becenevén a "Hell On Wheels" (Kerekeken járó pokol) tagja lesz, azé a hadosztályé, amelyet a II. világháború idején George S. Patton tábornok vezetett. Elvist azonban még nem tankra, hanem dzsip-sofőrnek osztják be. Néhány napon belül Tom Parker több mint 5000 levelet kap, amit Elvisnek címeznek a Fort Chaffee laktanyába.
1958
március 29.
Elvis megérkezik a texasi Fort Hood laktanyába, itt állomásozik hat hónapon keresztül. A kiképzés legnehezebb részéből is kiveszi a részét, és őrt is áll, mint bármely más katona. Mivel elegendő pénzzel rendelkezik, nem a laktanyában lakik, hanem egy külön épületben. Szülei, barátai szabadon látogathatják, jöhetnek-mehetnek. Apja és anyja egy időre beköltözik egy közelben álló, már nem használt katonai lakókocsiba.
1958
június 10.
Ez az első szabad hétvégéje, ami lehetőséget nyújt Elvis számára, hogy eleget tegyen a szerződésben előírt felvételek elkészítésének. Nashville-be utazik, ahol elkészíti az utolsó felvételeket, amelyeknek ki kell tartaniuk 1960-ig. Míg Nashville-ben a stúdióban dolgozik, otthon édesanyja, Gladys elájul és a földre zuhan, férje Vernon, kórházba viszi kivizsgálásra.
1958
június 14.
Gladysnél májgyulladást állapítanak meg, és bent tartják a Methodista kórházban. Elvis visszatér támaszpontjára, Ft. Hoodba, ahol tank-vezetési kiképzésben részesül. A tankvezetői vizsgát olyan sikerrel teszi le, hogy tizedessé léptetik elő. Elvis egy négy hálószobás házba költözik Killeen közelébe, a 906 Oak Hill Drive-ra.
1958
augusztus 11.
Elvis arról értesül, hogy szeretett édesanyjának az állapota rohamosan romlik. Elvis azonnali „sürgős” eltávozást kér, és Memphisbe utazik, ahol egyenesen édesanyjához rohan a kórházba, hogy mellette legyen ezekben a nehéz órákban. A következő két napon el sem mozdul anyja mellől, majd a harmadikon Gracelandbe megy, hogy végre aludjon egy kicsit.
1958
augusztus 14.
Hajnali 3:15-kor, miközben Elvis otthon alszik kimerülten, Gladys Presley, 46 évesen visszaadja a lelkét a teremtőnek. A halál közvetlen oka szívroham, amit az akut hepatitisz okoz. Elvist telefonon riasztják, aki anyja betegágyához rohan, anyja élettelen testére borul és zokogásba tör ki. Késöbb, amikor kicsit megnyugszik, hosszasan édesanyja lelkéért imádkozik. Elvis nem kéri édesanyja boncolását. Gladys testét Gracelandbe szállítják, ahol felravatalozzák. Elvis képtelen megválni anyjától, míg Vernon rá nem veszi, hogy búcsúzzon el végleg tőle, és engedje Gladyst eltemetni.
1958
augusztus 15.
A temetési szertartás délután 3:30 kor kezdődik a Memphis Funeral Home-nál, a misét James Hamill tiszteletes tartja, míg a zenét Elvis kedvenc gospel együttese, a Blackwood Brothers szolgáltatja. Két ismert himnuszt énekelnek el, a "Rock of Ages"-t és a "Precious Memories."-t. Szemtanúk szerint Elvis vigasztalhatatlan, megállás nélkül rázza a zokogás, "Óh, Istenem, mindenemet, amim csak volt, elveszítettem!"- hajtogatja és mindenkinek azt mondja: „ne sírjatok, anyám nem halt meg, csupán alszik”. Később a nap folyamán végső nyughelyére helyezik a Forest Hill-i temető közelébe. Elvis, akit teljesen leterít a gyász, még hetekig magánál hordja a hálóinget, amiben édesanyja elhunyt.
1958
augusztus 25.
Elvis visszatér támaszpontjára, Ft. Hoodba, ahol új beosztást kap, a Hramadik „Dárdahegy” Páncélos Hadosztályhoz kerül, ezúttal mint tank-vezető. Ugyanakkor a tank halláskárosító hatása miatt, nemsokára majd ismét más beosztásba teszik át.
1958
szeptember 22.
Elvis megkapja a parancsot, szolgálatát a továbbiakban Németországban kell teljesíteni. New York-ban száll hajóra, a USS General Randall csapatszállító hadihajón kel át az óceánon. Sajtókonferenciát tartanak ebből az alkalomból és egy katonazenekar Elvis tiszteletére eljátssza a "Tutti Frutti"-t és a "Hound Dog"-ot.
1958
október 1.
Elvis megérkezik Bremerhaven kikötőjébe, Nyugat-Németországba, ahol 2000 megvadult és sikítozó német rajongója várja. Friedburgban szállásolják el a következő másfél évre. A megérkezést sajtótájékoztató követi, majd Elvis visszavonul, hogy egyedül gyászoljon.
1958
november
Elvis meghívja családját, hogy legyenek mellette. Kibérel egy kétszintes, négy hálószobás épületet Bad Nauheim mellett.

1959

1959
január 16.
Elvis önkéntes véradóként vért ad a Vörös Keresztnek Friedbergben.
1959
február 3.
Elvis a maga és baráti köre számára, mivel az addigi épület, amit bérelt, már kicsinek bizonyul, új épületet bérel. Ez már háromszintes és öt hálószoba található benne. A ház ugyancsak Bad Nauheimben, a Goethestrasse 14-ben található. (Ma Elvis múzeum van benne.) A ház bérleti díja 800 amerikai dollár havonta. A bejárati ajtóra egy cédulát ragasztanak, amire ez van írva: "Autogramosztás esténként 7:30-8:00 között."
1959
március 18.
Egy gyakorlat közben túl élesen veszi be a kanyart a dzsipjével és felborul. Megsérül a térde. A balesetet Elvis kérésére eltitkolják a sajtó elől.
1959
március 27.
Elvis nagyszabású házibulit rendez abból az alkalomból, hogy egy év letelt a katonai szolgálatából.
1959
május 18.
A Time magazin tévesen arról számol be, hogy az ABC televíziós társaság egy millió dolláros szerződést kötött Elvisszel három televíziós show műsorra, amit leszerelése után vennének fel.
1959
június 1.
Presley “Specialist 4th Class” (negyedik osztályú specialista) (E4) beosztást kap. Katonai fizetése havi 122 dollár 30 centre emelkedik.
1959
június 3.
Elvis mandulagyulladást kap, ami énekeseknél igen veszélyes, ezért a katonai bázis kórházába szállítják és hat napon át ott kezelik. Ez idő alatt orvos specialistát keresnek, aki megoperálhatná a világhírű torkot. Szerencsére a gyulladás orvosi sebészeti beavatkozás nélkül gond nélkül lezajlik.
1959
június 13.
Elvis 15 napos eltávozási engedélyt kap. Ezt az időt arra használja ki, hogy Párizst alaposabban megismerje. Mivel nagyon tetszik neki Brigitte Bardot, a franciák szex-üdvöskéje, mindent megtesz, hogy találkozhasson vele. Párizsban baráti körével, a Memphisi Maffia későbbi tagjaival a Champs Elysees-n álló Prince De Galles Hotel luxuslakosztályát bérli ki. Estéit a Moulin Rouge-ban tölti, de a Lido klubba is ellátogat, ahol a híres táncoslányokból álló tánckar, a Bluebell Girls lép fel. Elvis és barátai innen válogatnak lányokat maguknak, és estéről estére más lányt visznek fel magukhoz a szállodába.
1959
június 20.
Az éjszaka túl jól sikerül, a lányok egész nap a hotelben maradnak, ezért este a Lido Klub igazgatója felhívja Elvist, és kéri, hogy a lányokat küldje vissza időre az esti fellépésre.
1959
június 22.
Vernon, aki hosszabb időt tölt fiával Nyugat-Németországban, Párizsba utazik, ahol bemutatja szerelmét, Davada "Dee" Stanley-t, aki akkor még férjnél van. Dee férje egy ugyancsak Németországban, Friedbergben állomásozó őrmester. A bemutatást követően Vernon magával viszi Dee-t Memphisbe, Gracelendbe.
1959
június 28.
Mivel Elvis retteg a repüléstől 800 dollárért bérel egy hosszú amerikai limuzint, amellyel barátaival együtt visszatér Németországba, a támaszpontra.
1959
július 15.
Az ABC televíziós társaság bejelenti, hogy az Elvis visszatérése alkalmából bemutatásra kerülő “Welcome Home Elvis “ (Isten hozott itthon, Elvis) című show-műsort 1960 tavaszán fogják bemutatni. A szerződés szerint a show-ért Elvis 125.000 dollárt kap.
1959
július 22.
A Voice Of Broadway című magazin újságírónője, Dorothy Kilgallen arról számol be a lapban, hogy Elvis “jó magaviseletének jutalmaként” karácsonykor fog leszerelni, és nem 1960 márciusában, ahogy az eredetileg a tervekben szerepelt. A cikk kisebb botrányt okoz a Németországban állomásozó katonák körében, ugyanis úgy érzik, maguk is jó magaviseletet tanúsítottak, mégsem szerelik le őket korábban. A “lázadás” hatására a parancsnokság úgy dönt, hogy nem fogják Elvist bármilyen okból kifolyólag korábban leszerelni.
1959
augusztus 15.
Paul Beaulieu katonatisztet áthelyezik Németországba, Wiesbadenbe. A tiszt magával viszi három gyermekét, és nevelt lányát felesége korábbi házasságából, a 14 éves Priscilla Annt.
1959
szeptember 13.
Currie Grant, Paul Beaulieu barátja, felajánlja Priscilla Ann Beaulieu-nak, hogy elviszi Elvis lakóházába egy bulira. Arra kéri Priscillát, hogy találkozzanak a közeli Eagels Klubban, amely közkedvelt találkozóhelye a városban állomásozó amerikai katonáknak és családtagjainak. Priscilla az iskolai matrózblúzában jelenik meg a találkán, mert nem hiszi, hogy tényleg találkozhat Elvisszel. Amikor Elvisnek bemutatják, bemutatkozás után nyomban megjegyzi “szégyen, hogy ilyen rövidre vágták a hajadat, és levágták a híres barkódat is”. Elvis néhány dalt játszik el gitáron. Elvisnek nyomban megtetszik “Cilla”, és flörtölni kezd vele. Később Elvis elmondja a lapoknak, hogy azért tetszett meg neki Priscilla, mert nem a sztárt nézte benne, hanem az egyszerű fickót. “Már akkor tudtam – jelenti ki később egy sajtótájékoztatón - hogy ő lesz az életem nője.”
1959
október 21.
Elvis nagyapja, Jessie arról számol be Vernonnak, hogy Joan Crawford meglátogatta őt Memphisben, a Coca-Cola gyárban, ahol dolgozik, és arra kérte, hazatérése után hozzon össze számára egy találkozót Elvisszel.
1959
október 24.
Elvis mandulagyulladása visszatér, ismét kórházba kerül, majd három napon át otthon kúrálja magát.
1959
december 6.
Elvis és Priscilla közösen kezd karate edzésre járni. Oktatójuk Juergen Seydel. Kéthetente vesznek leckét.
1959
december 25.
Elvis és barátai a karácsonyt a Goethestrasse 14-ben ünneplik. A vendégek között ott van Priscilla is, aki bongódob felszerelést hoz Elvisnek ajándékba.

1960

1960
január 5.
Elvis tizenkét napra szabadságra megy.
1960
január 8.
Elvis 24. születésnapját ünnepli, még a hadseregben, Németországban. A születésnap alkalmából élő távolsági telefoninterjút készít vele Dick Clark az ABC televízió American Bandstand műsorában.
1960
január 12.
Presley ismét Párizsba utazik, hogy belevesse magát az ottani éjszakai életbe, de karate órákat is vesz Juergen Seydel oktatótól.
1960
január 20.
Elvist előléptetik őrmesterré, és megbízzák a 3. Páncélos Hadosztály vezetésével.
1960
február 11.
Elvis nagy házibulit rendez németországi otthonában, Bad Nauheimben, hogy megünnepelje előléptetését.
1960
február 26.
Leszerelése megkezdődik, Elvis parancsot kap, hogy térjen vissza a New Jersey-ben lévő Fort Dix katonai állomáshelyre március 3-ig. Elvis nyomban felhívja amerikai barátnőjét, Anita Woodot, hogy elmondja neki a jó hírt, hogy hamarosan ismét láthatják egymást. Priscillával azonban nem közli, hogy visszatér az Egyesült Államokba.
1960
február 29.
A Billboard magazin szerint Elvis máris több lemezt adott el, mint bárki más a világon.18 millió eladott példányszámnál tart.
1960
március 1.
Sajtótájékoztató keretében a katonai szolgálatért járó érdemérmet veszi át.
1960
március 2.
79 másik amerikai katonával Elvis repülőre száll. Úti célja a McGuire Air Force bázis New Jersey-ben. A Life magazin szerint Elvis „hátrahagyta Priscillát”, de Priscilla ott van a búcsúzásnál.
1960
március 3.
Hihetetlen hóviharban Elvis gépe megérkezik Fort Dixbe, New Jersey-be. Újabb sajtótájékoztatót tartanak, amelyen Parker ezredes és Nancy Sinatra is részt vesz, majd egy bulit rendeznek a visszatérés megünneplésére. Nancy-t Elvis az USO show-ból ismeri, ahol mindketten felléptek, de nem együtt
1960
március 5.
Délelőtt 9:15-kor Elvis Presley hivatalosan is távozik az Amerikai Egyesült Államok katonai kötelékéből, de tartalékos marad a következő négy évre. A Memphisbe tartó vonaton megkapja utolsó havi zsoldját, kilenc dollár nyolcvanegy centet.
1960
március 7.
Elvis, ugyancsak hatalmas hóviharban, megérkezik Memphisbe. Az állomásról a memphisi járőrszolgálat dzsipjével megy Gracelandbe, ahol újabb sajtótájékoztatót tart. Aznap este Gracelandben meglátogatja Anita Wood.
1960
március 8.
Elvis első alkalommal látogatja meg édesanyja sírját.
1960
március 20.
Elvis, kísérete, valamint két zenésze, Scotty Moore és D.J. Fontana bérelt autóbusszal Nashville-be megy, hogy újabb felvételeket készítsen az ottani RCA B stúdióban. A stúdiót modernizálták, háromsávos magnóval látták el. A zenészek között nincs ott Bill Black, aki többet már nem dolgozik Elvisszel, hanem saját együttest alakít, a Bill Black Combót, amivel számos sikeres nagylemezt ad ki. Az 1958-as felvételen közreműködő Jordanaires is csatlakozik a csapathoz. Nashville-ben az RCA stúdiózenészei, akiknek azt mondták, hogy Jim Reevesszel készítenek lemezfelvételt, a legnagyobb meglepetésükre azt tapasztalják, hogy Elvisszel fognak dolgozni. Elvisnek másfél év után ez az első lemezfelvétele. A munkát maga Parker ezredes ellenőrzi. Elvis hat számot vesz fel, majd visszatér Memphisbe.
1960
március 21.
Presley vonattal Miamiba utazik, hogy felvegye a Frank Sinatra TV Special Welcome Home, Elvis (Üdvözlégy itthon, Elvis) adását.
1960
április 3.
Ismét Nashville-be utazik a további felvételek elkészítése céljából. A zenészekhez ezúttal a neves stúdió-szaxofonos, Boots Randolph is csatlakozik.
1960
április 4.
Ekkor veszi fel az „Are you lonesome tonight” c. számot.
1960
április 8.
Elvis Memphisben gyémánt nyakláncot vásárol Anita Woodnak.
1960
április 8.
Az RCA rendkívüli gyorsan dolgozik, hiszen óriási az igény az új Elvis felvételek iránt. Mindössze négy nappal az utolsó stúdiófelvétel után már piacra kerül Elvis új nagylemeze, az Elvis is Back. A többféle zenei irányzatot magába foglaló album 2. lesz a nagylemezek listáján.
1960
május 2.
Elvis megkezdi következő filmjének, a „G. I. Blues”-nak a forgatását.
1960
május 5.
Elvis panaszt emel a lemeztársaságnál, amiért az "It's Now Or Never" c. számát másképpen keverték, mint ahogy eredetileg ő szerette volna
1960
május 6.
Presley hazatérését követően első ízben felhívja a Németországban tartózkodó Priscillát. Beszélgetés közben arról panaszkodik, hogy nem tetszik neki, ahogy a dalokat az új lemezén keverték, különösen a filmben elhangzó zenék (soundtrack) keverését kifogásolja.
1960
május 12.
A Welcome Home, Elvis televíziós show műsort sugározza az ABC társaság, a nézettség 41.5%-os, rendkívül magas.
1960
május 28.
Elvis barátaival, a „Memphis Mafia"-val Las Vegasba látogat. A banda tagjai úgy is öltöznek, mint a maffiatagok: sötét öltöny, fekete kalap, fekete napszemüveg.
1960
június 27.
Parker megunja Elvis panaszkodását, és hajlandó plusz költségbe verni magát, azért, hogy az "It's Now Or Never" című számot újrakeverjék. A szám az Elvis-féle elképzeléssel kerül rá a nagylemezre.
1960
július 3.
Elvis édesapja, Vernon feleségül veszi Davada "Dee" Stanley-t, annak szülővárosában Huntsville-ban. Elvis, aki valójában soha nem tudta elfogadni, hogy apja elfelejtse Gladyst és újra nősüljön, nem vesz részt az esküvőn. Ehelyett csónakázni megy a memphisi McKellar tóra. Elvis azonban megengedi az újdonsült párnak, hogy Gracelandben lakjon, amíg nem találnak külön lakóhelyet maguknak a városban.
1960
július 4.
Elvis kibérel magának és a Maffia tagjainak egy egész vidámparkot, a Memphisi Fairgroundst.
1960
július 21.
Presley megkapja első fokozatú karate (mesteri) fekete övét.
1960
augusztus 1.
Elvis Hollywoodban megkezdi új filmjének, a Flaming Starnak a forgatását. A filmet Elvis kérésére választották, mert drámai elemekkel teli, kevés énekkel.
1960
augusztus 8.
A Flaming Star soundtrack felvételei során Elvis szóvá teszi, hogy a dalok nem ütik meg az általa kívánt minőséget, kérésére két dal ki is marad a filmből, és lemezen is csak később jelenik meg.
1960
augusztus 12.
Vernon hivatalosan is lemond Gracelandben lévő tulajdonjogáról, hogy Dee ne örökölhessen az épületből vagyonrészt.
1960
szeptember 9.
Hollywoodban a Flaming Star forgatása idején, a Beverly Wiltshire Hotel vezetősége panaszt emel Elvisnél, amiért kísérete túl hangos esténként, ezért Elvis otthagyja a hotelt és havi 1.400 dollárért házat bérel Hollywood sztárok lakta negyedében, Bel Airben, a Perugia Way 525 szám alatt.
1960
szeptember 19.
Elvis újra úgy véli, hogy legutolsó kislemezét is rosszul keverték, ezért most már követeli az "Are You Lonesome To-Night?" c. szám újrakeverését.
1960
október 8.
Elvis Las Vegasba megy vakációra.
1960
október 16.
Elvis eltöri egyik ujját, amikor barátaival rögbit játszik. A Campbell Clinicben látják el, de az ottani orvos javaslatára a városi kórházba helyezik át gyógyulás céljából, mert a klinikán nincs hely a tucatnyi látogatónak, akik mind Elvist akarják látni, és javulást kívánni neki.
1960
október 30.
Nashville-ben dolgozik első gospel nagylemezén, a His hand in mine-on.
1960
november 1.
Visszatér Memphisbe.
1960
november 9.
Ismét Hollywoodban, elkezdi hetedik filmjének, a „Wild In The Country”-nak a forgatását.
1960
november 23.
A mozik bemutatják a GI Blues c. filmet, amelynek igen jó a fogadtatása, az év első tizenöt legjobb filmje közé kerül.
1960
november 26.
Elvis és a "Maffia" ismét Vegasba megy egy kis pihenőre.
1960
december 2.
Elvis ismét felhívja Priscillát, és meghívja őt Gracelandbe, hogy karácsonyozzanak együtt. Priscilla december 8-án meg is érkezik.
1960
december 4.
Parker ezredes kérésére Elvis elvállal egy jótékony célú koncertet Hawaii-on, hogy segítsen pénzt gyűjteni a Pearl Harbournál a japánok által a második világháborúban elsüllyesztett USS Arizona hadihajó emlékművének felállításában.
1960
december 23.
Elvis befejezi a Wild In The Country forgatását.
1960
december 25.
Elvis és édesapja első közös családi karácsonyukat ünnepli Gladys halála óta. Az ünnepségen ott van Priscilla és családja, valamint Vernon felesége, Dee is.

1961

1961
január 6.
Születésnapi bulit rendeznek Elvisnek a „Wild in the Country” színészei és a forgatócsoport tagjai a forgatás helyszínén.
1961
február 25.
Elvis megjelenik Memphisben a városi önkormányzat által a Claridge Hotelben a tiszteletére rendezett vacsorán, ahol több díjat vesz át. Tennessee állam kormányzója, Buford Ellington ezt a napot hivatalosan Elvis Presley Napnak nyilvánítja. Ezt követően Elvis minden évben pénzösszeget utal át különböző memphisi jótékony célú alapítványok számára, amelyek száma alkalmanként eléri az ötvenet. Az ünnepséget jótékony célú koncert követi az Ellis Auditoriumban.
1961
március 8.
Elvist meghívják a Tennessee Állam Törvényhozó Testületének ülésére, ahol „tiszteletbeli ezredessé” léptetik elő.
1961
március 12.
Nashville-ben megkezdi következő nagylemezének, a „Something for everybody”-nak a felvételeit. A tizenkét számot mindössze két nap alatt (!) készíti el.
1961
március 14.
Elvis és barátai - és immár testőrei - Los Angelesbe repülnek, ahol megkezdődik következő filmjének, a „Blue Hawaii”-nak a forgatása. Itt előbb a stúdióban a film zenei anyagát rögzítik. Hall Wallis, aki immár az Ezredes mellett menedzsmentjének a tagja, igen szűkösre szabja az erre szánt összeget, szemben a Nashville-ben felvett anyagokkal, ahol elég pénz áll rendelkezésre. Elvis menedzsmentje erre az évre teljesen átalakul és kibővül. Menedzsmentjének tagjai: maga Elvis, Tom Parker, Hall Wallis, Abe Lastfogel, a William Morris ügynökség. A menedzsment közösen dönt a film költségvetéséről, és minden dollárt alaposan megfog. Mivel ez az Elvis-film a legsikeresebb anyagilag, ez a film válik a további Elvis-filmek modelljévé. Ami a film zenéjét illeti, már igen távol van a rock and rolltól és átmenetet képez Elvis hetvenes években képviselt zenei stílusához. Elvis a filmben hallható „Can't help falling in love” c. dallal zárja hetvenes évekbeli koncertjeit.
1961
március 21.
Elvis három nap alatt elkészíti a filmhez kötődő nagylemez, a Blue Hawaii c. LP felvételeit.
1961
március 24.
A film zenéjének és az albumnak a rögzítése után Elvis és kísérete Honoluluba repül egy hónapra, hogy a film felvételei a helyszínen történjenek. A város lakossága egészen magán kívül van, hogy Elvis náluk dolgozik, és minden lehetőséget megragadnak, hogy bálványuk közelébe kerüljenek, ami megnehezíti a forgatást. Egyesek a stúdió tűzlétráján igyekeznek bejutni a forgatás helyszínére. A külső felvételek, az egzotikus helyszín, a trópusi paradicsom, nagyban hozzájárul a film sikeréhez. A külső forgatások helyszínét úgy választják meg, hogy betolakodók ne zavarhassák meg a munkát.
1961
március 25.
Elvis jótékony célú koncertet ad a Bloch Arénában, Pearl Harborban, Hawaii szigetén. A show célja, hogy segítsen pénz teremteni az USS Arizona emlékmű felállítására. Az USS Arizona a legnagyobb volt azon nyolc csatahajó közül, amelyeket 1941. december 7-én a japánok elsüllyesztettek a Pearl Harbour elleni támadás során. Elvis és Parker ezredes megvesz ötven jegyet az első sorba, hogy a Tripler Hospital betegeinek adják át azokat. A koncert 52.000 dollár bevételt hoz, amit március 30-án a Hawaii Parlament Felsőháza egyhangú határozattal köszön meg Elvisnek és az Ezredesnek.
1961
július 2.
A Follow that dream, What a wonderful life, I'm not a marrying kind, A whistling tune, Sound advice c. számokat veszi fel egyetlen nap alatt.
1961
június 2.
Elvis elkezdi következő filmjének, a 'Follow That Dream'-nek a forgatását Yankeetownban, Floridán.
1961
június 25.
Elvis ismét Nashville-ben van, hogy elkészítse új nagylemezének, a filmhez tartozó daloknak felvételeit, de ekkor rögzíti a „Kiss me quick” és a „That's someone you never forget” c. számokat is.
1961
június 26.
A stúdióban az „I'm yours”, „His latest flame”,”Little sister”c. dalokat rögzíti.
1961
október 15.
Ismét Nashville-ben, a stúdióban, ezúttal újabb tizenkét dalt rögzít, köztük a Good luck charm, Anything that's part of you ,I met her today, Night rider, Riding the rainbow, King of the whole wide world címűeket.
1961
december 25.
Elvis és Priscilla a karácsonyt Las Vegasban tölti, mert Elvis nem akarja apjával és annak újdonsült feleségével, Dee-vel együtt tölteni az ünnepeket Gracelandben.
1961
november
Elvis elkezdi forgatni tizedik filmjét, a "Kid Galahad"-et, amit 1962 januárjában fejez majd be.
1961
október 20.
Piacra kerül a „Blue Hawaii” c. album, amely másfél évig szerepel a Billboard listán, a No.1 helyet foglalja el húsz héten át. (!) Ezzel a második helyre kerül a "GI Blues" album mögött, amely Elvis karrierjének abszolút csúcsa a Billboard lista szerint. A "Can't Help Falling in Love" kislemez 2. lesz a kislemezek listáján és Elvis egyik klasszikusává válik

1962

1962
január 8.
Elvis éppen szabadságon van, ezt kihasználva Las Vegasba megy, hogy a Sahara hotelben megünnepelje 27. születésnapját egy hatalmas zártkörű parti keretében.
1962
március 18.
Nashville-ben, az RCA “B” stúdiójában készíti újabb lemezfelvételeit. Nagyrészt következő albumának a számait veszi fel, ezen túlmenően elkészíti a filmdalokat is a „Girls, girls, girls”-höz.
1962
március 18.
Nashville-ben, az RCA “B” stúdiójában készíti újabb lemezfelvételeit. Nagyrészt következő albumának a számait veszi fel, ezen túlmenően elkészíti a filmdalokat is a „Girls, girls, girls”-höz.
1962
március 26.
Elvis elkezdi tizenegyedik filmjének, a Girls! Girls! Girls!-nek a forgatását.
1962
március 28.
Elvis ragaszkodik hozzá, hogy a "Return To Sender" című szám bekerüljön a filmbe. (Elvisnek különösen tetszik a dal, amelynek társszerzője Otis Blackwell, aki a"Don't Be Cruel"-nak és az "All Shook Up"-nak a szerzője).
1962
április 7.
Presley Hawaiira érkezik, hogy a tengeri felvételeket ott készítsék el. A szállodát, ahol megszáll, a Kaiser Hawaiian Village-et a rajongók ezrei lepik el, amikor megérkezik. Miközben átverekszi magát a tömegen, elveszíti értékes, gyémántokkal kirakott gyűrűjét az ujjáról. A gyűrűt másnap egy magát felfedni nem kívánó megtaláló visszaszolgáltatja.
1962
április 9.
A film producere, Hal Wallis, amikor arról számolnak be neki, hogy Elvis egy bemutatón egy csapára negyven kartontáblát tört ketté, attól tartva, hogy Elvis keze megsérül, megtiltja neki, hogy továbbra is járjon karate bemutatókra.
1962
május 1.
Hal Wallisnak a kezébe kerül egy magazin, amiben egy híres műugróról olvas, aki Acapulcóban egy magas szikláról veti alá magát egy szűk tengerszorosba, elhatározza, hogy Elvis következő filmjének ez lesz a témája. Így lesz Elvis 13. filmje a Fun In Acapulco.
1962
május 23.
A Follow that Dream c. filmjét bemutatják a mozikban.
1962
július 1.
Priscilla visszatér Nyugat-Németországba.
1962
július 12.
Elvis részletre földet vásárol a Highway 51 túloldalán, szemben Gracelanddel, és magát Gracelandet ajánlja fel biztosítékként.
1962
július 29.
A mozikba kerül a Kid Galahad c. film.
1962
június 1.
Tom Parker hallani sem akar az acapulcói sziklaugró ötletről, miután Elvis nagyon rossz kritikát kapott az ottani sajtóban 1957-ben. Az újságok akkor arról cikkeztek, miszerint Elvis azt jelentette volna ki: “Inkább csókolok meg egy néger lányt, mint egy mexikóit.” Természetesen Elvis soha nem tett ilyen kijelentést, de a lapokban írtak miatt a mexikói kormány akkor megtiltotta Elvisnek, hogy Acapulcóban partit rendezzen.
1962
június 5.
Megjelenik a Pot Luck c. LP-je.
1962
június 8.
A Girls! Girls! Girls! forgatása befejeződik.
1962
június 17.
Most első alkalommal azóta, hogy Elvis Nyugat-Németországban elvált Priscillától 1960-ban, ismét találkoznak. Priscilla két hetet tölt Elvis barátjánál, George Barrisnál, miután Elvisszel ezerszer is megígértetik Priscilla szülei, hogy Elvis a megfelelő tisztelettel fog bánni Priscillával.
1962
június 19.
Priscilla mindössze két napot tölt Barrisnál, ezt követően beköltözik Elvis Los Angelesben, a Bellagio Drive-on lévő házába.
1962
június 20.
Elvis, Priscilla, a Memphisi Maffia tagjai Las Vegasba mennek szórakozni. A Sahara Hotelben szállnak meg.
1962
augusztus 6.
Anita Wood – aki Gracelandben lakik azóta, hogy Elvis hazatért Németországból – elkap egy beszélgetést Elvis és az apja között. Elvis arról beszél Vernonnak, hogy nem tud választani Anita és Priscilla között. Megsértődve azonnal hazautazik szülővárosába, Jacksonba, majd azt nyilatkozza a Memphis Press-Scimitarnak, hogy Elvis még nem áll készen arra, hogy elkötelezze magát egy nő mellett.
1962
augusztus 28.
Elvis ismét Hollywoodba utazik, ahol elkezdi 12. filmjének, az “ It Happened At The World’s Fair” (Ez történt a világkiállításon) című filmnek a forgatását.
1962
augusztus 31.
Egy hollywoodi férfifehérnemű-üzlet vezetőnője, Sy Devore, aki a sztároknak árul alsóneműt, azt nyilatkozza egy lapnak, hogy Elvis nem hord alsóneműt. Elvis nem sértődik meg, bevonul az üzletbe, és megmutatja a hölgynek, hogy van rajta alsónadrág.
1962
szeptember 4.
Elvis megérkezik Seattle-be a világkiállítás helyszínére, hogy a filmhez helyszíni felvételek készüljenek. A forgatás alatt megismerkedik a 18 éves Sue Woutersszel, és szerelmi románc alakul ki kettőjük között.
1962
szeptember 17.
Elvis visszatér Hollywoodba, ahol tovább forgatják a filmet.
1962
október 13.
Egy mexikói mozi bemutatja a "G. I. Blues" c. filmet. Ez az utolsó Elvis film, amit ebben az országban bemutatnak, ugyanis az előadás alatt lázongás tör ki a nézőtéren, összetörik a mozi berendezését, de nem azért, mert tetszik nekik a film, hanem azért, mert a nézők így kívánják kifejezni az Elvis iránt érzett haragjukat. A mexikóiak nem tudják megbocsájtani neki, amit egy mexikói napilap igaztalanul állított, miszerint Elvis azt mondta volna, hogy “Inkább csókolok meg egy néger lányt, mint egy mexikóit”.
1962
november 9.
Befejeződik az It Happened At The World's Fair forgatása. Elvis ismét Las Vegasba repül, hogy kipihenje a forgatás fáradalmait. Ugyanezen a napon kerül boltokba a “Girls, girls, girls” c. albuma.
1962
november 29.
Hazatér Memphisbe, ahol az a rossz hír fogadja, hogy tervezett országos turnéja elmarad, mivel az Ezredes és az RCA nem tud megegyezni a terminusokban. A 43 naposra tervezett koncertkörút Elvis első nyilvános fellépése lett volna három év után és egymillió dollár hasznot hozott volna neki.
1962
december 19.
Elvis apja, Vernon házában találkozik Priscillával Memphisben. Apja és annak felesége, Dee egyenesen New York Cityből hozzák Memphisbe Priscillát, aki annyira ideges az újabb találkozótól, hogy Elvis altatót ad be neki és hagyja, hogy kialudja magát. Priscilla a következő két napot szinte átalussza.
1962
december 25.
Ezúttal Gracelandben maradnak a karácsonyi ünnepekre. Elvis egy játékkutyust ajándékoz Priscillának, amit Priscilla azonnal “Édesemnek” nevez el. Priscilla egy fából készült, faragott szivarosdobozt ajándékoz Elvisnek, amely, ha kinyitják, a "Surrender" (Megadás) című számot játssza.
1962
december 31.
Az újévet a hagyományos tűzijátékkal köszöntik Gracelandben, majd Elvis és kísérete Priscillával a Memphisi Manhattan klubba mennek bulizni.

1963

1963
január 7.
Tom Parker lemond egy televíziós fellépést, ahol Elvis következő filmjét népszerűsítette volna, mert szerinte nem hozott volna semmilyen hasznot.
1963
január 11.
Annak ellenére, hogy Elvis és Priscilla egyaránt könyörögnek Priscilla szüleinek, hogy hadd maradhasson Memphisben, Priscillának vissza kellett térnie Németországba.
1963
január 28.
Elvis Hollywoodban elkezdi forgatni 13. filmjét, a „Fun In Acapulco”-t. Bár a film Mexikóban játszódik, egyetlen jelenetét sem vették fel Acapulcóban, Elvis a film forgatása idején nem hagyta el Hollywoodot.
1963
március 1.
Elvisnek nem tetszenek a filmbeli ruhái, különösen az úszónadrág és a rövidnadrág, szerinte ezek egy filmben rossz ízlésre vallanak. Minden tiltakozása ellenére a filmben ezeket kell hordania.
1963
március 2.
Miután Priscilla folyamatosan nevelőapja fülét rágta, hogy visszatérhessen Memphisbe, Priscilla és nevelőapja, Paul Los Angelesbe repül, hogy arról tárgyaljon Elvisszel, hogy Priscilla Elvis házának közelében járhasson iskolába Memphisben. Elvis örömmel egyezik bele a kérésbe, így Priscilla a tanulmányait a memphisi Immaculate Conception gimnáziumban folytatja Memphisben, miközben Elvis édesapjával, Vernonnal lakik annak otthonában.
1963
március 13.
Befejeződik a Fun In Acapulco forgatása, az Ezredes ezt egy esti partival ünnepli meg. A következő nap Elvis a médiában népszerűsíti a filmet. Mivel az Ezredes rendkívül elégedett a filmmel, megengedi Elvisnek, hogy néhány ruhadarabot, amit a filmben megkedvelt megkaphasson. Így a fekete selyem ingeket, valamint a flamenco öltözetet.
1963
április 1.
Visszatérve Memphisbe, Elvis megveszi az első autót Priscillának, egy 1963-as évjáratú élénkpiros Corvairt. Priscilla ezzel jár az iskolába.
1963
április 10.
Megjelenik az “It happened at the World’s Fair” c. albuma.
1963
április 15.
Elvis megkezdi az előkészületeket arra, hogy Priscilla hozzá költözzön, ezért számos változtatást hajt végre a házban és a kertben. Több szobát kifestet, fák ültetéséről gondoskodik, betörésbiztos vasrácsokat szereltet fel.
1963
május 29.
Elvis joggal tartva attól, hogy megjelenése hatalmas felfordulást okozna, nem megy el Priscilla ballagási ünnepségére az Immaculate Conception középiskolába, de az ünnepség után kocsiján hazaviszi Priscillát.
1963
július 4.
A Gracelandben rendezett évi rendszeres tűzijáték-bemutató ezúttal igen vadra sikerül, mivel Elvis és a "Memphisi Maffia" tagjai petárdákkal vívnak harcot egymással az éjszaka folyamán.
1963
július 9.
Elvis megkezdi 15. filmjének, a „Viva Las Vegas”-nak a forgatását.
1963
július 14.
Elvis és kísérete megérkezik Las Vegasba és beköltözik a Sahara Hotelbe. A filmnek egy részét tehát a helyszínen, Las Vegasban forgatják.
1963
július 27.
Miután a Las Vegas-i forgatás befejeződik, Elvis és kísérete visszatér Los Angelesbe. A kíséretnek ezúttal Ann-Margret, a film női főszereplője is tagja.
1963
augusztus 6.
A memphisi újságoknak tudomására jut, hogy Elvis és Ann-Margret egy párt játszik a filmben és a kettőjük között kialakuló románcról kezdenek írni. Priscilla a reggeli lapokból értesül arról, hogy Elvis esetleg másba lett szerelmes. 
1963
augusztus 11.
Megjelenik „Golden records Volume 3” albuma. Az „A” oldal valamennyi száma - "Stuck on You", "It's Now or Never", "Are You Lonesome Tonight?", "Surrender" és "Good Luck Charm" - valamennyi listavezető lett. Két számot egyedülálló módon Parker ezredes kért a felesége számára. Ezek: az "It's Now or Never", amely egy 1898-as nápolyi dal, az “O Sole Mio" feldolgozása, és egy 1926-ban született ballada, az "Are You Lonesome Tonight".
1963
augusztus 15.
A Viva Las Vegas forgatási költségei igen tetemesre rúgnak, ezért Parker ezredes Elvis következő filmjéhez egy MGM stúdióbeli producert kér fel, Sam Katzmant, aki arról híres, hogy rendkívül gyorsan képes leforgatni egy filmet. Katzman lesz Elvis következő filmjének, a „Kissin' Cousins”-nak a producere.
1963
szeptember 11.
Befejeződik a Viva Las Vegas forgatása.
1963
szeptember 23.
Elvis visszatér Memphisbe. Hosszabb távra kibérel egy helyi mozit, hogy ő és kísérete nyugodtan élvezhessenek filmeket. Az első film, amit ily módon tekintenek meg a Hootenanny Hoot, ami némileg hasonlít következő filmjének témájához.
1963
szeptember 29.
Alapos megfázás akadályozza meg Elvist abban, hogy új felvételeket készítsen. A stúdióban ezért a zenét és a háttér vokált külön veszik fel. (Elvis korábban mindig élőben, zenészeivel és háttérénekeseivel együtt vette fel a számokat, nem úgy, mint más előadók, akik az előre felvett alapokra énekelnek rá.)
1963
október 13.
Elvis a helyszínen, Kaliforniában, a Nagy Medve (Big Bear) hegyen kezdi meg a Kissin' Cousins forgatását.
1963
október 17.
Elvis megkapja a második fokozatú fekete karate övet. (Nem annyira a karatéban mutatott teljesítményéért, hanem azért, mert személyével reklámozza a sportot.) A fekete öv viselésének engedélyét haláláig pénztárcájában hordja.
1963
november 1.
Megjelenik a „Fun in Acapulco” c. albuma.
1963
november 5.
Befejeződik a Kissin' Cousins forgatása. Elvis visszatér Los Angelesbe.
1963
november 6.
Priscilla megelégeli az újságokban az Elvis és Ann-Margaret közötti románcról szóló folyamatos híradást. Los Angelesbe repül, hogy kérdőre vonja Elvist, és hogy vele maradjon. Priscilla szeretne véget vetni Elvis Ann-Margarettel való kapcsolatának.
1963
november 8.
Ann-Margaret azonban nem adja fel könnyen, sajtótájékoztató keretében közli az újságírókkal, hogy Elvisszel szerelmesek egymásba, és Elvis őt fogja oltárhoz vezetni. Az Ezredes tanácsára Priscillát visszaküldik Memphisbe, hogy elejét vegyék egy komoly veszekedésnek. (Az amúgy is megtörténik, Priscilla ugyanis egy vázát vág a falhoz, amikor Ann-Margaretet Elvisszel találja, és azt mondja Ann-Margaretnek, hogy jobban tette volna, ha a „seggén maradt volna Svédországban, ahová tartozik”.)
1963
november 14.
Bár Elvisnek már semmiféle munkája nincs a filmmel, mégis Los Angelesben marad Ann-Margarettel.
1963
november 22.
Los Angelesi házában, a Perugia Way-n Elvis és Ann együtt nézi a Kennedy elnök meggyilkolásáról szóló híreket.
1963
december 10.
A Viva Las Vegas film producere, Hal Wallis végtelenül elégedetlen, ahogy Elvis a Kissin Cousinsban megjelenik, nyomban levelet ír az Ezredesnek: „Elvis elhízott, és tokát eresztett”. Az Ezredes annyit tesz, hogy új fodrászt rendel Elvisnek a következő filmhez, melynek címe „Rostabout.
1963
december 17.
Elvis egy 55.000 dolláros csekket nyújt át Memphis polgármesterének, arra kérve őt, hogy az összeget ossza szét 58 jótékony célú szervezet között. Ugyanezen a napon az RCA meghosszabbítja az Elvisszel kötött szerződést 1971-ig.
1963
december 23.
Elvis töredelmesen bevallja Priscillának, hogy viszonya volt Ann-Margarettel, de úgy tűnik, Priscilla megbocsájt Elvisnek, együtt töltik a karácsonyt Gracelandben. Priscilla későbbi interjúiban bevallja, hogy megbocsájtott Elvisnek, de soha többé nem volt képes bízni benne.

1964

1964
január 4.
Ez az első év Elvis karrierje során, hogy egy másik előadó letaszítja a slágerlisták éléről. A Billboard magazin dupla oldalon számol be róla, hogy a Beatles USA-ban kiadott első nagylemeze, a Meet the Beatles!”, és első kislemeze, az „I Want to Hold Your Hand” abszolút rekordot dönt, annyi példányt adnak el belőlük, mint lemezből korábban még soha. A ‘Beatlemania’ berobban. A Beatles nagylemezéből csak Nagy Britanniában több mint 3.000.000 példány kel el.
1964
január 30.
Elvis 55.000 dollárért megvásárolja a Potomac hajót, amely korábban Franklin Roosevelt elnök yachtja volt azért, hogy a gyermekbénulásban szenvedő gyerekek March of Dimes alapítványának adja jótékony célból. Az alapítvány visszautasítja az ajándékot. Elvis ekkor a Memphisi St. Jude Children’s Research kórháznak ajándékozza. Az átadási ceremóniára február 14-én a kaliforniai Long Beachen kerül sor.
1964
február 1.
Az „I Want to Hold Your Hand” a Billboard Hot 100 listájának az élére kerül. Elvisnek ekkor nincs lemeze a listán. Elvis januárban még három számot vesz fel Nashville-ben (Memphis Tennessee, Ask Me, It Hurts Me), majd ezt követően nem készít külön lemezfelvételeket, csak filmzenéket egészen 1966 májusáig. Elvis rendkívül elégedetlen élete alakulásával, mind a karrierjét, mind magánéletét tekintve. Látja, hogy új stílus hódít, és nincs kedve ugyanolyan dalokat rögzíteni, mint addig. Amikor újra lemezfelvétel készít, akkor már teljesen új zenészekkel, és új producerrel, Felton Jarvisszal fog dolgozni.
1964
február 9.
A Beatles az USA-ban turnézik, fellépnek az Ed Sullivan Show-ban. Sullivan felolvassa Elvis és Parker az együttesnek szóló táviratát, amelyben üdvözlik az együttes tagjait az USA-ban, és sok sikert kívánnak amerikai turnéjukhoz.
1964
február 22.
Az I Want to Hold Your Hand és a She Loves You c. dalokkal a Beatles a Billboard lista első két helyét foglalja el. (Elvisnek ez 1956. október 6-án sikerült a Don’t Be Cruel és a Hound Dog c. számokkal.) Ugyanezen a héten Elvis új nagylemeze, a Kissin’ Cousins, a Hot 100 nagylemez lista 63. helyére kerül fel.
1964
március 6.
Elvis első 1964-ben készített filmjét, a Kissin’ Cousinst vetíteni kezdik az amerikai mozik. Bár a Variety iránymutató mozi magazin szerint a film az az évben készült filmek közül csak a 26. helyezést éri el, mégis 3 millió dolláros nyereséget hoz. A kritikusok szerint ez Elvis egyik legrosszabb filmje, de a filmdalokkal kiadott album felkerül a Top Ten (Legjobb tíz) listára.
1964
március 14.
A Beatles együttesnek immár három kislemeze vezeti a Billboard kislemez listát (I Want to Hold Your Hand, She Loves You, Please, Please Me), Elvis ilyen sikert soha nem ért el.
1964
április 4.
Újabb Elvis rekord dől meg. A Beatles immár öt kislemezzel vezeti a Billboard kislemez listát (1: Can’t Buy Me Love, 2: Twist and Shout, 3: She Loves You, 4: I Want to Hold Your Hand, és 5: Please, Please Me). Ezen kívül hét további Beatles szám szerepel a listán, vagyis 12 felvétellel vannak egyidőben a Billboard listán. Ezt sem sikerült Elvisnek soha elérnie, ő mindössze 11 számmal szerepelt egyszerre a Billboard listán 1957. február 2-án.
1964
április 11.
A Love Me Do lesz a Beatles negyedik No. 1. lemeze 1964-ben és ezzel újabb Elvis rekord dől meg, Elvisnek három-három kislemeze volt No.1 egy adott évben, 1956-ban és 1957-ben.
1964
április 30.
Elvis Hollywood leghíresebb fodrász szalonjában, ahová az ünnepelt művészek járnak csak, találkozik Larry Gellerrel, aki e találkozástól kezdve élete végéig nemcsak a személyi fodrásza, de lelki vezetője is lesz. Geller egy igen érdekes világot tár fel Elvis előtt, megismerteti a jógával és a keleti filozófiával.
1964
május 2.
A Beatles-mánia közepette Elvis is visszakerül a hitlistákra, igaz messze lejjebb, mint ahol Elvis dalai szerepelni szoktak. A Kiss Me Quick c. felvétel, amely az 1962-ben kiadott Pot Luck albumon jelent meg, felkerül a Billboard kislemez listára, a 79. helyre. Hat héten át szerepel a listán és a legmagasabb, ahová eljut, a 34. hely.
1964
május 9.
A Viva Las Vegas c. dal ugyancsak felkerül a Billboard Hot 100 lista 87. helyére. Hét héten át szerepel a listán és a legmagasabb szint, ahová feljut a 29. hely. A dal napjainkra Elvis egyik ikonikus dalává válik, többféle feldolgozást, rádiómixet ér meg. A kislemez B oldala, a What’d I Say jobban szerepel a slágerlistán, eléri a 21. helyet.
1964
május 17.
Az MGM által készített Viva Las Vegas c. filmet bemutatják az amerikai mozik. A filmben Elvis mellett Ann-Margaret a másik sztár. Ez Elvis ebben a korszakban készült filmjei közül a legsikeresebb, 4.675 millió dollár hasznot hoz, és a Variety filmlista alapján a 11. helyre kerül, két hellyel előbbre, mint a Beatles Hard Days Night c. filmje, ami annyit jelent, hogy ebben az évben, ezzel a filmmel sikerül Elvisnek megelőznie a négy gombafejűt. Bevételben azonban az „A Hard Day’s Night” túltesz az Elvis filmen, 5,8 millió dollár profitot termelve.
1964
július 25.
Az Elvis rajongók az új albumok és kislemezek hiánya miatt az RCA kénytelen a korábbi Elvis dalokhoz visszanyúlni, és a már korábban megjelent számokat kislemezen újra megjelentetni. Így történik meg, hogy a Such a Night, amely Elvis 1960-ban kiadott albumán, az „Elvis is Back”-en szerepel, felkerül a Hot 100 kislemez listának a 82. helyére és nyolc hétig szerepel ott, felkúszva egészen a 16. helyig.
1964
június 10.
Elvis Hollywoodban megkezdi a Girl Happy filmzene felvételeit.
1964
szeptember 21.
Elvis Shelby megye hivatalos seriff-helyettese lesz.
1964
október 6.
Elvis megkezdi 18. filmjének, a “Tickle Me”-nek a forgatását. Érdekes módon a filmhez egyáltalán nem vesznek fel új dalokat, hanem a korábban ki nem adott filmdalokat helyezik el a filmben. A forgatás költségeit a legminimálisabbra szorítják le. A forgatást november 24-én fejezik be.
1964
október 10.
Az Elvis rajongók ezúttal az „Ain’t That Lovin’ You Baby” c. számot juttatják fel a Billboard lista 76. helyére. Ez már a 3. kislemez, amit az RCA az Elvis archívumból ás elő 1964-ben. Ezúttal igen messzire nyúlnak vissza, hiszen a dalt Elvis 1958-ban rögzítette a stúdióban, de akkor nem adták ki. Érdekes módon a szám egyik - csak később piacra dobott - változatával Elvis megelőzi a korát, hiszen elkészíti a dal twist változatát, amikor a twistet még senki nem ismeri. Az Ain’t That Lovin’ You Baby a 16. helyig jut. A kislemez B oldala sikeresebb, az Ask Me 12. lesz.
1964
november 7.
Január 18. óta most fordul először elő, hogy a Beatles egyetlen dallal sem szerepel a Hot 100 listán. Azzal, hogy összesen 41 hetet töltöttek a slágerlistán, messze elmaradnak Elvis mögött, aki egymást követő 135 héten át volt jelen a Billboard kislemez listáján 1956. január 3-tól 1958. szeptember 22-ig.
1964
november 11.
Elvis harmadik 1964-ben készült filmje, a Roustabout az amerikai mozikba kerül. Meglepő módon a filmdalokat tartalmazó album a Billboard nagylemez lista élére kerül (!), így a korszak legsikeresebb Elvis albuma lesz. Ezt követően Elvis még négy éven át évi három filmet dob piacra. Parker ezredes meg van győződve róla, hogy Elvis csak a filmvásznon képes sikert elérni a Beatles-mánia idején, ezért nem erőlteti a filmen kívüli dalokat, pedig, ahogy a Billboard lista mutatja, a közönség nem fordult el Elvistől, a Beatles mellett az ő albumai, kislemezei is jól szerepelhettek volna. Egyes vélekedések szerint Elvis készíthetett volna ebben az időszakban olyan felvételeket is, amelyek a Beatlest taszították volna le a trónról. Sajnos Elvis nem vonult stúdióba, hogy újabb lemezeket adjon ki, a rajongóknak be kellett érniük a sokszor igen közepes szintű filmekkel és filmdalokkal.
1964
december 25.
Elvis és Priscilla együtt tölti a karácsonyt Gracelandben.
1964
december 31.
Az újévet a hagyományos tűzijátékkal köszöntik Gracelandben, majd Elvis és kísérete Priscillával ismét a Memphis' Manhattan Clubba megy bulizni.
1964
december
Parker ezredes tárgyalásokat folytat két filmforgalmazóval is, a United Artists-szal és az MGM-mel. Parkernek sikerül elérnie a célját, a végső megállapodás értelmében Elvis 1.000.000 dollárt kap filmenként.
1964
november
Újabb archív felvételt dob piacra az RCA, a "Blue Christmas/Wooden Heart" listavezető No.1 lesz a karácsonyi kislemez listán.

1965

1965
január 8.
Elvis betölti a 30. életévét, ami nagy visszhangot kelt a helyi memphisi lapokban, amelyek arról cikkeznek, hogy a „brit invázió” az Elvis-korszak végét hozhatja el. Ennek fényében Elvis és Priscilla csendben ünnepli a születésnapot a család körében Gracelandben.
1965
február 24.
A "Shake Your Tambourine" c. szám felvételének 38. sikertelen nekifutása után Elvis dühösen felkiált „ A fenébe ezzel a nyomorult dallal” és otthagyja a memphisi stúdióban, 19. filmjének, a „Harum Scarum”–nak a filmzene felvételét. Elvis nem rejti véka alá, hogy ilyen gyönge számokat eddigi pályafutása során még nem kapott. Parker ezredes szerint Elvisen az idegkimerültség jelei mutatkoznak, ezért beviteti kivizsgálásra a memphisi kórházba. Ezzel is igyekszik az időt húzva Elvist távol tartani a filmstúdiótól.
1965
március 5.
Mérföldkő Elvis magánéletében. Miközben autóján Los Angelesbe tart, hogy folytassa a film munkálatait, útközben bevallja fodrászának és lelki vezetőjének, Larry Gellernek, hogy hatottak rá a vallásos tanok. Elvis mélyen a sivatagba vezeti az autót, ahol megáll és felmutat az égre, ahol szerinte az egyik felhő a szovjet diktátor Sztálin arcát formázza. Ahogy figyelik a felhő változását, az egyszerre Jézus arcát formálja meg. Elvis felkiált: „Ez ott Isten! Rám mosolyog!” - és könny önti el a szemét. A kíséret tagjai azonban nem látják a „jelenést”, nekik a felhő csak felhő.
1965
március 15.
Elvis elkezdi a Harum Scarum forgatását, és visszaveszi alkalmazásba Joe Esposito-t. Filmbéli partnere ezúttal Mary Ann Mobley.
1965
március 17.
Presley a sivatagi „jelenés” hatására csatlakozik egy karizmatikus vallási csoporthoz, amelynek központja Pacific Palisadesban van Kaliforniában. A csoport neve: „Önmegvalósító Baráti Társaság”. Vezetője Daya Mata, aki ettől kezdve Elvis lelki vezetője lesz az énekes élete végéig. Elvis Matát „Anyának” szólítja, és első kérdése hozzá: „Miért teremtett engem Isten Elvis Presleynek?” Mata válaszul ellátja Elvist vallásos könyvekkel.
1965
április 4.
Elvis meglátja Jerry Schilling új Triumph motorkerékpárját, és nyomban vásárol egyet önmagának is, sőt a Maffia valamennyi tagjának is vesz.
1965
április 7.
A “Girl Happy” a mozikba kerül, és a Variety újság szerint az év 25. helyére kerül. A film zenéjét tartalmazó nagylemez 8. a Billboard album listáján, míg kislemeze, a “Crying in the Chapel” c. számmal a 3. helyre fut fel.
1965
április 19.
Elvis befejezi a Harum Scarum forgatását Hollywoodban, és ott is marad arra várva, hogy megkezdődjön következő filmjének a forgatása.
1965
május 9.
Parker ezredes elintézi, hogy Elvis szerepeljen az Anyák Napi országos rádióshow-ban. Elvis köszönti az édesanyákat, és mesél arról, milyen filmen dolgozik éppen.
1965
május 12.
Elvis már a Harum Scarumot is csak igen nagy önuralommal képes végig csinálni, de amikor bevonul a stúdióba, hogy 20. filmjének a „Frankie and Johnny”-nak a dalait rögzítse, a dalokat látva elszakad benne a cérna, tör-zúz, üvölt mindenkivel, és kirohan a stúdióból. A zenészek ezért nélküle veszik fel az alapokat. Másnap Elvis lenyugodva visszatér, és immár a zenészek és a háttér énekesek nélküli üres stúdióban, egymagában felénekli a számokat.
1965
május 19.
Elvis arany Cadillacje turnéra indul, hogy reklámozza a “Tickle Me” c. filmjét. Az archívumból elővett, és ezúttal kislemezen kiadott “Such An Easy Question” c. száma a 11. helyet éri el a kislemez listán. A dal eredetileg a Pot luck c. albumán szerepel.
1965
május 24.
Megkezdődik a “Frankie and Johnny” c. filmjének forgatása.
1965
július 7.
Miután a vallásos csoport tagjaitól azt hallja, hogy többek, az akkor még legális LSD-t szedik, hogy „közelebb kerüljenek Istenhez”, Elvis azt ajánlja a Maffia tagjainak, Red Westnek, Sonny Westnek és Alan Fortasnak, hogy próbálják ki a szert, és számoljanak be róla, hogy mit tapasztaltak. Ő maga nem próbálja ki a drogot félve attól, hogy olyan állapotba kerül, amiben nem tudja kontrollálni a cselekedetét. Az amerikai mozikba kerül Elvis 18. filmje, a Tickle Me, amit 1964. októberében és novemberében forgatott. A filmben korábban felvett dalokat használtak fel.
1965
július 20.
Az Ezredes még mindig nem tudja túltenni magát a Harum Scarum „eszelős butaságán”, ezért azt ajánlja, hogy tegyenek bele egy beszélő tevét, mint narrátort, amely világossá teszi, hogy a filmet eleve ilyen „viccesnek” szánták. A stúdió vezetősége borzadva utasítja vissza az ajánlatot.
1965
június 18.
A „Harum Scarum” házi vetítése után Parker ezredes megjegyzi a stúdió vezetőségének, hogy ezt a filmet igen nehéz lesz eladni. „Szedjetek ki belőle annyi pénzt, amennyi csak kijön belőle, és felejtsük el az egészet”- mondja.
1965
június 24.
Elvis beharangzó műsort csinál a Frankie and Johnny-nak, amelynek keretében 50.000 dollárt ajánl fel az állástalan színészeket megsegítő alapítványnak. A beharangozó műsor műsorvezetője Frank Sinatra és Barbara Stanwyck.
1965
június 26.
Parker ezredes 56. születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból Elvis megajándékozza őt egy elektromos golfautóval.
1965
augusztus 2.
A rossz tapasztalatok után Elvis már nem akar forgatni. Inkább lemond a filmezésről, mintsem, hogy lejárassa magát - mondja. Parker ezredesnek annyit sikerül elérnie a stúdió vezetésénél, hogy visszatérnek a korábban sikert aratott hawaii történethez. Elvis a megszabott idő után egy héttel megérkezik a Paramount stúdióba, hogy elkezdje 21. filmjének, a „Paradise, Hawaiian Style”-nak a forgatását.
1965
augusztus 5.
Elvis és kísérete megérkezik Hawaiira, a forgatás helyszínére.
1965
augusztus 15.
Hawaiin Elvis, Vernon és az Ezredes meglátogatja a USS Arizona csatahajót, amit a Pearl Harbor elleni támadás során süllyesztettek el a japánok a II. világháború idején, és egy 1117 piros szegfűvel kirakott (ennyi tengerész volt a hajó fedélzetén elsüllyesztése idején) koszorút helyez el. Tom Moffat a hawaii KPOI rádióállomás dj-je felkéri a Herman's Hermits együttes vezető énekesét, Peter Noone-t, hogy készítsen élő rádió interjút Elvisszel a bungalow-jában. "Ki a kedvenc együttesed?" - kérdezi Noone abban a reményben, hogy Elvis a Herman's Hermits –et fogja megnevezni, ehelyett Elvis nevetve azt mondja: „A The Boston Pops”.
1965
augusztus 16.
Dave Dexter, a Capitol Records lemezkiadó vezetője táviratot küld Elvisnek, és meghívja őt Los Angelesbe, a Beatles együttes által rendezett koktél partira. Elvis nem válaszol a meghívásra.
1965
augusztus 27.
Az Ezredes tudomást szerez az elszalasztott meghívásról, és mivel nagyszerű reklámlehetőséget lát a Beatlesszel való találkozóban, ezért nyomban felhívja telefofon Brian Epsteint, a Beatles együttes menedzserét, és közli vele, hogy Elvis megtiszteltetésnek venné, ha a Batles tagjai meglátogatnák Elvist a Los Angeles-i otthonában, a Perugia Way-en. Amikor a Beatles tagjai megérkeznek, alaposan bedrogozva, Elvis az elsötétített nappali szobában ül, egy L alakú kanapén, a hang nélküli tévét nézi, miközben egy basszusgitáron játszadozik. Amikor a Beatles fiúk megérkeznek, itallal kínálja őket, majd a televíziós távkapcsolóval felerősíti a hangot és csatornát vált. A Beatles fiúk elámulnak, mert akkor még a távkapcsoló Európában ismeretlen volt. Ugyancsak elcsodálkoznak Elvis fantasztikus játékasztalán, eljátszanak néhány játékot a Maffia tagjaival, miközben Elvis újra és újra Charlie Rich "Mohair Sam" c. számát játssza le a wurlitzerén. Elvis bemutatja Priscillát a fiúknak. A beszélgetés nehezen indul, Lennon Elvistől azt kérdezi, hogy halad a filmmel, McCartney pedig néhány fogást mutat Elvisnek a basszusgitáron. Távozáskor Lennon megjegyzi Jerry Schillingnek, hogy véleménye szerint Elvis nem tartja valami nagyra a Beatlest, pedig ők úgy igen tisztelik Elvist. „Ha ő nem lenne, Beatles sem lenne!”- mondja Lennon.
1965
szeptember 11.
Az ezredes úgy nyilatkozik az egyik memphisi újságnak, hogy „előbb vagy utóbb valakinek át kell vennie a trónt, látva az Elvis rajongók utóbbi időben tapasztalt negatív viselkedését. A rajongók ugyanis nem azt az Elvist kapják, akit szeretnek.
1965
október 1.
Befejeződik a Paradise, Hawaiian Style forgatása. Elvis és kísérete hazaért Gracelandbe.
1965
október 7.
Elkészül Gracelandben a „meditációs kert”, amelyet Elvis az önmegvalósító csoport bíztatására épít. Hasonló van a csoport kertjében is Pacifik Palisades-ben. A kert 21.000 dollárba kerül.
1965
október 21.
Bill Black, Elvis legendás bőgőse a SUN stúdióból, agytumorban meghal a memphisi Baptist Hospitalban. A The Memphis Commercial Appeal című helyi lap Elvist idézi.” Nagy ember volt, olyan valaki, akit mindenki szeretett. Komolyan megrázott a halálhíre, el sem tudom mondani, mennyire szerettem Bill-t.” Elvis félve a tumultustól, nem vesz részt a temetésen, de elküldi maga helyett Vernont és mostoha anyját, Dee-t.
1965
október 22.
Az Ezredesnek sikerül Elvis szerződését az RCA lemezkiadóval 1972-ig meghosszabbítani, annak ellenére, hogy Elvis utolsó lemezei egyre alacsonyabb példányszámban kelnek el.
1965
december 7.
Mint minden karácsonyi szezonban Elvis ismét adományoz, ezúttal is 50.000 dollárt oszt szét helyi jótékony célú alapítványoknak.
1965
december 14.
Elvis ékszereket vásárol karácsonyi ajándéknak, néhány egyénileg készített aranyórát, gyémántgyűrűket, és karperecet.
1965
december 25.
Priscilla, tudván mennyire megszerette Elvis ezt a versenyzést Los Angelesben, egy go-kart versenypályával lepi meg kedvesét. A Memphis Maffia tagjai pedig ezen a karácsonyon egy Jézus szobrot ajándékoznak Elvisnek, aki a szobrot nyomban elhelyezi a meditációs kertben. A szobor a mai napig ott található.
1965
december 28.
Elvis, barátaival körülvéve, és bíztatásukra most életében először kipróbálja az LSD-t Priscillával együtt. Elvis a szer hatására eltorzult arcokat lát maga körül, amelyek tátognak, mint halak az akváriumban. Annyira tetszik neki a jelenet, hogy elhatározza, másnap, reszkírozva egészségét, életében még egyszer kipróbálja a szert.
1965
december 31.
Elvis - immár hagyományos módon - a Memphis Manhattan Clubot bérli ki a szilveszteri magánpartijához.
1965
május
Elvis Hollywoodban megkezdi a “Frankie and Johnny”c. film forgatását. A női főszerepelő Donna Douglas.

1966


(feltöltés alatt...)

1967


(feltöltés alatt...)

1968

1968
január 2.
Megjelenik „Elvis' gold records Vol 4.” albuma, amelyen olyan számok hallhatóak, amelyeket elvis Nashvillben az RCA B stúdióban, illetve Hollywoodban, a Radio Recorders-ben rögzített az elmúlt hét évben, és kislemez sikerei voltak 1961-1967 között. A Billboard nagylemez lsitán a 33. helyet éri el. 1992. március 27.-én lesz aranylemez.
1968
január 12.
Az NBC televíziós társaság hivatalosan is bejelenti, hogy karácsonykor Elvis Presley-é lesz Christmas TV Special showműsor. A showért Elvis 250,000 dollárt kap. E mellett egy közelebbről meg nem nevezett film forgatása is van a szerződéscsomagban, amiért Elvisnek 850 000 tiszta bevétel jár.
1968
január 16.
Jerry Reed megjelenik Elvis egyik stúdió felvételén, és amikor Elvis azt kérdezi, honnan szerezhetne egy ütős dalt, akkor reed felajánlja saját szerzeményét, a "U.S.Male,"-t. Elvisnek annyira megtetszik a dal, hogy ott nyomban fel is veszik. Reed később alapos fejmosást kap az Ezredes-től, amiért „külsősként” dalt mert ajánlani Elvis-nek, aki szerződése alapján kizárólag jó nevű és ismert dalszezőktől fogadhat el szerzeményeket.
1968
február 1.
Délután 5:01 perckor a Memphis Baptist Hospital-ban megszületik Lisa-Marie Presley. A büszke apuka - az akkkori szokás szerint- a szülészeti várótemremben várakozik. Lisa-Marie 3 kiló 15 dekával és 51 cm-rel jön világra. Anya és leánya négy napig a kórházban marad megfigyelére, és egy szabadságon lévő rendőr vigyáz rájuk, hogy senki ne háborgathassa őket.
1968
február 6.
Elvis ügyvédjén keresztül megbízást ad apjának, Vernonnak az anyagi és egyéb ügyeinek kezelsére, arra az estere, ha vele történne valami.
1968
február 25.
Most első ízben jelenik meg Elvis és kibővült családja új, a 1174 Hillcrest alatt található Los Angeles-i otthonukban.
1968
március 7.
Elvis egy kevésbé ismert dalszerzőtől választ magának dalt, ezúttal Mac Davis "A Little Less Conversation" c. szerzeménye tetszik meg neki. Davis a hetvenes évek elején ismert country sztár lesz, de ez a dala, amit Elvis felvesz, már majdnem feledésbe merül, amíg át nem dolgozzák (re-mixelik) 2001-ben.
1968
március 13.
Elvis elkezdi forgatni 28. bagy játékfilmjét, aminek címe: „Live A Little, Love A Little”. (Az Ezredes igen okos javaslatára változtatják meg az eredeti címet, amely így hangzott: Csókold meg, kemény, de érzéki ajkaimat. Ez volt ugyanis annak a könyvnek a címe, amelyből a filmet írták.) A filmben mindössze négy dal lesz hallható.
1968
április 6.
Elvis és Priscilla Vegas-ba repül, hogy megnézzék Tom Jones show műsorát a Flamingo bárban. Elvist annyira elbűvöli Jones hanja és személyisége, hogy ettől kezdve egy életre jó barátok lesznek.
1968
május 1.
Megjelenik a Speedway c. albuma, amely csupán a 82. helyet éri el a Billboard nagylemez listán. Elvis az otthonukban kisebb partit rendez, hogy megünnepeljék az első évet, amit együtt töltöttek Priscillával. Ezalatt az Ezredes tovább folytatja a tárgyalásokat az NBC producerével, Bob Finkel-lel, aki szeretné, hogy Elvis ne egy hagyományos karácsonyi műsort készítsen, hanem ismét bemutatkozzon a közönség előtt, ismét elénekelve régi nagy slágereit. Parker először hallani sem akar róla, majd beleegyezik, hogy Elvis egy- két nem karácsonyi dalt is előadjon a műsorban.
1968
május 14.
Elvis személyesen találkozik Finkel-lel, aki elmondja tervét. Elvis semmire nem vágyott jobban, mint arra, hogy ismét személyesen találkozzék közönségével a színpadon, ugyanakkor retteg a bukástól, attól tart, hogy csalódást fog okozni.
1968
május 17.
Steve Binder-t kérik fel a TV show rendezőjének. Binder az 1964-es all-sztár rock műsorral, a „The T.A.M.I. Show”- val és egy hetente jelentkező revűvel, a Hullabaloo-va szerzett hírnevet magának. Ő készítette 1968-ban a nagy sikert aratott Petula Clark TV műsort, a” Petula”-t, amelyben az amerikai televíziózás során első ízben érintkezett egy fehér és egy fekete előadó. A műsor sponsora, a volt, így a fekete Harry Belafonte egy Chrysler gépkocsival érkezik a színpadra, és az ablakból kinyúlva megfoghja a fehér Petula Crak kezét. Ez akkor forradalmi tettnek számított az amerikai televíziózásban.
1968
május 25.
Priscilla és Elvis egy karate tornán vesz részt Hawaii-n, ahol találkoznai Mike Stone-nal, egy volt karate bajnokkal. Priscillának viszonya lesz Stone-nal 1972-ben, ami a válsához vezet majd.
1968
július 6.
Robert Kennedy-t, az elnök öccsét megölik Memphisben. Elvist rendkívüli módon megrendíti a szenátor halála, mint ahogy Martin Luther King-é is, ezért Steve Binder elhatározza, hogy írat egy „szociálisan érzékeny” dalt Elvisnek, amit elénekelhet a tv showban.
1968
július 22.
Elvis elkezdi forgatni 29. filmjét, a „Charro!”-t Arizonában. Ez az egyetlen olyan film, ahol Elvis a megjelenésével nem a hölgyeket kívánja elbájolni,. Szakállas és egyetlen dalt sem énekel el a kamerák előtt. Mindössze két dalt rögzít a filmhez, de ebből csak az egyik hangzik el, a főcímdal, egy ugyancsak Mac Davis szerzemény. A másik a végefőcím alatt. A „komolynak” szánt western nagyot bukik, mind a kritikusok szemében, mind a nézőkében. A film komoly anyagi bukás.
1968
június 11.
Az NBC tv társaság ruhatervezője, Bill Belew úgy dönt, hogy Elvis számára fehér „tiszteletes öltönyt„ készít, míg a „konvert” jelenetet fekete feszes bőr zakóban és nadrágban fogják rögzíteni Elvis-szel. A tervben az is szerepel, hogy Elvis viselni fogja híres „arany öltönyét”, amit Nudie Cohen tervezett számára, és amelyben a 2.aranylemezén, más címmel a 50,000,000 Elvis Fans Can't Be Wrong, c. lemezének a borítóján látható, de Elvis csak a zakót hajlandó felvenni.
1968
június 17.
Elvis táncleckéket vesz, dialógust tanul a televíziós műsorához.
1968
június 19.
Elvis a zenei próbához az öltözőben, „unlugged” azaz elektromos hangosítás nélkül gyakorolja régi slágereit eredeti zenészeivel egy álló hétig. Ez annyira „életszagú” izzadtságos szenvedő és humoros, hogy Steve Binder eleinte úgy határoz, hogy magát az öltözői próbát veszik fel a showhoz, majd úgy dönt, történjék ez a meghívott közönség előtt, bizányára nekik is fog tetszeni. De nem biztos a sikerben, ezért egy „álló verziót” isd betervez az adásba, ahol már az Elvis mögötti nagyzenekar is megszólal.
1968
június 21.
Binder megkéri a show zenei rendezőjét, Bones Howe-t, hogy írjon egy „szociálisan érzékeny dalt” Elvis számára, amit a show végén, csattanóként adhat elő az Ezredes által kért "I'll Be Home For Christmas" helyett. Howe még ezen a délután meg is írja a kért dalt, amelynek címe: "If I Can Dream." Elvis vagy egy tucatszor meghallgatja, annyira tetszik neki, és belemegy abba, hogy ellentmondva az Ezredes kérésének, ezzel a dallal zárja a showt.
1968
június 27.
Elvis zenészeivel elkészíti az úgynevezett „ülő show” próbáját az NBC stúdiójának közepén felállított dobogón, ezúttal még nézők nélkül. Az Ezredes, aki ellátogat a felvételre, rendkívül elégedetlen azzal, amit lát, szerintte ennek semmi köze a karácsonyhoz, és azut az Elvis képet szándékozik visszahozni, amitől Elvist mindig is óvta. Azzal fejezi ki elégedetlenségét, hogy nem engedi szétosztani a jegyeket a showt megnézni kívánó nézőknek, ezért a stáb tagjai átszaladnak a szemközti étterembe, Bob's Big Boy-ba (4211 W. Riverside Dr., Burbank) és könyörögnek a tulajdonosnak, hogy küldje át a vendégeket Elvis koncertjére. Elvis amúgy is végtelenül ideges, amiért ismét közönség előtt kell szerepelnie, hiszen hét éve nem lépett fel közönség előtt, és azt kérdezi Bindertől, mi történjék, ha nem bírja idegekkel, vagy ha a közönség nem mutat érdeklődést iránta. Binder nemes egyszerűséggel azt mondja Elvisnek: „ Fogd a gitárosat, és egyszerűen sétálj le a színpadról. Nem történik semmi, maradunk a hagyományos verziónál. Amikor Elvis kimegy, csupán az hirtelenében elérhető nézők és az étteremből átjövő vendégek fogják körül a stúdió színpadot, ezért csak igen szűk képvkivágással dolgozik a rendező. Elvis ennek ellenére eljátssza, amit Binder ajánlott neki. Megáll a dobogó tetején és azt mondja: „Viszlát!” Két showt vesznek fel, egy délutánit és egy estit. Sokak szerint ez az „ülő show” élete legkiemelkedőbb szereplése. Minden estere ez a show indítja útjára az MTV „Unplugged” sorozatát, ahol neves előadók csupán akusztikus hangszerekkel adnak koncertet.
1968
június 28.
Elvis felveszi a gospel egyveleget és a vitatott minőségű „bordélyház” jelenetet, ami soha nem kerül adásba. Az NBC cenzorainak ugyan nincs kifogásuk a jelenet ellen, de a fő szonzor, a „Singer” varrógép vállalat tulajdonosai nem akarják a jelenettel feldühíteni a nézőket. ( A kivágott jelenet látható lesz majd a 2004-ben kiadott '68 comeback special delux edition „c. háromlemezes DVD-n.)
1968
június 29.
Elvis elkészíti az úgynevezett „álló showt”, ugyancsak két showt tart, de immár telt „ház” előtt. A stúdiót ezúttal elözönlik a rajongók.
1968
június 30.
A show zárójelenetét veszik fel. Elvis öt változatban énekli el az "If I Can Dream" c. dalt. Július 4 Elvis jótékonycélú aukció keretében elárverezi 1964-es Rolls Royce-át.
1968
augusztus 20.
Az Ezredes megtekinti a show nagyjából összevágott változatát, és ki kel magából. Két oldalas memorandumot ír, amelyben felhívja a producerek figyelmét azokra a hibákra, amelyeket szerinte azok elkövettek, mindenek előtt arra, hogy a show egyáltalán nem a megszokott karácsonyi műsor, hiszen nincsenek is benne karácsonyi dalok. Az Ezredes szerint a show, ha így marad, óriási bukás lesz Elvis számára. Parker azzal fenyegetőzik, hogy a producerek költségére újra felvéteti az egész műsort. Elvis-t meg arra figyelmezteti, hogy kötelessége a szerződés szerint eljárnia, és hagyományos karácsonyi műsorral jelentkeznie. A vita végül azzal oldódik meg, hogy a rendező visszavágja a műsorba, az ülő show során felvett „Blue Chrismas” c. számot.
1968
október 1.
Elvis Memphis részt vesz Dewey Phillips rádiós műsorvezető és dj temetésén. Ő volt az a lemezlovas, aki először játszott le rádió műsorban Elvis felvételt, Elvis bemutatkozó kislemezét, a "That's All Right Mama"-t.
1968
október 29.
Elvis megkezdi 30. fimjének, a „The Trouble With Girls (And How To Get Into It)”- nek a forgatását. Ez már tipikus Elvis film, komédia szép lányokkal, és négy Elvis dallal. Bemutatása után a film igen gyengén szerepel, annak ellenére, hogy Parker ezredes ötlete alapján egy jegy áráért két filmet lehet megnézni, az Elvis filmen kívül a The Green Slime c. tudományos fantasztikus játékfilmet.
1968
november 22.
Megjelenik az „Elvis (NBC TV Special)” c. albuma. A televíziós show anyagát tartalmazó album a nagylemez lista No.8. helyére fut fel, 1969. július 29.-én aranylemez lesz, és 1999.július 15.-én platinium.
1968
december 3.
Este 9 órakor sora kerül a várva várt televíziós show vetítésére. A 42 perces műsor hivatalos címe: „Singer Presents Elvis” (Az énekes bemutatja Elvist). A show hatalmas siker, mind a kritikusok szemében, mind a nézőközönség számára. A műsor a „nagy visszatérésként” vésődik be a nézők szívébe, és azóta is így emlegetik, örökre elfelejtve az eredeti címet.
1968
december 10.
Parker ezredes, aki az adásig rettegett a bukástól, most a hirtelen jött siker hatására azonnal új tárgyalásba kezd. A William Morris ügynökséggel egy hónapon át tartó, heti nyolc Las vegasi koncertben állapodik meg. Az összeg fél millió dollár Elvis, és fél millió dollár a maga számára.
1968
december 19.
Az International Hotel Las Vegasban még építés alatt áll, ezért Parker az eredeti megállapodást átalakítja, egy hónapos koncertsorozat, heti 14 koncerttel(!) Az összeg csökken, csupán 400,000 dollár és ebben a zenészek díja is bent foglaltatik.
1968
december 25.
A hagyományos karácsonyi ünnepség Graceland-ben. Ezúttal Vernon Lisa-Marie kedvéért beöltözik télepónak.
1968
december 31.
Elvis a szilveszteri bulit ezúttal a Memphisi Thunderbird Lounge-ban tartja, meghívott zenészek szolgáltatják a zenét, így B.J. Thomas, Billy Lee Riley, és sokan mások.
1968
október
Megjelenik 33. nagylemeze, amelynek címe „Singer Presents Elvis Singing Flaming Star and Others”. A kiadvány érdekessége, hogy csak öt hónapon át kapható és csak kiválasztott üzletekben, olyanokban ahol Singer varrgépeket is lehett venni, tekintettel arra, hogy Elvis karácsonyi NBC televíziós showját a Singer támogatja. A lemezt a nagyközönség számára 1969 márciusában tezsik teljes mértékben hozzáférhetővé „ Elvis Sings Flaming Star „ címmel.

1969

1969
január 6.
Elvis megbeszélést folytat Felton Jarvis producerrel és Marty Lackerrel, aki immár nem első alkalommal azt ajánlja neki, hogy keresse fel Chips Momant, az American Recording Studios neves producerét. Elvis némi gondolkodás után elfogadja az ajánlatot, és felkeresi a producert a volt stúdiójában, a Stax Recordsnál, annak ellenére, hogy a stúdió Memphis szegény, és sokak szerint veszélyes negyedében volt található. Elvis megismerkedik Moman munkájával, megtetszik neki, ahogy Moman a countryt ötvözi a soul zenével, ez a hangzásvilág teljesen új Elvis számára. Nyomban megállapodnak, oly annyira, hogy Moman későbbre tesz egy Neil Diamond stúdiómunkát, helyette Elvisnek ad helyet. Elvis jól érzi meg az idők változását, és Moman kitűnő választás Elvis számára.
1969
január 13.
Elvis megjelenik az American Sound stúdióban, hogy elkészítse ottani első felvételeit. A stúdió zenészei szkeptikusak, szerintük Elvis alkalmatlan arra a zenére, amit ők képviselnek, de már az első szám, a"Long Black Limousine", amit Elvis rögzít, meggyőzi a stúdió zenészeit, hogy különleges képességű előadóval dolgoznak. Moman később azt nyilatkozza, hogy Elvisnek olyan kisugárzása volt, hogy már akkor megérezte Elvis közeledését, amikor az még be sem állt a parkolóba. Az első stúdió-próba reggel négyig tart, és Elvis azt mondja a Maffia tagjainak, hogy „Már régen éreztem magam ilyen remekül egy stúdióban. Remélem, itt sikerül majd ismét egy listavezető dalt összehoznom.” Sikerül is majd neki, a "Suspicious Minds" c. dallal, amit Moman direkt Elvisnek szán.
1969
január 14.
Elvis meg van fázva, de elmegy a stúdióba, ahol felmegy a láza, ennek ellenére felénekli a az "I'm Movin' On" és a "Gentle On My Mind" c. dalokat.
1969
január 22.
Elvis este találkozik Roy Hamilton fekete bőrű énekessel, aki egész nap az American Sound stúdióban dolgozik. Elvis barátságuk jeleként felajánlja Hamiltonnak az "Angelica" c. számot, amit eredetileg neki szántak. Ez a dal lesz Hamilton utolsó kislemeze, ugyanis Hamilton még ez év júliusában szívszélhüdésben meghal. Moman viszont egy új dalt ajánl Elvisnek, akinek a szerzőjét, Mark Jamest egyenesen Houstonból hívatta a stúdióba, hogy a dalt személyesen mutassa be Elvisnek. A dal a "Suspicious Minds". Vita alakul ki az Ezredes és Moman között a dallal kapcsolatban, ugyanis a dal nem a Parker érdekkörébe tartozó Hill and Range kiadó tulajdona, így Parker nem is részesülhet a szerzői jogokból. A vita azzal zárul, hogy az Ezredes kijelenti: „Nem érdekel, Elvis ezzel a dallal majd szépen seggre fog esni, és a kudarcból szépen megtanulja a leckét, aztán majd nem akar ismeretlen szerzők dalaival villogni.” De Elvis jól tudja, hogy mit jelenthet számára a dal. Azt kérdi Chips-től: „Van egy slágerünk, nemde, Chips?” Mire a producer. „És nem is akármilyen, talán egyike a legnagyobbaknak!” Ez a dal lesz Elvis 18. és egyben utolsó listavezető No.1. kislemeze az Egyesült Államokban.
1969
február 1.
Elvis feleségével és kislányával Aspenbe repül, hogy ott ünnepeljék meg Lisa-Marie első születésnapját.
1969
február 20.
Elvis vásárol magának egy Kodak mikrofilmes kamerát, amivel számos felvételt készít majd.
1969
február 26.
Las Vegasban, a sajtó jelenlétében Elvis az épülő International Hotel munkálatai alatt, a munkások számára kötelező sárga munka-sisakban aláírja szerződését, amely értelmében koncerteket ad majd a kész hotelben.
1969
március 12.
Elvis megkezdi 31. filmjének, és egyben utolsó játékfilmjének, a „Change Of Habit”-nek a forgatását, amelyben egy nyomornegyed orvosát játssza. A női főszereplő ezúttal Mary Tyler Moore. Mindössze négy szám hangzik el a filmben, de ezek közül az egyik, a "Rubberneckin'" már az American Sound stúdióban készült.
1969
április 9.
Elvisnek torokgyulladás miatt le kell állnia a forgatással egy hétre. Palm Springbe megy gyógyulni.
1969
április 29.
Elvis befejezi a „Change Of Habit” forgatását, és ezzel véget ér filmszínészi pályafutása.
1969
május 4.
Elvis családjával és kíséretével, a Maffia néhány tagjával három hétre Hawaiira megy pihenni.
1969
május 20.
Elvis eladja a memphisi „Circle G ranch”-et, ahol lovagolni szokott Priscillával.
1969
május 28.
Az Ezredes kifejezett kérésére Elvis délutánonként kisétál Graceland bejárati kapujához, hogy autogramot osztogasson a szerencsés arra járóknak.
1969
július 7.
Elvis megkezdi a koncertsorozat próbáit, folyamatosan cserélgetve a dalok listáját.
1969
július 10.
Az otthona mellett fekvő Graceland Christian Church-höz összeköttetést épített ki. A templom, amelynek útvonala a miséken kívül egyáltalán nem látogatott, így lehetőséget nyújt Elvis számára, hogy erre térjen haza, ha nem akar rajongóival találkozni a főkapunál.
1969
július 14.
Elvis összeállítja vegasi zenekarát, mindenekelőtt legfontosabb zenészével köt szerződést, Ricky Nelson egykori gitárosával, a stúdiózenész James Burtonnel. Elvis megkéri Burtont, hogy ő válasszon maga mellé zenészeket, akikkel szívesen játszana együtt. Burton Larry Muhoberacot választja zongoristának, John Wilkinsont ritmus gitárosnak, Jerry Scheffet basszusgitárosnak és Ronnie Tuttot dobosnak. Elvis eközben, mint mindig, maga választja ki háttérénekeseit. Választása ezúttal kedvenc gospel kvartettjére, az „Imperials”-ra esik, és a „Sweet Inspirations” elnevezésű női trióra, amelyAretha Franklin háttérvokáljaként vált híressé. Burton és Elvis közösen megegyeznek abban, hogy minden korábban rögzített dalt eljátszanak, amit Elvis kedvel, tekintet nélkül arra, hogy a dal régi-e vagy új, és ehhez hozzáadnak egy mástól ismert népszerű számot.
1969
július 18.
Folynak a próbák, Charlie Hodge rengeteget segít a hangszerelésben. Elvis őt bízza meg, hogy döntsön, mely dalok maradjanak, és melyeket kell a koncertből kihagyni. Személyiségével oldja a feszültséget és jó hangulatot teremt a próbákon.
1969
július 25.
Felavatják a hotel színháztermét. Az avató esten Barbra Streisand ad koncertet. Streisand és a hotel vezetőségének a meghívására Elvis és a "Maffia" tagjai jelen vannak a koncerten.
1969
július 31.
Elvis annyira retteg a visszatéréstől, hogy az előénekeseknek több mint két órás műsort kell adniuk, mire Elvis este 10 óra 15 perckor színpadra lép. Rögtön a "Blue Suede Shoes” c. számmal nyit. Ezzel nyomban leveszi a lábáról a közönséget, amelynek soraiban számos neves művész, producer és lemezlovas ül, Sam Phillips, a SUN Stúdió tulajdonosa, azé a stúdióé, ahonnan Elvis karrierje elindult. Parker ezredes a siker láttán meg sem várja a koncert végét, a hotel kávézójában, egy rózsaszín abrosszal leterített kávézó asztalon nyomban megköti a szerződést a hotel vezetőjével, amelynek alapján Elvisnek egymillió dollár jár fellépéseiért évente, 1974-ig. Elvisnek ezért az összegért két hónapon át kell koncertet adnia egy évben, igaz, naponta kettőt. A szerződés lehetőséget nyújt számára, hogy máshol, más városokban is színpadra lépjen.
1969
június 10.
Elvis Las Vegasban megkezdi a koncertsorozatának, a Vegas show-nak az előkészületeit, személyesen figyeli az International Hotel színháztermének elkészültét, a színpad berendezésének felszerelését, a terem hangosítását.
1969
június 17.
Megjelenik a „From Elvis in Memphis” c. albuma, amelynek a dalait már Moman irányításával az American Recording Studióban veszi fel. A lemez a Billboard nagylemez lista 13. helyét éri el, és aranylemez lesz.
1969
augusztus 21.
Felton Jarvis megkezdi Elvis éjféli show-műsorainak a felvételét egy későbbi koncert albumhoz. Öt show-t rögzít összesen.
1969
augusztus 26.
Ezen a koncertjén születik meg az úgynevezett „nevetős” "Are You Lonesome Tonight?"- változat. Elvis szórakozásból más szöveget mond, a „ feszülten figyeled a küszöbödet és odaképzelsz engem” helyett a tökéletesen rímelő „feszülten figyeled a kopasz fejedet és azt kívánod, bárcsak lenne hajad” szöveget rögtönzi és kitör belőle a nevetés, amit képtelen abbahagyni. Amikor végre befejezi a számot, ennyit mondd: "Na ez az, tizennégy évnyi karrier most ment a levesbe!”
1969
augusztus 29.
Elvis és teljes kísérete, beleértve Priscillát, megnézi Nancy Sinatra show-ját az International hotelben, majd részt vesz azon a fogadáson, amit ez alkalomból Nancy édesapja, Frank Sinatra ad.
1969
október 12.
Az angol lapok beharangozzák, hogy Elvis Nagy-Britanniába látogat és koncertet is ad. Parker azonban közbelép, nem engedi Elvisnek, hogy Európába látogasson, azért mert az Ezredes utazási irodákat üzemeltet, amelyek arra épülnek, hogy a világ minden részéről Las Vegasba, Elvis koncertjeire szállítsák a rajongókat. „Elvis nem megy sehová, ha a fiamat látni akarják, akkor ők jöjjenek!”- hangzik a jól ismert mondása. Elvis ezért a Bahama-szigeteken piheni ki a koncertsorozat fáradalmait. Hatalmas szélvihar és a közelgő hurrikán miatt azonban a nyaralást meg kell szakítani.
1969
október 14.
Megjelenik Elvis 36. stúdióalbuma, a duplalemezes „From Memphis To Vegas / From Vegas To Memphis”, amelynek felvételeit Elvis az American Recording Studióban készítette el, illetve koncertjeiből összeállítás. A dupla lemez a 12. lesz a Billboard nagylemez listán, és már december 13-án aranylemez.
1969
november 6.
Rona Barrett, egy jól ismert bulvár-újságíró, aki a legkellemetlenebb pletykákat hozza lapjában, arról ír cikket, hogy Elvis igen csinos hölgyekkel kaszinózik Vegasban, amikor Priscilla nincs ott. „Jól láthatóan az énekesnek nincs szerencséje a kártyajátékban, veszít, de azzal vigasztalja magát, hogy (francia) csókot nyom a mellett álló szépségeknek az orcájára, mindkét oldalra.” Majd a cikk végén odaszúr egy kegyetlen mondatot: „Ilyen az, ha valaki rossz házasságban kénytelen élni!”
1969
december 25.
Vernon ismét eljátssza a télapót a Gracelandben megrendezett karácsonyi ünnepségen.
1969
december 31.
Elvis, immár hagyományosan Memphisben tölti a szilvesztert. A bulit ezúttal egy új klubban a „T. J.'s Ronnie Milsap”-ban tartja, ahol Elvis külön kérésére Mark James, a dal szerzője elénekli a "Suspicious Minds"-t.

1970

1970
január 5.
Elvis kibérli Memphisben a Memphian mozit, hogy újból, mint annyiszor egész éjjel filmeket nézzen Priscillával és a "Memphis Maffia" tagjaival. Ezen az estén az akkor még mozikban be nem mutatott Patton c. filmet nézi meg, George C. Scott főszereplésével. Ez a film kiüti a korábbi No.1.-t a Dr. Strangelove-ot. Ezentúl ez a film lesz a kedvence. Elvisnél megszokott volt, hogy azokat a filmeket, amelyeket kedvelt, addig nézte, míg minden egyes dialógust kívülről nem tudott. A Patton olyan hatással volt rá, hogy a Maffia tagjainak többször mondta el fennhangon azt a beszédet, amit a film elején Scott, mint Patton tábornok a katonáihoz intéz.
1970
január 10.
Elvis és zenészei a következő Las Vegasi koncertsorozatra készülnek.
1970
január 26.
Elvis megkezdi egy hónapos koncertsorozatát az International Hotelben. Ezúttal kizárólag meghívott vendégek számára. Most első ízben használja azt az egybeszabott fehér kosztüm-ruhát, amit karate öltözete inspirált, és amit neki terveztek erre az alkalomra. Elvis ki is használja a ruha adta lehetőséget és koncert közben több karate mozdulatot mutat be a közönség nagy ovációját kiváltva vele.
1970
február 16.
Dalokat rögzítenek Elvis következő RCA koncert-albumára, amelynek címe, „On Stage: February 1970”.
1970
február 18.
Mivel Elvis elégedetlen a felvett anyaggal, Elvis a koncerten a felvétel kedvéért elénekli a "See See Rider"-t, a "Release Me"-t és a "The Wonder Of You"- t. Ez utóbbi nagy siker lesz a hitlistán, míg a "See See Rider" később koncert kezdő dala lesz.
1970
február 23.
Az Ezredes meg akarja viccelni az International Hotel menedzsmentjét, és bejelenti, hogy Elvis nem lép fel többet, felmondja a szerződését. Nem arat tetszést rossz ízű humorával.
1970
február 25.
Presley Texasba repül, hogy megtartsa első sportcsarnokbeli koncertjét. A koncertre a Houston Astrodome-ban kerül sor. Rövid sajtótájékoztatót tart, majd pihenni tér a sportcsarnokhoz tartozó hotelbe.
1970
február 27.
Elvis megtartja első sportcsarnokbeli koncertjét, egy délutáni Texas Livestock Show keretében, amivel személy szerint rendkívül elégedetlen. A csarnok, hétköznap délután lévén szinte üres, és a forgószínpad, amin fel kell lépnie nagyon nem tetszik neki. „Olyan érzésem volt – mondja Elvis – mintha teheneknek kellett volna énekelnem.” Az esti show-ra azonban már színültig megtelik a csarnok, hatalmas sikert arat, ami visszaadja az önbizalmát.
1970
március 17.
Az Ezredes azon töri a fejét, hogy felveszik Elvis egyik koncertjét, amit zártkörű vetítésen forgalmaznának az amerikai mozikban. Robert Hilburn, a Los Angeles Times újságírója valahogy megszagolja a tervet és megszellőzteti a lapban, így az Ezredes eláll ettől az ötlettől. Az ötlet később, más formában, egy szokványos koncertfilmben, az „Elvis: That's The Way It Is”, - ben ölt testet, amit november 11-én mutatnak be a mozik.
1970
május 24.
Elvis meglepi Priscillát, hatalmas születésnapi bulit rendez felesége 25. születésnapjára Graceland-ben.
1970
június 1.
Felton Jarvis, Elvis producere otthagyja az RCA-t, hogy egy exkluzív szerződés keretében csak Elvisnek dolgozzon. Ez a munkakapcsolat kapcsolat fennmarad Elvis haláláig.
1970
június 7.
Az Ezredes szomorúan veszi tudomásul, hogy a Hill and Range kiadó dalai elfogynak, így nincs mit Elvisnek lemezre vennie. (Az Ezredes százalékarányban részesült a dalszerzőknek járó jogdíjból.) Ezért Elvis úgy dönt, hogy kedvenc country dalait fogja lemezre énekelni. Ez lesz majd következő lemeze, az 1971-ben megjelenő „ Elvis Country (I'm 10,000 Years Old)”.
1970
augusztus 4.
Elvis megkezdi következő Las Vegasbeli koncertsorozatának próbáit. Ezeknek a próbáknak a felvételei kerülnek majd fel a „That's The Way It Is” próbajelenetei közé.
1970
augusztus 14.
Patricia Ann Parker, egy Los Angelesi felszolgálónő apai keresetet nyújt be Elvis ellen, azt állítva, hogy születendő gyermekének Elvis az apja. Elvis Los Angelesi ügyvédje azonnal közbelép, szakorvosokkal vizsgáltatja ki az ügyet. Elvis fél, hogy hírnevének komolyan árt az ügy, ezért esti koncertjén megszondázza a nézőket, humoros formában felvetve az ügyet.
1970
augusztus 26.
Egy ismeretlen betelefonáló közli az International Hotel vezetőségével, hogy Elvist az esti koncert előtt el fogják rabolni, és komoly váltságdíjat fognak kérni érte. Bár este semmi jelen nincs elrablási kísérletnek, Elvis személyes védelmét megerősítik. Az incidensen alapszik az 1988-as Heartbreak Hotel című komédia.
1970
augusztus 28.
Elvist ezúttal gyilkossággal fenyegetik meg, az ismeretlen betelefonáló azt közli, hogy Elvist meg fogja valaki ölni esti koncertje közben. Az FBI széleskörű nyomozást indít, Joe Esposito 50 000 dollárt ígér annak, aki kideríti ki áll az ügy hátterében. A Maffia tagjai egész idő alatt testükkel védik Elvist, míg a koncert alatt egy orvos és egy rohammentő áll készenlétben arra az estre, ha a gyilkos tényleg megkísérelni kivitelezni a tervét. Elvis minden eshetőségre felkészülve egy töltött pisztollyal a zsebében lép színpadra aznap este. Bár nem történik semmi, Elvis érthetően igen merev a koncert alatt, nem ad ráadást, a „Love me tender” után levonul a színpadról. Elvist annyira megrázza az eset, hogy elkezdi magát felfegyverezni saját védelmére. A különböző kézi fegyverekből később már egész gyűjteménye lesz.
1970
szeptember 7.
Ebben a hónapban utolsó Las Vegasbeli koncertjén az International Hotel vezetősége egy professzionális bokszolónak járó arany övvel ajándékozzák meg. Az övre az van írva: „ Nézőcsúcs világrekorder”. Elvis alkalmanként élete végéig felveszi  az övet különböző koncertjei idején.
1970
szeptember 9.
Elvis Phoenix-be repül, az amerikai sportcsarnok turné első tényleges állomására. A turnéban számos város szerepel, és számos szponzor támogatja a koncertsorozatot. Ezt, a Arizona Veterans Memorial Coliseum-ban tartott koncertjét is teljes egészében rögzítik a That’s the way it is c. filmhez.
1970
szeptember 21.
Memphis város sheriffje, Roy Nixon,  kinevezi Elvist tiszteletbeli helyettesévé. Ekkor kezdi meg Elvis a rendőrségi és kormányzati jelvények gyűjtését. Elvis annyira élvezi a helyettes sheriff kinevezést, hogy gyakran állít meg szabálytalanul közlekedő autósokat a városban, csak azért, hogy élhessen a jelvény nyújtotta jogával.
1970
szeptember 24.
Miután az Ezredes megtekinti a That's The Way It Is nyers változatát, azonnal háromoldalas memorandumot ír az MGM stúdió vezetőségének, amelyben számos bevágást kifogásol, főleg azokat, amelyek szerinte „rossz fényben tüntetik fel Elvist” a színpadon. Arra kéri a rendezőt, hogy az Elvistől látott számos „spontán megmozdulást” vegye ki a filmből, mert azzal - ugyancsak az Ezredes szerint- „nevetségessé teszik Elvist. ” Sajnos, a stúdió vezetősége elfogadja az Ezredes legtöbb kifogását, és a film eredeti változatába sok olyan jelenet kerül be ( Elvis  imitátor verseny stb.), ami közvetlenül nem kötődik Elvis-hez.   A film felújított, 2001-es változatába szerencsére sok, még fellelhető koncertrészlet bekerül. 
1970
október 9.
Egy Los Angelesi  Pontiac autókereskedőnél Elvis meglát egy Stutz Blackhawk autót, az egyetlent és elsőt a városban. Nyomban meg akarja venni, de a kereskedő azt mondja, hogy az autót Frank Sinatra rendelte magának. Elvis meggyőzi a kereskedőt, hogy az autót adja el neki, és Sinatra-nak rendeljen egy másikat.
1970
október 17.
Elvis részt vesz  a Gospel Quartet gyülekezeti koncerten  Memphisben. Ettől kezdve szokásává válik, hogy fellépései előtt, az öltözőben a legendás   Blackwood Brothers gospel együttes tagjaival , és a hasonlóan híres, Statesmen Quartet-tel egyházi dalokat, himnuszokat énekel, mintegy nyugtatóként és „bemelegítésként”.
1970
október 19.
Priscilla és Elvis kidolgozza a híressé váló nyakban függő ékszer vázlatát.  Az ékszernek a mondanivalója: "Taking Care of Business in a Flash" magyarul „ végezzétek el a dolgotokat egy szemvillanás alatt”.  Elvis és felesége ezt a Maffia fiúknak szánja, ezért  a vázlatot elviszik egy  Beverly Hills-i ékszerészhez, és 14 karátos aranyból megrendelnek belőle tizenkét darabot. Az ékszer a TBC betűkből áll, középen egy villámmal.  Elvis a kész ékszereket kiosztja a maffia tagjainak és magának is megtart egyet, hiszen neki is el kell végeznie a feladatát. Ez az ékszer a hetvenes években annyira összenő Elvis-szel, hogy ezzel szimbolizálják ezt a korszakát. Napjainkban egykori zenekarának tagjaiból összeállt együttes használja ezt a nevet, a TCB Band.
1970
november 14.
A két show műsor között, amit a Forum-ban ad  Los Angeles-ben, eleget tesz a bírósági idézésnek. A még mindig folyó apasági kereset ügyében kell a Los Angelesi bíróság előtt tanúként megjelennie.
1970
november 18.
Elvis találkozik Paul Frees színésszel, aki megmutatja neki a jelvényét. Elvis nyomban elhatározza, hogy ő is szerez magának egy ilyent.
1970
november 21.
Elvis Palm Springs-ben vakációzik és összefut Spiro Agnew amerikai alelnökkel, aki ugyancsak éppen ott tölti a szabadságát
1970
december 3.
Miután titokban 7,000 dollár adományt ad a „Narkotikum és Veszélyes Drogok Elleni Hivatal”-nak, maga is kap egy tiszteletbeli tagi jelvényt. Ezt követően betér egy helyi fegyverüzletbe és 20 000 dollárét vásárol magának kézi fegyvereket , ugyanis azt hiszi, hogy a jelvény felhatalmazza, hogy fegyverrel harcolhasson a drogkereskedők ellen.
1970
december 9.
Az Ezredes, aki hetek óta hírét sem hallotta Elvisnek, táviratot küld neki, figyelmeztetve őt arra, amit a nyakában hord, vagyis arra, hogy tegyen eleget a szerződéses feladatának. Azt írja: „ Csak akkor ér valamit az ékszer, ha meg is fogadod azt, amit jelent”
1970
december 16.
Elvis ügyvédje tanácsára ellenkeresetet nyújt be  Patricia Parker ellen, aki apasági pert indított ellene. Délután megnézi a” That's The Way It Is” végső változatát a stúdióban.
1970
december 19.
Visszatér Graceland-be ahol nyomban összevész Priscillával, amiért az a szemére veti, hogy hosszú hetekig haza sem nézett és nem érdeklődött sem iránta sem a gyermeke iránt. Priscilla azt is Elvis szemére veti, hogy számolatlanul szórja a pénzét mindenféle butaságokra, ami csak az eszébe jut, sőt teljesen ismeretlen személyek számára is vásárol fegyvert vagy ékszert. Elvis nem szól semmit, szó nélkül elrepül Washingtonba,  Dallasba, Los Angelesbe teljesen egyedül, minden kíséret nélkül. Végül Los Angelesben összefut  Sonny West-tel, akit megkér, közöljön annyit a családjával, hogy biztonságban van, de semmi többet.
1970
december 20.
Visszarepül Washington-ba, a menetrend szerinti repülőjáraton találkozik  George Murphy  kaliforniai szenátorral. Az amerikai társadalmi életről, a szociális helyzet romlásáról kezdenek beszélgetni. Elvis nyomban ír egy levelet kézzel   Richard Nixon elnöknek, amelyben hivatalosan kéri felvételét  a drog ellenes iroda tagjai sorába, és az ezzel járó hivatalos jelvényt. A levelet a szenátor viszi magával és adja át személyesen az elnöknek.
1970
december 21.
Elvis hiába próbálkozik közvetlenül felvenni a kapcsolatot a drog ellenes iroda vezetőjével Washingtonban. Szerencséjére Nixon utasítja egyik tanácadóját, Egil Krogh-ot, hogy hívja fel telefonon Schilling-et a hotelben, (mert ezt a számot adja meg levélben Elvis) és közölje Elvis-szel, hogy az elnök hajlandó találkozni vele  Fehér Ház Ovális Termében háromnegyed óra múlva. Elvis miután megkapja a hírt, nyomban a fehér Házhoz megy. A találkozó rövid, de hasznos Elvis számára, Elvis ajándékként egy  második világháború idejéből származó 45-ös Colt pisztolyt ad át Nixonnak, ezüst töltényekkel, míg az elnök megajándékozza Elvist az annyira vágyott jelvénnyel. Ugyanakkor felhatalmazza Elvist, hogy beszámoljon az amerikai központi kormánynak droggal kapcsolatos tevékenységéről. Az elnök szemszögéből az ajándék mindössze annyit jelent, hogy példaképük drogellenes magatartásával a fiatalokat  arra serkentse, ahogy Elvis, ők is harcoljanak a drog ellen, mindenek előtt maguk ne fogyasszanak drogot.
1970
december 28.
Elvis a vőlegény tanúja  Sonny West esküvőjén Memphis-ben.
1970
december 31.
Ismét Washington-ban van, ahol meglátogatja az FBI irodáit és keresi a lehetőséget, hogy találkozzék az FBI főigazgatójával J. Edgar Hoover-rel. Az igazgató megígéri, hogy keres időpontot a találkozóra, mert az év utolsó napja erre nem alkalmas, de a találkozó soha nem jön össze, ugyanis Hoover ígérete ellenére soha nem hívja vissza Elvist.  A szilveszteri bulira Elvis visszaér Memphis-be, a T.J.s, ahol ismét  Ronnie Milsap lép fel.

1971

1971
január 2.
Megjelenik Elvis tizenegyedik stúdióalbuma az „Elvis Country (I'm 10,000 Years old)”, amely a Billboard nagylemez lista 12. helyére fut fel az USÁ-ban, míg Nagy Britanniában a 6. helyre kerül és 1977. december 1-re egymillió példányban eladott aranylemez lesz.
1971
január 8.
Elvis újabb őrült bevásárló-körútra indul. Ezúttal is olyan tárgyakat vásárol, amelyhez hivatalos engedély lenne szükséges, bilincseket, pisztolyokat és pisztolytáskákat, és egy rendőrségi rádiót az egyik autójába.
1971
január 9.
Elvisnek ítéli az év „Legkiválóbb Fiatal Férfija” díjat az Ifjúsági Kereskedelmi Kamara. Ez Elvis egyik show-bizniszen kívüli legnagyobb sikere, ugyanis ezt a megtiszteltetés olyanok kapják, akik a legtöbbet tették az előző évben az „amerikai szabad vállalkozás” szelleméért. Ezt a kitüntetést is magával viszi mindenhová az élete végéig.
1971
január 16.
Miután egész éjjel a beszédén dolgozik, megjelenik az Ifjúsági Kereskedelmi Kamara díjátadó ünnepségén a Holiday Inn Rivermont Szállodában, Memphisben. Az ezt követő sajtótájékoztatón kijelenti: „Én a zenémmel nem istenítem a drogot, és nem szentesítem a zászló meggyalázását! Én úgy gondolom, hogy egy énekesnek egyetlen dolga van csupán, hogy az embereket boldoggá tegye.” A személyenként 2 000 dolláros vacsora után a jövendő elnök, George Bush mond beszédet. Ezt követően Elvis kap szót. Itt mondja el az éjjel írt beszédét: „Gyermekkoromban álmodozó voltam. Faltam a képregényeket, és magamat képzeltem a képregényhős helyébe. Aztán rákaptam a filmnézésre, és minden film főhőse helyére magamat képzeltem. És az álom, hogy valamikor magam is hős leszek, ezerszeresen vált valóra. Ráébredtem, hogy nem lehet királyságot építeni egy álomra, amely messze van a valóságtól. Már igen korán megtanultam (innen idéz egy dalszöveget): >>Dal nélkül a nap sose múlik el, dal nélkül az ember nem lelne barátra, dal nélkül soha nem érnénk az út végére.<< Ezért énekelek én, amíg élek!”
1971
január 26.
Elvis megkezdi újabb egyhónapos koncertsorozatát Las Vegasban a Hilton International hotelben. Az új dalok között szerepel a "The Impossible Dream" és a "How Great Thou Art."
1971
január 27.
Elvis megrendeli az igen népszerűvé vált TCB medál „női” változatát, a TLC-t, ami annyit jelent, hogy "Tender Loving Care." (Gyöngéd szeretetű törődés). Elvis ilyen, ugyancsak 14 karátos aranyból lévő medálokat oszt szét általa kedvelt hölgyismerőseinek.
1971
február 1.
Lisa Marie harmadik születése napjára azt kapja ajándékba, hogy jelen lehet édesapja esti koncertjén az International Hotelben.
1971
február 19.
Egy rajongója nekiszalad Elvisnek az esti előadáson. Odalöki a mikrofont Elvis szájához, akinek felreped az ajka, és kicsorbítja az egyik fogát.
1971
február 24.
Úgy tűnik, hogy elmúlt a „haragszom rád” Elvis, Priscilla és Ann-Margaret között. Elvis és felesége együtt nézi meg Ann-Margaret új show-ját, ugyancsak az International Hotelben.
1971
március 1.
Elvis meg van győződve róla, hogy „áruló” van a csapatában, ezért kamerákat szereltet fel Graceland minden egyes szobájába, amelyeknek a képei négy monitoron lesznek láthatóak. Mind a négy monitor Elvis hálószobájában lesz elhelyezve.
1971
március 8.
Elvis és Priscilla elmegy a két nehézsúlyú profi bokszoló, Ali és Frazier második összecsapására, amit Memphisben rendeznek. Elvis a „világbajnoki” övét viseli, amit az International Hotelben kapott fellépéseiért.
1971
március 16.
Elvis több folk-zenei anyagot igyekszik felvenni a stúdióban, de a munkát hamar abba kell hagynia, mert nagyon ég a szeme. Mint később a vizsgálatok során kiderül, másodlagos glaukómája van.
1971
március 22.
Megjelenik „You'll never walk alone” c. gospel-válogatás albuma az RCA Camdennél. Az album mindössze két, eddig ki nem adott dalt tartalmaz, a többi felvétel már 1957-ben napvilágot látott.
1971
március 29.
Elvis meglátogatja Kang Rhee karatemestert a tornatermében. Rhee a negyedik fokozatú fekete övet nyújtja át Elvisnek.
1971
március 31.
Parker ezredes új megállapodást köt az RCA lemezkiadóval, amelynek alapján Elvis három albumot ad ki évente a kiadó Camden márkáján. Ezekhez a lemezekhez eredetileg olcsóbban lehetett hozzájutni, mint az RCA márkával kiadottéhoz. Amikor Elvis ezen a márkán dob picra albumot, azok közül néhány a későbbiek során sokkal keresettebb és drágább lesz, annak ellenére, hogy Elvis Camden albumai csak tíz számot tartalmaznak, főleg olyanokat, amelyek a filmekből kimaradtak, illetve néhány már korábban kiadott anyagot.
1971
április 10.
Elvis a családjával, és a Maffia tagjaival Los Angelesben, az ottani házban töltik a húsvétot, és Joe Esposito tojáskereső versenyt rendez a gyerekeknek.
1971
április 13.
Priscilla, Elvis sürgetésére, elkezd karate-leckéket venni.
1971
május 12.
Elvis újra meglátogatja Sri Daya Mata „önmegvalósító” csoportját Los Angelesben. 1965 után most jár itt először.
1971
május 15.
Felton Jarvis, Elvis producere, érzi, hogy Elvisnek már nincs sok kedve új felvételeket készíteni az RCA-nál, ezért, hogy Elvisnek kedveskedjen, kidekorálja a stúdiót karácsonyi ajándékoknak kinéző, szépen becsomagolt üres dobozokkal, hogy Elvis karácsonyi hangulatot kapjon új karácsonyi albumának felvételéhez.
1971
május 16.
Az esti próbán a zenekarral, Elvis csak úgy dalolgat, mindenféle számot, ami eszébe jut, így jut el Bob Dylan "Don't Think Twice, It's All Right" c. dalához, amit kapásból, fejből felénekel. A felvétel, amit egyik albumára sem szánt, végül a hetvenes éveket összefoglaló „ Walk A Mile In My Shoes: The Essential 70's Masters” lemezboxon jelenik meg.
1971
július 5.
Elvis megkezdi a próbát új koncertjéhez, amit ezúttal a Sahara Hotelben tart, Lake Tahoe-n. Ez a hely Louis Prima szokásos fellépésének színhelye volt évekkel korábban.
1971
július 20.
A Lake Tahoe-ban tartott első koncertjén szólal meg első ízben színpadi belépője, Richard Strauss "Also Sprach Zarathustra" (Imigyen szólt Zarathustra) c. szerzeménye. Ezt a belépőt először a “That's the way it is” c. film 2001-es változatában hallhatjuk felvételen.
1971
június 1.
Elvis tupelói szülőházát, mint múzeumot, megnyitják a látogatók előtt. Megjelenik következő Camden lemeze “C'mon Everybody” címmel. Az album a korábban EP (négyszámos lemezen) kiadott filmdalokat tartalmaz. Ennek ellenére az album 2004. január 6-án aranylemez lesz.
1971
június 10.
Elvis rögzíti azt a dalt, amely életének utolsó napjaiban szimbólummá lesz, Paul Anka angol szövegével, a "My Way" című számot.
1971
június 16.
Megjelenik tizenkettedik stúdióalbuma, a „Love letters from Elvis”. A Billboard listán az USA-ban csak a 12., míg Nagy Britanniában a 7. helyre kerül.
1971
június 29.
Memphis Város Tanácsa úgy határoz, hogy azt az utat, ahol Elvis lakik, „Highway 51 South”- ról átkereszteli,"Elvis Presley Boulevard"- ra. Az első utcatáblák 1972-ben kerülnek ki ünnepséggel egybekötötten, ahol Memphis város polgármestere Wyeth Chandler, és Vernon is részt vesz. Amikor Elvis megvásárolja Gracelandet, az a városon kívül, Whitehavenben van, de 1970-re bevásárlóközpontok, lakóházak veszik körül. Graceland hivatalos címe innentől fogva: 3764 Elvis Presley Boulevard.
1971
augusztus 9.
Indul a szokásos egyhavi koncertsorozata Las Vegasban. Az esti fellépése olyan rosszul sikerül, hogy 1968-as visszatérése óta most első ízben kap negatív kritikát.
1971
augusztus 28.
Elvis megkapja első életmű Grammy-díját.
1971
szeptember 6.
Elvis utolsó e havi koncertjét most első ízben zárja a speciálisan a számára készített köpenyben, amelynek két szárát letérdelve kitárja a közönség felé, hatalmas sikert aratva vele.
1971
szeptember 23.
Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy Priscilla boldogtalan és magányos Elvis mellett. Arról is cikkeznek a lapok, hogy Parkernek elege van Elvis extravagáns és engedetlen viselkedéséből, és azon gondolkodik, hogy felbontja az Elvisszel kötött szerződését. Egyes vélemények szerint ezeket a cikkeket maga az Ezredes íratta pénzért, azzal a céllal, hogy Elvist jobb belátásra és nagyobb engedelmességre kényszerítse.
1971
október 6.
Megjelenik következő Camden albuma, az “I got lucky”, amely további, korábban EP lemezeken kiadott számokat tartalmaz. 2004. január 6-án ez is aranylemez lesz.
1971
október 20.
Megjelenik második és utolsó karácsonyi albuma “Elvis sings The Wonderful World of Christmas” címmel. Az album karácsonyra listavezető No.1. lesz a Billboard nagylemez listán, annak ellenére, hogy 1963-73 között karácsonyi albumok nem szerepelhettek a nagylemez listán. Az album 1977. november 4-én arany, 1977. december 1-re platina, 1988. május 20-ra kétszeres platina, és 1999. július 15-re négyszeres platina lemez lesz.
1971
november 5.
Az esti két show közül az elsőt a komikus Jackie Kahane vezeti be, hogy jó hangulatba hozza a közönséget a humorával. Ez olyan jól sikerül, hogy megtartják ezt a koncertkezdési formát. Elvis a show-t ezúttal állva, a köpenyt szétfeszítve, mintegy a keresztrefeszítés pózában fejezi be, ami ugyancsak szokásává válik koncertjei során.
1971
november 6.
Ezen az estén hangzik el első ízben az a szállóigévé vált mondat, amit Al Dvorin műsorvezetővel rögzítenek, hogy “Elvis elhagyta az épületet!” Ennek az a célja, hogy a stadionokban még őrjöngő tömeg ne várjon több ismétlést, vagy arra, hogy Elvis ismét megjelenik a színpadon, hanem induljon haza.
1971
december 25.
Elvis és Priscilla ezen a karácsonyon eltűnik a család és a barátok szeme elől. Elvis a McDonaldsnál a menühöz járó műanyag játékokat hagyja hátra a Maffia tagjainak, mint karácsonyi “ajándékot”. (Ez persze csak olyan szokásos Elvis humor, amikor visszatér Gracelandbe, mindenki megkapja a maga igazi karácsonyi ajándékát).
1971
december 31.
Elvis bejelenti apjának, és a Maffia tagjainak, hogy el fog válni Priscillától, egyszerűen azért, mert “Priscilla azt mondta, már nem szeret engem.” Ettől kezdve Elvis már nem rendez szilveszteri bulit egyetlen klubban sem, inkább csendben, otthon ünnepli az újév beköszöntét Gracelandben.

1972

1973

1973
január 9.
Elvis megérkezik Hawaiira és megkezdi a próbákat az „Elvis: Aloha From Hawaii” c. élő műholdas koncertjére.
1973
január 10.
Felton Jarvis, Elvis producere, aki veseátültetésen esett át, meggyógyulva, egyenesen a kórházból érkezve csatlakozik Elvishez, aki e naptól kezdve nemcsak a ritmus szekciójával, hanem - Jarvis vezetésével - a teljes nagyzenekarral tud próbálni.
1973
január 12.
Elvis napközben megtartja utolsó „színpadi” próbáját az International Convention Centerben, a koncert helyszínén. Este 8:30-kor telt ház előtt megtartja „próba” koncertjét. A nézők számára a belépés ingyenes, önkéntes adományokat kérnek csupán a bejáratnál. Sikerül 25 000 dollárt összegyűjteni jótékony célra.
1973
január 13.
A történelmi nap. Éjfél után kezdődik a show. Elvis az amerikai sassal díszített fehér fellépőruháját viseli. A koncertet a világ több, mint negyven országában a televíziós állomások élőben közvetítik műholdon keresztül, kivéve az Egyesült Államokat, ahol azon az éjjelen éppen a Super Bowl VII amerikai rögbi döntője zajlik. A koncertet csak 1973. április 4-én fogják az USA-ban sugározni. A koncertnek, amit az időeltolódás miatt számos országban a rákövetkező nap estéjén adnak le főidőben, megközelítőleg 1,5 milliárd (!) nézője van összesen világszerte. Ez a show volt az Egyesült Államok történetének valaha is megrendezett legdrágább műsora, 2,5 millió dollárba került. A koncert történetéhez tartozik, hogy 1972 júliusában Richard Nixon a javuló amerikai- kínai kapcsolatok ápolására Kínába látogat. Hazatérése után jelenti be Parker ezredes, hogy Elvis olyan show-műsort fog adni, ami látható lesz a kommunista országban is, és máshol is, teszi hozzá, ” hiszen nem turnézhatjuk végig a világ valamennyi fővárosát”. A műsor után Parker számos gratulációt kap különböző országok kormányaitól, így Japánból is, ahol a televíziós show minden addigi nézőrekordot megdönt. A műsort rögzítik, ez adja következő, dupla albumának tartalmát. A dupla album címe: „Elvis: Aloha From Hawaii”. A koncertet követően még öt számot rögzítenek Elvisszel az amerikai adás kedvéért. A 85 perc hosszú dupla nagylemez, amelynek első kiadása nem tartalmazza a koncertet követően felvett öt dalt, Elvis első listavezető albuma lesz a Rostabout 1965-ös megjelenése óta. Egyben ez élete utolsó olyan albuma, amely a Billboard nagylemez lista élére, a No. 1. helyre fel tud kerülni. Az album másik érdekessége, hogy quadrofon hangminőségben rögzítették. Ez az album az első quadrofon minőségben felvett lemez a Billboard listán. (A qudrofon felvételek nem tudtak elterjedni, így később beszüntették azok gyártását, a lemezkiadók megmaradtak a sztereóhangzásnál.)
1973
január 24.
Elvis elkezdi következő Las Vegas-i koncertsorozatának próbáit.
1973
január 26.
Elvis 1973-as Hilton-béli koncertsorozatának nyitónapja. A szervezők látják, hogy valami nincs rendben Elvisszel. Unja a koncerteket, széteső, túl sokat beszél a számok között, és öt koncertet le is mond, megfázásra hivatkozva.
1973
február 2.
Vegasban találkozik a világbajnok profi ökölvívóval, Muhammad Alival, akivel leáll edzeni, és akinek a tanácsát kéri, hogyan védheti meg fekete karate övét. Az edzés végeztével Elvis egy boksz-övet ad át Alinak, amelyen ez a felírat áll: ”A népek bajnoka”. Ali viszonzásul egy pár arany boksz-kesztyűvel ajándékozza meg Elvist, amin ez a felírat áll „ Te vagy a legnagyobb”, valamint „Elvisnek, az én legkedvesebb emberemnek, Muhammad Ali.”
1973
február 13.
Az Ezredes levélben figyelmezteti Elvist kötelezettségeinek a betartására, és arra kéri, ne készítsen senkivel semmiféle felvételt addig, amíg meg nem köti a lemezkiadóval az új szerződést.
1973
február 15.
Hiábavalónak bizonyul az Ezredes figyelmeztetése, Elvis az esti koncertjének közepén egyszerűen levonul a színpadról, ismét náthára hivatkozva.
1973
február 18.
Négy férfi a nézők sorából koncert közben felmászik a Hilton színháztermének színpadára, valószínűleg azért, hogy kezet fogjanak Elvisszel, aki életét féltve, a segítségére siető Jerry Scheff basszusgitárossal karate-mozdulatokkal ártalmatlanná teszi a négy embert. A négy embert hordágyon viszik le a színpadról. Elvis csak ennyit mond: ” Elnézésüket kérem, hölgyeim és uraim, attól tartok nem sikerült kitörni ezeknek az átkozottaknak a nyakát. Ezért kérek elnézést”. A közönség körében nagy sikert arat a közjáték, mert a nézők azt hiszik ez is a show része, pedig egyáltalán nem volt megrendezve.
1973
február 19.
Még mindig a váratlan támadás hatása alatt, az egyre inkább paranoiás Elvis arra az álláspontra jut, hogy első karate-tanára, Mike Stone, aki elszerette tőle Priscillát, próbálta megöletni őt. Kivesz a fegyverszekrényből egy M-16-os ívtáras géppisztolyt és Red West kezébe nyomja ezzel a felkiáltással: „Menj Los Angelesbe és lődd szitává Stone-t. Vagy ha te nem mered megtenni, bérelj fel valakit, aki szitává lövi azt az embert nekem. Mert ezek után, amit velem tett, nincs joga élni!” Red látszólag belemegy a gyilkosságba, de húzza az időt, hogy Elvis lecsillapodjék. Néhány nappal később közli Elvisszel, hogy egy bérgyilkosság 10.000 dollárba kerül, Elvis legyint: „Hagyd a fenébe!” - mondja.
1973
február 23.
Az éjszakai Hilton-show-ja alatt Elvis észreveszi Ann-Margretet a nézőtéren, és arra utasítja Lamar Fike-ot, hogy a reflektorfényt irányítsák a művésznőre és hagyják is rajta.
1973
március 1.
Az Ezredes arra hivatkozva, hogy Elvisnek sürgősen készpénzre van szüksége, eladja az RCA-nál megjelent összes lemeznek a jogát, potom 5,4 millió dollárért, beleértve a jövőben beérkező szerzői jogokat is. Csak találgatni lehet a tett okát, vagy az Ezredes vagy Elvis nem hitt abban, hogy korábbi lemezei a jövőben is sikeresek lesznek, tény, hogy „levágták az aranytojást tojó tyúkot”. Parker újratárgyalja Elvisszel a jogok kérdését is, új szerződést köt vele, ezúttal 50-50%-ban megosztva a bejövő jogokat is. Ezen túlmenően az Ezredes új, hétévre szóló szerződést köt az RCA-vel 14 nagylemez megjelentetésére, 3,5 millió dollár értékben.
1973
március 19.
Elvis apai nagyapja, Jessie D. Presley szívroham következtében meghal Louisville-ben. Elvis nem vesz részt a temetésen, mivel nagyapja nem tartotta a kapcsolatot a fiával, Elvis apjával, Vernonnal.
1973
április 2.
Elvis megkapja a hatos fokozatú fekete karate-övet az „International Kempo Karate Association”-től, a Nemzetközi Kempo Karate Szövetségtől.
1973
április 4.
A szalagra vett ”Elvis: Aloha From Hawaii” koncertet sugározza az NBC televízió. A műsor hatalmas siker az USA-ban is.
1973
április 8.
Elvis részt szándékozik venni a Kempo karatebajnokságon, mint egyszerű versenyző, de amikor rájön, hogy a nevét arra használták fel, hogy a közönséget a rendezvényre csalogassák, sarkon fordul és hazamegy.
1973
május 2.
Priscilla új válóperes eljárást indít Elvis ellen, abban a reményben, hogy több pénzhez jut, mint amennyit kapott az eredeti bírósági határozat alapján.
1973
május 19.
Miután a kritika igen keményen lehúzza Elvis első Lake Tahoe-beli koncertjét a Sahara klubban, Elvis több fellépést - betegségre hivatkozva - lemond. Az Ezredes és Vernon komolyan kezd aggódni Elvis egészségi állapota miatt, és Parker egy Los Angeles-i ügyvédhez, Ed Hookstrattenhez fordul, hogy derítse ki, milyen gyógyszereket szed Elvis, ki és milyen mennyiségben írja fel neki azokat, valamint, hogy ki látja el Elvist tiltott kábítószerrel. Elvis ugyanis keményen tagadja, hogy kábítószert, vagy egyéb, engedélyezett drogokat szedne, és egyáltalán nem együttműködő. Az ügyvéd semmire sem megy a kutatással, ami szépen elhal, minden eredmény nélkül.
1973
július 16.
Megjelenik „Elvis” c. albuma. Mivel ilyen címmel már jelentetett meg nagylemezt karrierje során, általában a ”The Fool” albumnak is nevezik. A lemez stúdió-, és koncertfelvételeket, sőt 1971-ből maradt ki nem adott számokat is tartalmaz, így tartalma nem egységes. Ennek ellenére több, mint egymillió példány kel el belőle és aranylemez lesz. A lemez külön érdekessége, hogy három olyan számot tartalmaz ("It's Still Here", "I'll Take You Home Again, Kathleen" és "I Will Be True"), amelyeken maga Elvis zongorázik.
1973
július 17.
Megkezdődik Priscilla és Elvis második válópere.
1973
július 20.
Elvis úgy dönt, hogy az új RCA albumának felvételeit is a Stax stúdióban készíti el Memphisben, ugyanazokkal a zenészekkel, akik az 1969-es American Sound felvételek során kísérték. A zenészeket sokkhatásként éri, ahogy Elvis megváltozott: Elvis alaposan meghízva, és jól láthatóan bedrogozva érkezik a felvételre.
1973
július 24.
Amikor Elvis rájön, hogy régi, megszokott mikrofonját valaki ellopta szuvenír gyanánt, fogja magát, sarkon fordul, és szó nélkül kivonul a stúdióból, anélkül, hogy egy hangot is rögzítene.
1973
július 31.
Elvis megkezdi a próbákat a következő Las Vegas-i egy hónapos turnésorozatára.
1973
június 19.
Elvis kisebb lábműtéten esik át egy memphisi ortopéd klinikán.
1973
június 29.
Az RCA szigorú hivatalos levélben értesíti Elvist, hogy haladéktalanul meg kell kezdenie következő albumának munkálatait. A lemezkiadó nem köti meg Elvis kezét a tekintetben, hogy milyen stúdióban kívánja felvenni a lemezt.
1973
augusztus 6.
Elvis megtartja utolsó Hiltonbeli koncertsorozatának nyitókoncertjét. A koncertet ismét alaposan lehordja a kritika, Elvis megint szétesett, nemtörődöm, sokat beszél éneklés helyett a színpadon, túl korán befejezi a műsort.
1973
augusztus 19.
Az éjszakai koncertje után, meghívott hölgyvendégek számára, Elvis karate bemutatót tart a szállodai lakosztályában. A heves mozdulatok során az egyik rúgása alkalmával véletlenül eltöri az egyik hölgyvendégének a bokáját.
1973
szeptember 3.
Elvis eddigi legbizarrabb koncertjét adja. Az International Hotelben több éven át tartott egyhónapos koncertsorozatának ezen koncertjét egy színpadra vitt ágyban fejezi be. Elvis egy játékmajommal a nyakában befekszik az ágyba és onnan énekli az utolsó számokat. Az eredmény: a szálloda menedzsmentje még ott helyben nekimegy az éppen a hotelben kaszinózó Ezredesnek, kikérve maguknak, hogy a hotel vendégeit, akik nagyrészt a közönséget alkotják, így megalázzák. Az Ezredesnél megint felmegy a pumpa, és nekitámad a színpadról lejövő Elvisnek. Szó szót követ és Elvis ordít, majd felmond az Ezredesnek.
1973
szeptember 4.
A szóbeli felmondásra mindketten alszanak egyet, majd mintha mi sem történt volna, újabb közös terven törik a fejüket. Elvis a hátralévő két esten gospel koncertet szeretne tartani, és egy szám erejéig együtt fellépni barátjával, Tom Jones-szal, akinek két nappal később kezdődik koncertsorozata Las Vegasban. Jones, látva Elvis megváltozott viselkedését a színpadon, udvariasan kitér a felkérés elől. A kiszemelt gospel kórus sem vállalja a fellépést, ezért Elvis rögzíti a vokáljukat és a felvételt használja háttérvokálként az esti és éjjeli koncerten.
1973
szeptember 7.
Red Westet azzal vádolják, hogy zaklatta Elvis egyik látogatóját a lakosztály előterében. Az ügyet sikerül elsimítani, de West kemény ökle miatt nemsokára meggyűlik Elvis baja.
1973
szeptember 8.
Elvis és új barátnője, Linda Thompson részt vesz Tom Jones Las Vegas-i koncertsorozatának bemutató estéjén.
1973
szeptember 16.
Egy hosszú telefonbeszélgetés során Elvis és az Ezredes rendezi a kettőjük között fennálló nézeteltérést.
1973
szeptember 19.
Elvis ismét kénytelen ortopéd orvoshoz fordulni, miután egy héttel korábbi karate-bemutatón ismét eltöri az ujját.
1973
szeptember 22.
Az RCA mindent megtesz, hogy Elvist rábírja szerződése betartására és egy mobil-stúdiót küld Elvis Palm Springs-i otthonába, hogy a kedve szerint bármikor otthon dolgozhasson. A zenészek az alapokat a Stax stúdióban időközben rögzítették, Elvisnek csak fel kell énekelnie a dalokat. Ennek ellenére Elvis csak három dalt énekel fel.
1973
október 1.
Megjelenik ”Raised on Rock/For Ol' Times Sake” c. stúdióalbuma, amelynek anyagát még a hawaii koncert előtt rögzítették a Stax stúdióban és Palm Springsben, Elvis otthonában, a mozgó-stúdióban. Az album aranylemez lesz, de a Billboard nagylemez listán csak a 41.
1973
október 9.
Lezárul Priscilla és Elvis második válópere. A bírósági döntés értelmében Elvis 14.200 dollárt kell fizessen évente „asszonytartásként” Priscillának, ezen felül 725.000 dollárt készpénzben, és Priscilla megkapja a Palm Srings-i épületegyüttes felét, sőt ezen túlmenően 5%-ot minden új felvétel után járó jogdíjból. Bár Elvist alaposan és szívtelenül kiforgatja vagyonából Priscilla, az egykori házaspár kéz a kézben hagyja el a bíróságot.
1973
október 15.
Elvis néhány napja légzési nehézséggel küzd, ezért beszállítják a memphisi Baptist Memorial kórházba, ahol Dr. George Nichopoulos, Elvis személyi orvosa felfedezi, hogy páciense Demerol-függőségben szenved.
1973
december 25.
Elvis karácsonyra egy nerc bundával és egy sarki róka bundával lepi meg Linda Thompsont a Gracelandben tartott karácsonyi ünnepségen.

1974

1974
január 8.
Elvis 39. születésnapjára igen szép ajándékot kapott Memphis városától és a megyétől. Ezt a napot hivatalosan “Elvis Presley nap”-nak nyilvánították. Az eseményt nagyszabású parádéval ünnepelte a város, az Elvis Presley Boulevard-on pom-pom-lányok, feldíszített teherautókon zenekarok és beöltözött maskarások, rajongó városlakók vonultak végig.
1974
január 15.
Elvis ismét Los Angelesben készül következő Las Vegas-i koncertsorozatára. Több új számot is bevesz műsorába, így például Olivia Newton-Johntól a "Let Me Be There"-t.
1974
január 19.
Elvis 350 dollárért kibéreli az egyik MGM stúdiót, hogy kíséretével nyugodt körülmények között megnézhesse a “The Exorcist” c., akkor a mozikba kerülő új filmet.
1974
január 24.
Elvis immár Las Vegasban, az International Hotelben, a helyszínen próbálja a show teljes anyagát.
1974
március 3.
Az esti show-ban, egészen váratlanul “belovagol” Parker Ezredes egy szamár hátán. A felkantározott szamarat Elvis apja, Vernon vezeti. Elvis mit sem zavartatva magát befejezi a “Fever” c. számot, majd belekezd a "Let Me Be There" c. dalba. Vernon a színpad másik oldalán kivezeti a szamarat Parker ezredessel a hátán. A közönség nem tudja mire vélni a furcsa jelenetet. Elvis nincs beavatva, és talán Parker Ezredesnek az volt a célja, hogy ezzel megtörje a show-k unalmas egyformaságát Elvis számára, de Elvist még ez a “jótékony célú” kis incidens sem tudta felvidítani.
1974
március 16.
Elvis visszatér Memphisbe, hogy koncertet adjon. Ez az első koncertje a városban 1961 óta. Elvis ez követően még három koncertet ad Memphisben. Talán mert Elvis itt “otthon érzi magát” a négy koncert sokkal jobb színvonalú, mint a Las Vegas-beliek. Az Ezredes parancsára Elvis valamennyi koncertjét rögzítik, így ezeket is. Az RCA vezetősége úgy találja, hogy a memphisi négy koncert olyan színvonalú, hogy abból “kijöhet” Elvis új albumának az anyaga.
1974
március 20.
Megjelenik 20. stúdióalbuma, a “Good times”. A lemez felvételei a memphisi Stax Stúdióban egy évvel korábban készültek. A lemez stílusában nem egységes, mindössze dalok egymásutánja. Ugyanakkor két szám (“Spanish eyes”, “She wears my ring”) akkor futó slágerek Elvis-féle feldolgozása. A nagylemez nem lesz különösen sikeres az USA-ban, de Nagy-Britanniában felkerül a Top 50-es listára. A lemezről a “My boy” c. szám a “Kortársi felnőtt lista” élére kerül, az "I've Got a Thing About You Baby" c. szám pedig 4. lesz a country slágerlistán.
1974
május 15.
Elvis megkezdi a következő Lake Tahoe-beli koncertjének a próbáit.
1974
május 16.
Elvis megtartja Lake Taho-i koncertjét. Az eredmény ismét lehangoló, gyér közönség, lagymatag fogadtatás.
1974
május 20.
Edward L. Ashley, egy egyszerű kaliforniai földműves a Lake Taho-i koncert után be akar menni Elvishez a szállodában lévő lakosztályába, azonban Elvis testőrei az útját állják. Dulakodás kezdődik, majd verekedés tör ki. Ashley beperli Elvist, mert nyolc napon túl gyógyuló sebeket szerez a verekedésben. A bíróság 11 millió dollár kártérítést ítél meg a földművesnek, amit Elvis részletekben fizet ki. Az utolsó részletek kifizetése jóval Elvis halála után történik meg.
1974
május 27.
Az ötéves Lisa Marie Presley életében első ízben találkozik személyesen a tizenegy éves Michael Jacksonnal. Elvis elviszi kislányát a Jackson 5 koncertre a Las Vegasbeli Sahara Hotelbe. A koncert után az öltözőben Elvis és Lisa Marie beszélget a Jackson család tagjaival. Lisa Marie hosszabban is Michael Jacksonnal.
1974
július 4.
Elvis ismét részt vesz egy karate bemutatón. A Tennessee Karate Institute karate show-jában Elvis mesterével, Ed Parkerrel másfél órás bemutatót tart. A bemutató néhány részletét a nézők később a “This Is Elvis” c. dokumentumfilmben láthatják viszont.
1974
július 5.
Elvis kedvese, Linda Thompson úgy dönt, hogy Gracelandre ráfér egy jókora belső átalakítás. Tetőtől-talpig, az utolsó szobáig átalakításokat végeztet az épületen belül, beleértve a hírhedt "Jungle Room"–ot is. Elvis, aki ki nem állhatja a felfordulást maga körül, erre az időre a város szélén álló Howard Johnson motelbe költözik.
1974
június 11.
Vernonnak elege lesz az új házasságából, elhagyja Dee Stanley-t és Gracelandből is kiköltözik. Egy kis házat bérel ki a közelben.
1974
augusztus 5.
Elvis ezerdolláros csekket küld a neves blues énekes, Joe Hunter családjának. Az énekest rákkal kezelik, és a család Elvishez fordul támogatásért. A csekkhez mellékelt, kézzel írt levélben Elvis azt írja: “Joe kiemelkedő tehetségű énekes, aki nagy hatással volt rám”.
1974
augusztus 14.
Elvis megkezdi következő Las Vegasbeli koncert sorozatának próbáit.
1974
augusztus 19.
Elvis erre a nyári koncertsorozatra új repertoárral készül. Az esti egész show-t sokkal inkább a blues hatja át, és Elvis bőven merít “fekete zenei katalógusából”. A kritika lelkesedik, de a közönség nem örül az új daloknak, a fogadtatás langyos, ezért Elvis “dobja” az új koncepciót, és visszatér a régi, jól bevált show formulájához, az ismert rock and roll dalokkal és balladákkal.
1974
augusztus 24.
Az esti show után az unatkozó Elvis befesti feketére a színházterem egyik nőalakot ábrázoló szobrát. Ez szokásává válik, és ezt követően minden koncerten befest egy szobrot feketére. Közben vicces történeteket “mesél” a közönségnek.
1974
augusztus 29.
Az Ezredes dörgedelmes levelet ír Elvisnek, miután tudomására jut, hogy az esti előadáson Elvis megszakítja a show-t és negyvenperces karate bemutatót tart éneklés helyett. A levél eléri a kellő hatást, többé ez a “kis közjáték” nem fordul elő Elvis koncertjein.
1974
szeptember 2.
Elvis ismét megszakítja a koncertet. Ezúttal hosszú, és zavaros előadásba kezd a sajtó részéről őt ért korábbi támadásokról, a rajongók nem megfelelő viselkedéséről, és főleg Priscilla hűtlenségéről. A legkínosabb a történetben az, hogy Priscilla a kis Lisa Marie-vel ott ül a nézőtéren
1974
szeptember 14.
Egy igen különös Elvis lemez kerül a piacra, a “Having Fun with Elvis on Stage”. A lemezen egyetlen dal sem hallható, csak az, ahogy Elvis a dalok között a közönséghez beszél. A lemez Parker ezredes ötlete, és Parker saját lemezkiadója, a “Boxcar records” adja ki. A kritika szerint ez Elvis legrosszabbul sikerült lemeze, minden koncepciót nélkülöz, a szövegeket találomra, összefüggéstelenül vágták össze, kezdve attól, ahol Elvis csak azért beszél, hogy egy előadott dal után visszanyerje normális lélegzetét, odáig, hogy Elvis “mély” filozófia monológot mond egy adott témában. Ennek ellenére felkerül a Billboard 200 nagylemez lista 130. helyére, és ami ennél sokkal meglepőbb, a country nagylemez lista 9. helyét éri el. Parker az Elvis koncerteken árulja a lemezt, míg Elvis külön kérésére vissza nem vonatja.
1974
szeptember 16.
Elvis újabb karate bemutatót tart a Tennessee Karate Institute-ban. A bemutató után közli a sajtóval, hogy egy dokumentumfilmet fog forgatni a karate szerepéről, és arról, hogy ez a sportág milyen hatással van rá.
1974
szeptember 19.
Elvis Linda Thompsonnal ellátogat a memphisi Metodista kórházba, ahol Linda sógornője a szülészeten várja gyermeke születését. A váróteremben az egyik nővér azt mondja Elvisnek “Uram, tudja, hogy maga nagyon hasonlít Elvis Presley-re!?” Mire Elvis azt feleli: ” De, édesem, én vagyok Elvis Presley.” A nővér a fejét csóválva hagyja el a szobát.
1974
szeptember 21.
Elvis Gracelandben nekikezd karate dokumentumfilmje forgatókönyvének megírásához. A film munkacíme “The New Gladiators” (Az új gladiátorok). Elvis azzal a céllal kívánja elkészíteni a filmet, hogy bemutassa, a védtelenek a nagyvilágban képesek lennének megvédeni magukat, ha karatézni tanulnának. Ehhez az “új gladiátorok” mutatnak példát, akik karate tudásukat felhasználva ott segítenek, ahol éppen szükség van rájuk. Érdekes módon Elvis a zárójelenet megírásával kezdi a filmet. “A kamera közelről veszi Elvist, amint egy elhagyatott, kopár hegy tetején karate bemutatót tart. Ezután nyit a kamera és azt látjuk, hogy mögötte egy “hadseregnyi” karatés ugyanazokat a mozdulatokat végzi, amit Elvis. Ezután Elvis az indiánok “néma nyelvén” elmutogat egy imát, és a vásznon tejes hosszában megjelenik “A kezdet” felírat.
1974
szeptember 27.
Az alaposan bedrogozott Elvis térdre esik, ahogy kiszáll a limuzinból, ami a marylandi egyetemen tartandó esti koncertjére viszi. Elvisnek rettenetesen fáj a térde, de fogcsikorgatva megtartja, az ezek után igen rövidre szabott és elkapkodott koncertjét.
1974
október 21.
Elvis jó néhány lemondott koncert után ismét Las Vegasba repül “egészségügyi panaszokkal.” Orvosa, Dr. Elias Ghanem, gyomorfekélyt állapít meg nála és speciális diétát és otthonában tartandó alvókúrát ír elő neki.
1974
november 4.
Elvis új filmjének forgatásával kapcsolatban produkciós irodákkal kezd tárgyalásokba, és megbízza Jerry Schillinget, hogy vegye kezébe az ügyet. Elvis fizetésképpen házat vásárol Schillingnek.
1974
november 19.
Habár még kéthónapnyira van a születésnapja, „The National Enquirer” magazin a következő címmel jelentet meg róla cikket. “ A 40 éves Elvis pocakot eresztett, depressziós, és félelemben él.”
1974
december 24.
Elvis, amilyen lelkesen nekifogott, olyan hirtelen elveszti az érdeklődést készülő karate filmje iránt. A beindított produkciós munkálatokat leállítja, annak ellenére, hogy a befektetők nagy hasznot hozó lehetőséget látnak a filmben. Amikor Elvist kérdőre vonják, ő megromlott egészségi állapotára hivatkozik.
1974
december 30.
Parker ezredes Elvis karrierje során most első ízben kénytelen Elvis összes, 1975-re tervezett Las Vegas-i show-ját lemondani. Az Ezredes személyesen veszi fel a kapcsolatot a Hilton Hotel vezetőségével, hogy a lemondást a sajtóban “Elvist nem sértő, megfelelő tálalással” tegyék közzé.

1975

1975
január 8.
Annak ellenére, hogy Elvisnek éppen negyvenedik születésnapját kellene ünnepelnie, Elvis otthon fekszik az ágyában karácsony óta. Senkit sem hajlandó fogadni. Ugyanezen a napon jelenik meg „Promised land” c. albuma, aminek felvételei 1973-ban a memphisi Stax Stúdióban készültek. A lemez a Billboard 200 nagylemez listának a 47. helyére kerül fel. A róla kiadott kislemezek sokkal sikeresebbek, a címadó dal a Billboard kislemez lista 14. helyére, a kislemez B oldala, az „If you talk in your sleep”c dal, a 9. helyére kerül fel. Az album viszont No.1 a Country Cashbox nagylemez listán.
1975
január 10.
Parker ezredes kísérletet tesz arra, hogy a mélyen depressziós és letargikus Elvist jobb kedvre derítse azzal, hogy olyan célt állít eléje, ami tetszik neki. Jótékony célú koncertet szervez a napokban az ország keleti felén végigsöprő tornádó áldozatainak a Missouri állambeli McCombban. A koncert időpontját május 5-re tűzik ki.
1975
január 20.
Elvis újabb, és igen költséges hobbit kezd: repülőgépeket vásárol. Megveszi első Boeing 707-es sugárhajtásos gépét.
1975
január 29.
Kora reggel barátnője, Linda Thompson arra ébred, hogy Elvis levegő után kapkod, azonnal intézkedik, hogy szállítsák a memphisi Baptista kórházba. Személyi orvosa, "Dr. Nick" májproblémákat állapít meg, ami Elvis egyre erősebb gyógyszerfüggőségének eredménye. Elvis betegségének igazi okát igyekeznek a sajtó előtt titkolni.
1975
február 5.
Miközben Elvis még mindig a kórházban fekszik, apja, Vernon szívrohamot kap, és nyomban kórházba szállítják, éppen a fia melletti szobában kap helyet.
1975
február 14.
Elvist kiengedik a kórházból, orvosa, "Dr. Nick" szigorú házi őrizetet ír elő számára. Arról is gondoskodik, hogy egy nővér naponta személyesen szállítsa Gracelandbe a megfelelő adag gyógyszert, hogy Elvis ne tudjon mindenféle gyógyszert nagy mértékben, felügyelet nélkül bevenni. Elvis azonban kijátssza orvosát, és a Maffia tagjainak segítségével beszerzi a számára szükségesnek vélt gyógyszereket.
1975
március 13.
Elvis összeszedi magát, és megkezdi következő Las Vegasbeli koncertsorozatának próbáját.
1975
március 16.
Teljes zenekarral próbál. Ismét előveszi kedvenc „fekete” számait, valamint néhány éppen futó slágert, bedob néhány teljesen új dalt. Ismét langyos a fogadtatás, így ismét visszatér régi slágereihez. Az estén elhangzott dalok közül többet soha többé nem énekel el Vegasban.
1975
március 18.
Este a bemutató show-nak ismét langyos a fogadtatása, így ismét úgy határoz, visszatér régi slágereihez. Az estén elhangzott dalok közül többet soha többé nem énekel el Vegasban. A kritika kegyetlen, azt írják a lapok, hogy Elvis „fizikailag és zeneileg” teljesen leépült.
1975
március 28.
Barbra Streisand ott ül a nézőtéren Elvis esti show-ján, majd meglátogatja Elvist az öltözőben és felajánlja neki, hogy új filmjében, az „ A Star Is Born”-ban (Sztár/csillag születik) játssza el a főszerepet. A film egy klasszikus siker újrafeldolgozása lesz. Streisand barátja, Jon Peters szerint, aki a szereposztásért felelős, Elvis rajong az ötletért.
1975
április 1.
Elvis már nem tud mit kitalálni kínjában, hogy show-ját érdekessé és izgalmassá tegye. Ezen az estén, amolyan nyári Mikulásként télapónak öltözve koncert közben vízi pisztoly párbajba kezd és a színpadra lépő Ezredest is, aki azért jön, hogy jobb belátásra bírja, arcba „lövi” vízzel.
1975
április 14.
Az Ezredes megkapja a hivatalos felkérést Elvis számára a United Artists Stúdió által forgatásra kerülő, A Star Is Born c. film főszerepére. Parker kifogásolja, hogy milyen kevés pénzzel akarják „kiszúrni Elvis szemét”, ezért éppen a dupláját kéri annak, amit a stúdió ajánl, egymillió dollárt Elvisnek a szerep eljátszásáért, és ötven százalékot a filmzene profitjából a maga számára. (Ez utóbbi lehetőséget fel sem kínálták Elvisnek az eredeti szerződésben). A United Artists nem is válaszol erre a képtelen követelésre, így Elvis elmulaszt egy olyan lehetőséget, amely még visszabillenthette volna karrierjét a normális kerékvágásba.
1975
április 17.
Elvis újabb repülőgépet vásárol, ezúttal egy Convair típust, ami korábban a Delta Airlines légitársaságnál a polgári légiközlekedésben menetrendszerű járatokat teljesített. A gép átalakításokkal együtt 750.000 dollárba kerül. A repülőn aranyozott csapokkal ellátott fürdőszobát alakítanak ki, beszerelnek egy hatalmas ágyat, és egy teljes audió-vizuális hifi berendezést. A gépre felfestik a híres Elvis-féle TCB logót.
1975
április 21.
Elvis házat vesz kedvesének, Linda Thompsonnak. A ház Graceland szomszédságában áll.
1975
április 24.
Jerry Scheff basszusgitáros két év kihagyás után újra csatlakozik Elvis zenekarához, és mélységesen megdöbben az Elvisen tapasztalható változáson, mind Elvis külsejét, mind a koncerteken mutatott enerváltságát illetően.
1975
május 5.
A McCombban megtartott jótékony célú koncerttel Elvis 100.000 dollárral segíti a tornádó áldozatainak családjait.
1975
május 7.
Megjelenik „Today” c. albuma, aminek a dalait Elvis március 10-12. között rögzíti az RCA Los Angeles-i stúdiójában. Ez az utolsó alkalom, hogy Elvis stúdióban készít felvételeket. Az album nem lesz sikeres. A róla kiadott kislemezek közül a „Green green grass of home” Nagy-Britanniában a 30. lesz a kislemez listán, a „T-R-O-U-B-L-E” felkerül a TOP 40-re az USA-ban.
1975
május 9.
Parker ezredest egyre jobban zavarja Elvis ésszerűtlen költekezése, ezért levelet ír az RCA turnészervező bizottsága elnökének, hogy a sportcsarnokbeli koncertek során figyeljenek oda, hogy Elvis mire „szórja el” a pénzét.
1975
május 31.
Elvis megkezdi új sportcsarnoki turnéját, szemmel láthatóan jobb fizikai állapotban, némileg lefogyva. Megjelenése a koncertekre is kihat, pergőbb, érdekesebb koncerteket ad.
1975
július 8.
Elvis új, és rövid életű barátnője, Sheila Ryan visszautasítja, hogy tovább utazzon Elvisszel turnéja további állomásaira. Ez tulajdonképpen szakítást jelent az ifjú hölgy részéről.
1975
július 14.
Elvis az egyik stadionbeli koncertjén ismét elveszíti önuralmát, gitárját a közönség közé hajítja, azzal a felkiáltással, hogy „nincs már többé szükségem erre az átkozott holmira”.
1975
július 19.
Egyik éjszakai koncertjén Elvis improvizálni kezd, leül a zongorához és saját zongorakíséretével elénekli a "You'll Never Walk Alone" c. gospel dalt.
1975
július 20.
A turné során immár harmadik alkalommal, koncert közben a színpadon Elvis nyilvánosan megalázza kitűnő háttérénekesét, Kathy Westmorelandet, azzal viccelődve, hogy „Kathy kész bárhol és bármikor elfogadni bárkinek a szerelmét, ideértve a zenekar valamennyi tagját”. Sokak véleménye szerint Elvis ezzel akart bosszút állni Westmorelanden, akivel néhány évvel korábban együtt járt, és ekkor újra megkérte Westmorlandet, hogy folytassák kapcsolatukat, de Kathy közölte Elvisszel, hogy a zenekar egyik tagjával jár. Egy koncert alkalmával Elvis azt találja mondani, hogy háttér-vokáljának tagjai „hagymaszagtól bűzlenek, biztos törpeharcsát vacsoráztak.” A vokál tagjai kétségbeesésükben a közönségre nézve fordítják el fejüket Elvistől. Ezt látva Elvis így folytatja: „Ha nem néztek azonnal a szemembe, seggbe rúglak benneteket!” Majd a közönséghez fordulva így folytatja: „Elnézésüket kell kérnem ezért a kis incidensért!” Majd ismét a lányokhoz: „Ha valakinek közületek nem tetszik, amit mondok, az fogja a sátorfáját és álljon odébb!” A Sweet Inspirations tagjai erre egyenként kimennek a színpadról. Elvis másnap felkeresi a lányokat, és szívből bocsánatot kér, kérve őket, hogy este jöjjenek vissza a színpadra. A bocsánatkérést azzal erősíti meg, hogy mindegyik lánynak ékszert ajándékoz. Westmoreland hajthatatlan, néhány napnak kell eltelnie, mire Elvisnek sikerül rávennie őt is, hogy térjen vissza hozzá az előadásokra.
1975
július 23.
Az éjszakai koncert után Elvis az öltözőben feldühödve támad orvosára, Dr. Nickre, amiért az nem engedélyez számára több gyógyszert, mint amennyi elő van írva. Elvis hosszadalmas előadásba kezd a gyógyszerszedési szokásairól, közben a kezében lévő Beretta pisztollyal hadonászik. A pisztoly elsül, a golyó Dr. Nick mellét súrolja.
1975
július 24.
A turné utolsó koncertjén Elvis úgy találja, hogy közönsége nem elég lelkes, ezért lehúzza az ujjáról az egyik, 6.500 dollárt érő gyűrűjét és egy hölgy nézőnek ajándékozza.
1975
július 26.
Elvis ismét vásárol egy repülőgépet, ezúttal Parker ezredesnek, aki fel van háborodva, hogy Elvis milyen könnyelműen szórja a pénzét, és nem hajlandó elfogadni az „ajándékot”.
1975
július 27.
Elvis nem kevesebb, mint tizennégy Cadillac autót vásárol, amelyek nagy többségét ajándék gyanánt szórja szét, leginkább számára ismeretlen személyeknek. Az elsőt nyomban az autókereskedésben az egyik ott nézelődő vevőnek. A következő hónapban vesz még egy Cadillacet, egy Pontiac Grand Prix-t és három sugárhajtásos repülőgépet, egy flottányi háromkerekű motorbiciklit, és 200.000 dollárért házat vesz orvosának, Dr. Nicknek.
1975
június 15.
Elkerülhetetlenné válik Elvis szeme körüli beavatkozás, hogy eltüntessék a szemei sarkában megjelenő ráncokat. Elvis a plasztikai műtétre a memphisi Mid-South kórházba vonul, annak ellenére, hogy személyi orvosa, Dr. Nick és az Ezredes a legmesszebbmenőkig ellenzik a ráncfelvarró műtétet.
1975
augusztus 9.
Elvis nézőként elmegy egy helyi rögbimérkőzésre és a nézők között meglátja korábbi barátnőjét, Linda Thompsont. Arra kéri őt, hogy menjen el vele Palm Springsbe. Linda visszautasítja a felkérést. Ekkor Elvis találomra a nézők közül kiválaszt egy hölgyet, aki boldogan követi Elvist Palm Springsbe.
1975
augusztus 18.
Elvis megkezdi újabb Las Vegasbeli koncertsorozatát. A nyitó koncert unalmas és fáradt, a kritika természetesen nem hagyja szó nélkül.
1975
augusztus 19.
Az esti, úgynevezett „vacsora koncerten” (ez annyit jelent, hogy az esti koncerten a színpad előtt hosszú asztalok vannak, és koncert közben pincérek vacsorát szolgálnak fel, természetesen jóval magasabb felárért, mint egy belépőjegy), a szemmel láthatóan fáradt Elvis lefekszik a színpadra, és több dalt így énekel el. Ezt ettől kezdve több koncerten megismétli.
1975
augusztus 20.
Az Ezredes nem engedi meg, hogy Elvis az utolsó két Las Vegasbeli koncertjét „betegségre hivatkozva” lemondja, ezért Elvis az utolsó előtti koncerten percenkét az óráját nézi. Az utolsó koncertjét már nem tartja meg, Memphisben - kifáradás jeleivel - kórházba vonul.
1975
augusztus 30.
Az elnökségről éppen leköszönt Richard Nixon felhívja telefonon és javulást kíván neki.
1975
szeptember 29.
Elvis tudomására jut, hogy a neves színesbőrű énekes, Jackie Wilson szívinfarktust kapott a színpadon, koncert közben. Azon nyomban nagyobb pénzösszeget küld a családjának a kórházi költségekre.
1975
október 6.
Linda Thompson, aki időközben mégis visszaköltözik Elvishez, mégis úgy dönt, hogy végleg elhagyja a folyamatosan hűtlenkedő Királyt, és Los Angelesbe költözik, hogy színészi karrierrel próbálkozzon. Ezen a napon végleg véget ér Linda és Elvis hektikus románca.
1975
október 14.
Újabb átalakítás kezdődik Gracelandben, ezúttal Dr. Nick tanácsára, aki azt kéri Elvistől, hogy végezzen valamilyen sportot a koncertek között, Elvis egy squash pályát építtet.
1975
október 21.
Az Ezredes abban állapodik meg az RCA-val, hogy Elvis egy félig stúdió, félig koncert albummal teljesíti a szerződésben előírt következő nagylemezt, aminek decemberben kell megjelennie.
1975
november 25.
Elvis a korábbi meggondolatlan költekezése miatt további 300.000 dollárral kénytelen elzálogosítani Gracelandet.
1975
december 2.
Elvist az International Hotel kötelezi, hogy adja le a szerződésben megállapodott utolsó koncertjét is. Elvis a kérést ezen a napon teljesíti egy igen energikus, jó hangulati koncerttel.
1975
december 24.
Elvis a karácsonyi ünnep előestéjén azt álmodja, hogy valamennyi barátja cserbenhagyja, miután kiderül, hogy anyagilag tönkrement. Az álom olyan rossz hatással van rá, hogy megkéri a karácsonyi ünnepre Gracelandben összegyűlt vendégeket, hogy nyomban távozzanak.

1976

1976
január 4.
Elvis megkéri Linda Thompsont, hogy töltse vele a születésnapját. Linda beleegyezik. Elvis, Linda és még 17 személy elrepül Denverbe, mert Elvis váratlanul úgy dönt, hogy ott szeretné ünnepelni 41. születésnapját. A denveri városi rendőrség kétségbeesve keres megfelelő szálláshelyet a csapatnak.
1976
január 8.
Születésnapján Elvis és kísérete Colorado hegyeiben síel. Elvis maga nem vesz fel sílécet, csak az éjszakai órákban merészkedik ki a sípályára hómobiljával.
1976
január 14.
Elvis, a rá vigyázó „Denveri biztonsági szolgálat” tagjai számára három Cadillacet és két Lincoln autót vásárol 70.000 dollárért.
1976
január 20.
Elvisre az éjszaka közepén jön rá, hogy Jerry Schillinget és barátnőjét átköltözteti egy másik szobába. Schilling, megelégelve Elvis különleges viselkedését végleg hátat fordít Elvisnek, és a maffia tagjainak.
1976
február 3.
Elvis igen különleges állapotban magához rendeli Red és Sonny Westet a szobájába, és arra kéri őket, hogy öljenek meg minden drogkereskedőt a városban. Elvis felszólítja őket, hogy nyomban fogjanak a munkához.
1976
február 10.
A Memphisi Rendőrkapitányság Elvist tiszteletbeli rendőrkapitánynak nevezi ki.
1976
február 13.
Befejeződik az első squash-pálya építése Gracelandben. Elvisnek annyira megtetszik ez a sport, hogy elhatározza, ilyen pályákat építtet szerte az országban, amelyek a nevét viselik majd.
1976
február 18.
Elvis visszatér Coloradóba, a Sziklás-hegységbe, ahol igen jól érezte magát, azzal a céllal, hogy házat vásároljon magának, de hátat fordít a helynek, amikor a helyi rendőrkapitány igen udvariasan arra kéri, hogy távozzék, mert a helybéliek, és az üdülni vágyó neves vendégek képtelenek elviselni Elvis különös szokásait és hangulatváltozásait. Elvis soha nem tér ide vissza. Soha nem derül ki, hogy Elvis mivel haragította magára a helybélieket és az üdülő vendégeket.
1976
március 26.
Elvis éppen arra jár autójával, amikor Memphisben több autó egymásnak ütközik. Azonnal felteszi rendőr jelvényét, és segítséget nyújt a sérülteknek, mielőtt a rendőrség és a mentők megérkeznek.
1976
május 1.
Megjelenik „From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee” c. RCA albuma, amire az van írva, hogy “élő felvétel”, így sokan azt gondolják, hogy koncertlemezről van szó, holott ez nem így van. A lemezt Gracelandben, Elvis otthonában veszik fel egy mozgó stúdió segítségével, közönség nélkül. Ez lesz a negyedik albuma, amely No. 1 listavezető helyet ér el a country nagylemez listán. A lemezről kiadott “Hurt” c. szám a Top 10 listára kerül a country és a Billboard kislemez listán egyaránt. Az album 1977. október 10-én egymillió példányban eladott aranylemez lesz.
1976
július 3.
Vernon, aki soha nem kedvelte különösebben Red és Sonny Westet, letiltatja azokat a repülőjegyeket, amelyekkel a Sonny-család Elvis után kívánt repülni aznapi koncertjére.
1976
július 13.
Vernon meg van győződve róla, hogy Sonny és Red West Elvis rosszakarói, akik csak kihasználják Elvist, ezért telefonon felhívja őket és szóban felmond nekik. Ugyancsak felmond Dave Heblernek, Elvis legutóbbi karate mesterének. Egy hét fizetéssel bocsájtja el őket.
1976
július 14.
Elvis Las Vegasba látogat barátnőjével, Linda Thompsonnal.
1976
július 28.
Miután az Ezredes nem kap kielégítő választ Elvistől, zenekarának tagjaitól érdeklődik Elvis koncertjei felől. Amit hall, megrémiszti, így maga megy el az esti sportcsarnokbeli koncertre, és saját szemével győződik meg róla, hogy amit a zenészek beszélnek, igaz. A koncert után félrehívja Elvist és alaposan leteremti, mondván a közönség nem ezt várja el tőle.
1976
június 16.
Elvis hónapokra eltűnik Parker szeme elől, és az Ezredes semmiféle hírt nem kap felőle, ezért táviratot küld Elvisnek egyetlen kérdéssel: “Mi történt stop ezredes”. Elvis nyomban válaszol: “Semmi stop Elvis.”
1976
június 27.
Elton John meglátogatja Elvist Landoverben, az aznapi koncertje után, az öltözőben. Később azt nyilatkozza egy angol lapnak: “Találkoztam a királlyal! Úgy nézett ki, mint egy hulla.”
1976
augusztus 10.
Elvis, látván, hogy mennyire kifogyott a pénzből, felmondja a squash üzletet. Pénzzel már nem akarja támogatni a pályák megépítését, csak a nevét adná hozzá. A squash pályák építésének ügyét Don Kessenger baseball sztár veszi át. Elvis arra hivatkozva, hogy elfogyott a pénze, felmond Joe Espositónak és Dr. Nicknek.
1976
augusztus 27.
Larry Geller, Elvis lelki vezetője, kilenc év elteltével, az Ezredes külön kérésére ismét csatlakozik a Maffia tagjaihoz. Parker azért kéri erre Gellert, mert abban reménykedik, hogy ő talán tud hatni Elvisre, és vissza tudja fordítani rohamosan romló lelki állapotát.
1976
augusztus 28.
Elvis esti koncertjéről a lapok rettenetes kritikákat írnak, olyannyira, hogy az Ezredes visszahívja Dr. Nicket azért, hogy próbálja meg Elvist “munkaképes állapotba hozni.”
1976
szeptember 11.
Az a szóbeszéd, hogy Red, Sonny és Dave Hebler azon fáradozik, hogy kirúgásukat úgy bosszulják meg, hogy kiterítenek mindent Elvisről, valósággá válik, ugyanis sajtótájékoztatón jelentik be, hogy könyvet írnak az Elvisszel együtt töltött időről. A sajtótájékoztatón ezt úgy tálalják, hogy ezzel Elvinek próbálnak segíteni. Elvis a hír hallatán rettenetesen feldühödik.
1976
október 5.
Elvis Los Angelesbe repül, és felbéreli saját privát detektívjét, John O'Grady-t, hogy környékezze meg Redet, Sonnyt és Dave-et egy biankó csekkel, amire akkora összeget írhatnak, amekkorát akarnak, és amit akkor kapnak meg, ha felhagynak a könyv megírásának ötletével. A volt alkalmazottak nem fogadják el az ajánlatot.
1976
október 12.
Elvis látva, hogy nem ért el eredményt, felhívja telefonon Redet és megpróbál kibékülni vele, anélkül, hogy felajánlaná neki, hogy visszaveszi alkalmazásba. Red titokban felveszi a teljes beszélgetést.
1976
október 26.
A The Star elnevezésű bulvárlap, amely Red, Sonny és Dave könyvének kiadója is, részleteket közöl a felvett telefonbeszélgetésből. Ezzel akarja a kiadó bizonyítani, hogy Elvis drogfüggő. Elvis a cikk hatására teljesen magába roskad.
1976
november 19.
George Klein, a Maffia csapat tagja magával viszi Gracelandbe az azévi Miss Tennessee szépségverseny győztesét, Terry Aldent és annak húgát, Gingert, azzal a céllal, hogy Elvist jobb kedvre derítse. Elvisnek Ginger tetszik meg, aki nem olyan szép, mint a nővére.
1976
november 20.
Elvis magával viszi a tizenkilenc éves Gingert Las Vegasba, miután kikérte Ginger szüleinek az engedélyét.
1976
november 23.
Jerry Lee Lewis ellátogat Gracelandbe, de túl korán reggel érkezik, és azt mondják neki, hogy Elvis még alszik. Jerry Lee elhajt, de napfelkelte után visszatér, és ekkor már Elvis kész személyesen fogadni őt. Sajnálatos módon azonban a kapuszolgálatban lévő biztonsági embert elfelejtik értesíteni érkezéséről, és amikor nem engedi be, Jerry Lee előrántja a revolverét és azt kiabálja: “Azért jöttem, hogy szétlőjem Elvis fejét!” Jerry Lee-t azonnal letartóztatja a kapuőrség. Elvis egykori hanglemezstúdió-társa azzal védekezik, hogy csak viccelt.
1976
november 29.
Elvis kérésére Ginger Alden elutazik San Franciscóba, hogy Elvis mellett legyen az ottani koncertsorozatán. Sajnálatosan Elvis barátnője, Linda Thompson is ott van, semmibe véve Elvis kérését, hogy menjen el egy kicsit pihenni. Amikor Linda meglátja az érkező Gingert, összepakol és elutazik. Ezúttal véglegesen otthagyja Elvist
1976
december 5.
Elvis a Las Vegas-i koncertje előtt elesik, és kificamítja a bokáját.
1976
december 7.
Vernon ismét kórházba kerül második szívinfarktusával. Későbbi vizsgálatok során kiderül, hogy csupán az elsőből fakadó komplikációk okozzák a gondot.
1976
december 10.
Elvis Gingert és családját elhozatja esti Las Vegasbeli koncertjére, azzal a reménnyel, hogy Ginger hajlandó lesz vele maradni a turné egész idejére. A koncert azonban igen rosszul sikerül, Elvis folyamatosan a hangra panaszkodik, hol a mikrofonjával, hol a hangosítással van baja. Megállás nélkül szid mindenkit.
1976
december 12.
Elvis kérésére öltözőjében meglátogatja Rex Humbard televíziós hittérítő, akivel együtt imádkozik. Elvist mélyen megérinti az ima. "Jézus hamarosan visszatér, nem igaz, Rex?” –kérdezi.

1977

1977
január 8.
Elvis 42. születésnapját Palm Springsben ünnepli új barátnőjével, Ginger Alden-nel és nővérével, Rosemary-val.
1977
január 11.
Elvis ráveszi fogorvosát, Max Shapirót, és annak menyasszonyát, hogy repüljenek hozzá Palm Springsbe és ott kössenek házasságot. Az esküvői ceremóniát  Larry Geller tartja. A ceremónia közepén Elvis Gingerhez fordul ezekkel a szavakkal: “ Ginger még nem kérdeztem meg tőled korábban, de azt szeretném, ha mi ketten összeházasodnánk. Larry ugyanúgy összeadhatna most bennünket, mint Dr. Maxot és Susant. Mit gondolsz? Akarsz a feleségem lenni?" Ginger visszautasítja az ajánlatot, ami nagyon rosszul esik Elvisnek.
1977
január 21.
Elvis a megbeszélt időponthoz képest egy nappal később jelenik meg Nashville-ben, ahol felvételeket kellene készítenie következő lemezéhez. Előtte összeveszik Gingerrel, aki ide sem akarja elkísérni, és nem is érkezik meg Elvisszel.  Elvis igen levert hangulatban van, fájós torkára panaszkodik, a szállodában marad és nem is megy el a stúdióba.
1977
január 26.
Elvist nem hagyja nyugodni, hogy Ginger visszautasította, ezért formálisan is megkéri a kezét egy gyémánt jegygyűrű kíséretében, Gracelandben a fürdőszobában. Ginger ezúttal igent mond.
1977
január 28.
A The Nashville Banner c. újság részletesen beszámol Elvis elmaradt stúdiófelvételéről. A cikk Parker Ezredes kezébe kerül, aki rendkívüli haragra gerjed, és telefonon keresztül Gingert okolja, hogy  jóval fiatalabb lévén Elvisnél, “teljesen kimeríti” Elvist. Ginger kikéri magának az Ezredes “rosszmájú” megjegyzését.
1977
február 1.
Elvis, kislánya, és Ginger  Los Angelesbe repül, hogy ott ünnepeljék  meg Lisa Marie kilencedik születésnapját.
1977
február 12.
Elvis kérésére Ginger elkíséri turnéjának következő állomására, a floridai Hollywoodba. Elvis Ginger jelenlétében felszabadult, és remek koncertet ad.
1977
február 20.
Gingernek hiányoznak a szülei, ezért Elvis a repülőgépét küldi értük, hogy csatlakozhassanak hozzájuk. A repülőgéppel Ginger másik nővére, Terry is megérkezik. Elvis az esti koncerten felhívja a meglepett Terry-t a színpadra, aki egy klasszikus zongoradarabot ad elő. Még ugyanezen az estén koncert közben Elvis  kihúzza billentyűse, David Briggs elektromos zongorájának a csatlakozóját, majd a közönség előtt felmond neki, és leküldi a színpadról. Elvis-nek az a kényszerképzete támad ugyanis, hogy Briggsnek viszonya van Gingerrel.  
1977
március 3.
Miután alaposan átbeszélik az ügyet apjával, Elvis  elkészíti a végrendeletét, és minden anyagi természetű üggyel Vernont bízza meg. Majd elutazik vakációzni Hawaiira. (Kérdés, Elvis érezte közelgő halálát, vagy miért éppen most készített végrendeletet?)
1977
március 12.
Elvis lerövidíti a nyaralását, mert homok megy a szemébe. Visszatér Gracelandbe, hogy felkészüljön következő koncertturnéjára.
1977
március 22.
Elvis olyan rossz állapotban van, hogy alig képes felszállni a repülőgépére. Orvosa, Dr. Nick erősítő injekciókat ad neki.
1977
március 26.
Producere, Felton Jarvis végtelenül kétségbeesett, hogy Elvis képtelen az RCA-val kötött szerződés betartására, és nem készít újabb felvételeket új nagylemeze számára. Ezért azt találja ki, hogy  a turné koncertjeit stúdióminőségben rögzíti, nyolc sávos magnóval, és abból választ dalokat. Arra buzdítja Elvist, hogy énekeljen el olyan dalokat is, amelyeket korábban nem énekelt.
1977
március 30.
Az esti koncerten Alexandriában Elvis a következő módon énekli a "Can't Help Falling In Love" első sorát: "Wise men know when it's time to go." (A bölcs ember tudja, mikor jön el az ideje, hogy távozzék). Vajon megint a halálára gondolt?
1977
március 31.
Elvis Baton Rouge-ban tartott a koncertjének a szünetében lemondja turnéjának további részét és hazarepül. Három stadionbeli koncerttel, három városban adós marad.
1977
március
Megjelenik “Welcome to My World” című válogatás albuma, amelyről -  egy kivételével - már valamennyi dal korábban is megjelent. Ez az egy kiadatlan szám az “I can’t stop loving you”, amit 1972. június 10-én a New York-i Medison Square Gardenben adott délutáni koncerten rögzítettek. A lemezen a “Your cheatin’ heart” című, 19 évvel korábban kiadott dal is megtalálható. A korong  váratlanul igen nagy siker, 1977. szeptember 30-ra arany, 1983. január 14-re platina lemez lesz.
1977
április 1.
Elvist beszállítják a memphisi baptista kórházba “végkimerülés” tüneteivel.  
1977
április 5.
Elvis visszatér Gracelandbe, ahol az aggódó Priscilla, kislányukkal, Lisa Marival meglátogatja őt, hogy személyesen győződjön meg, milyen állapotban van Elvis, és felajánlja, hogy segít, amiben tud.
1977
április 13.
Elvis egyedül repül Las Vegasba kicsit “kikapcsolódni”. Megismerkedik a húszéves bankasszisztens  Alicia Kerwinnel. Felviszi őt a lakosztályába, de egy idő után fulladozni kezd, levegő után kapkod.  Kihívatja magához  a hotel orvosát. Kerwin csalódottan távozik, “ a Király közelről kiábrándító”, nyilatkozza másnap az egyik helyi lapnak. 
1977
április 26.
A The National Enquirer c. lap ismét beleköt Elvisbe. Megjelentet egy fotót, amivel bizonyítani kívánja, hogy Elvis arcfelvarráson esett át.
1977
április 29.
A Nashville Banner c. lap rendkívüli kiadásban jelenti be, hogy Parker ezredes felbontja Elvisszel kötött szerződését. Elvist új menedzsernek kívánja “eladni”, hogy ebből az összegből fedezni tudja a kaszinókban felhalmozódott adósságát. Parker ugyanis miközben folyton Elvist okolta könnyelmű költekezéssel, tetemes vagyont kártyázott el. Ugyanezen a napon Elvis Priscillára íratja Graceland azon tulajdoni hányadát, amit a bíróság neki ítélt a második válóper után.
1977
május 6.
Az életunt és unatkozó Elvis egyik pisztolyával kilövi hálószobájának ablakát.
1977
május 22.
Elvis ismét levonul a színpadról Lanoverben tartott koncertjén, arra hivatkozva,  hogy “hívja a természet szava.” (Azaz wc-re kell mennie.) 
1977
május 29.
Mintegy jó fél órával a kezdés után Elvis ismét levonul a színpadról Baltimore-ban, magára haragítva közönségét.  
1977
május 31.
A még kiadatlan, Sonny és Red West által írt Elvis: What Happened (Elvis mi történt?) c. könyv néhány részletét megszellőztetik a lapok. Az USA-n kívül Nagy Britanniában és Ausztráliában is jelentetnek meg belőle részleteket.   
1977
július 19.
Megjelenik életének utolsó stúdióalbuma, a  “Moody Blue”. Valójában  a lemez stúdiófelvételek és koncert dalok keveréke. A felvételek egy része, még a Gracelendben 1976-ban, a mozgó stúdióval készített felvételek maradékai. Ennek ellenére a nagylemez óriási siker, már 1977. szeptember 12-én arany, majd platina lemez lesz. 1992. március 27-én pedig kétszeres platina. Ezen felül No. 1 a country nagylemez listán is. A lemez szerte a világban is nagy siker: Kanadában 2. és ugyancsak kétszeres platina, Új-Zélandon No. 1., Svédországban 2. az ottani nagylemez listákon.
1977
június 1.
Egy készülő Elvis televíziós show tervét jelenti be CBS-TV. A show címe: ”Elvis In Concert”.
1977
június 14.
Az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter visszahívja Elvist telefonon, miután egy nappal korábban Elvis felhívta a Fehér Házat azzal, hogy az elnökkel szeretne beszélni. Miután Elvis túl zavarosan beszél, Carter udvariasan elköszön, és leteszi a kagylót.
1977
június 19.
Az Omahában tartott esti koncertet teljes egészében, több kamerával filmre veszik,  az “Elvis In Concert” televíziós show-hoz.  A koncert borzalmas, így hivatalosan is rögzítésre kerül, mennyire leromlott Elvis a legutóbbi időben.  A koncertből  a "Can't Help Falling In Love" c szám előadása bekerül a “This Is Elvis” c. dokumentumfilmbe.
1977
június 24.
Elvis éppen hazafelé tart Madisonban tartott koncertjéről, amikor az egyik benzinkútnál meglát két fiatalt, amint valamin összeverekednek. Elvis nyomban kiugrik a limuzinjából és karate pózba vágja magát. De a verekedésből nem lesz semmi, amint a két fiatal meglátja, kivel van dolguk, abbahagyják a bunyót és helyette autógrammot kérnek, és közös fotót.  
1977
augusztus 4.
Megjelenik az “Elvis: What Happened? “ (Elvis: mi történt?) c. könyv, amely igen negatív képet fest az énekesről. Elvis tajtékzik a dühtől.
1977
augusztus 10.
Elvis megnézi a “The Spy Who Loved Me” (A kém, aki szeretett engem) c., akkor megjelenő filmet a General moziban, Whitehavenben Tennessee-ben.
1977
augusztus 15.
Elvis, szokásához híven,  éjjel fél 11-kor meglátogatja fogorvosát, aki két fogát betömi, és fogtisztítást végez.

1977. augusztus 16.

00:00 A fogorvos végez a munkával, Elvis és Ginger Alden hazatér Gracelandbe.

2:15 Elvis felhívja orvosát, és további fájdalomcsillapítókat kér, mert fáj a foga a tömési beavatkozás után. Elvis mostohatestvére, Ricky Stanley, aki akkor éjjel ügyeletes, kocsijával elhajt a Baptist Memorial kórházba és hat szem Dilaudid tablettával tér vissza, amit Elvis orvosától, Dr. Nicktől kap.

4:00 Elvis felébreszti első unokatestvérét, Billy Smith-t és annak feleségét, Jot, arra kérve őket, hogy játszanak squasht vele. Elvis, ahogy az utóbbi hetekben szokta, szinte mozdulatlanul „játszik”, és azzal szórakozik, hogy igyekszik a labdával eltalálni Billy-t. Játék közben Elvis ütőjével megüti saját lábát. Sántikálva lemegy a pályáról, a játéknak vége szakad.

4:30 Elvis leül az egyik zongorájához és saját zongorakíséretével elénekel néhány gospel dalt, valamint a "Blue Eyes Crying In The Rain"-t.

5:00 Elvis úgy dönt, hogy elég fáradt ahhoz, hogy ilyen „korán” ágyba térjen. Gingerrel felmegy a hálószobába. Elvis általában reggel 8-9 óra felé ment csak aludni.

7:00 Elvis egy adag altatót vesz be.

8:00 Mivel még mindig képtelen elaludni, újabb adag altatót vesz be. Ez már a harmadik adag az este. Az altatókat nagynénje, Delta Mae Biggs csempészte be neki titokban, hogy a Maffia tagjai ne tudjanak róla.

9:30 Elvis még mindig képtelen elaludni és csak forgolódik az ágyban, kezébe veszi Frank Adams könyvét, amelynek címe „The Scientific Search For The Face Of Jesus” (Jézus arcának tudományos kutatása) és kimegy vele a fürdőszobába. „Nehogy elaludj odakint!” – mondja Ginger, tudván, hogy Elvis el szokott a fürdőszobában bóbiskolni. Ginger leoltja a villanyt és visszaalszik.

13:30 Ginger felébred, és látja, hogy Elvis még nem tért vissza mellé. Kopog a fürdőszoba ajtaján, de nem érkezik válasz. Amikor belép, ott találja Elvist a földön fekve, a vécékagyló előtt. Hangosan sikítozni kezd, mire megjelenik Al Strada és Joe Esposito. Utóbbi azonnal hívja a mentőket, az előbbi megkísérli újraéleszteni Elvist, aki akkor már nem lélegzik. Az éppen Gracelandben tartózkodó Lisa Marie és Vernon is megérkezik a fürdőszobába. Lisa Marie-t azonban gyorsan kiviszik a helyszínről.

14:56 A mentő megérkezik Elvisszel a Baptist Medical Centerbe.

15:00 Orvosa hivatalosan bejelenti Elvis halálát.

16:00 Graceland lépcsőjén, a megtört Vernon közli az összesereglett riporterekkel: „A fiam halott.”